Tyske Hjemmesider

Tyskland har ca. 1250 bryggerier - Belgien har ca. 125. Alligevel har tysk øl stået i skyggen af belgisk øl i den danske 'øldebat'.

Der er ingen tvivl om at belgisk øl kommer oftere, og vel også længere, ud i 'ekstremerne', omend tysk øl også kan være med her - tænk bare på Gose, Berliner Weisse eller Rauchbier, men i det brede felt af 'almindelige' øltyper er variationen mindst lige så stor i Tyskland, og det på trods af, eller, måske netop, i kraft af det tyske Reinheitsgebot.

Tysklands mange bryggerier producerer over 4000 forskellige øl, og hvis man tror at en tysk pilsner er en tysk pilsner behøver man blot at sammenligne en typisk nordtysk pilsner, f.eks. en Jever, med en Bitburger, eller den specielle Fürstenberg, for slet ikke at tale om sydtyske småbryggeriers ofte meget specielle bud på hvad en pilsner er.

Vandkvaliteten, maltsammensætningen, humletypen & -mængden, gærtypen, foruden traditionen, brygmesteren og regionen, er bare nogle af de elementer der skaber den variation der gør Tyskland til et interessant ølland.

Med sine 1250 bryggerier er Tyskland en stor mundfuld for en ølentusiast, og man skal næppe gøre sig forhåbninger om at komme hele vejen rundt, men ved hjælp af de efterfølgende links burde man være en lille smule bedre rustet til at træffe de rigtige valg.

 

Den tyske bryggeriforenings hjemmeside.

Er især interessant hvis man vil have pålidelige statistiske oplysninger om tysk øl, men har også mange andre  interessante sider.

En imponerende liste over tyske bryggerier. Man søger geografisk ved at klikke på et kort over Tyskland, eller direkte med søgeord.

Listen indeholder adresser, telefonnumre, email-adresser, web-adresser, produktlister m.m.

Sidetitlen kunne, lidt frit, oversættes til 'på afveje i Tyskland' - men hvilke afveje. Siden er egentlig en gastronomiside for Café Abseits i Bamberg, men i Bamberg ved man at til god mad hører godt øl.

Masser af oplysninger, og bunker af links til andre ølrelaterede sider.

En afløber af den tyske udgave af Øl for Dummies.

Oversætterne havde brugt så megen tid og energi på at bearbejde det tyske stof til bogen, at de simpelthen måtte have det på Internettet også.

Masser af oplysninger omkring tysk øl.

Der er skrevet utallige bøger om tysk øl, men de kan ofte være svære at finde i almindelige boghandler.

Hans Carl er et forlag med speciale i bøger om øl, og det er muligt at bestille direkte fra forlaget.