Hvem skal have Danmarks mest velsmagende pris?

Øl og mad er en perfekt kombination. Her er det fra Restaurant Højt Skum på Ølfestival 2017.

Danske Ølentusiaster ønsker at stimulere interessen for at udforske de rige muligheder for smag og aroma, som øl og mad rummer i fællesskab.

I 2015 tog foreningen initiativ til Danmarks nye velsmagende pris, Øl & Mad Prisen. Prisen uddeles én gang om året til en kok, en brygger, en forfatter, en virksomhed eller andre, der har ydet en ekstraordinær indsats i forhold til at fremme øl i kombinationen med mad.

Medlemmer af Danske Ølentusiaster indstiller kandidater til prisen. En jury vælger derefter vinderen af Øl & Mad Prisen, der bliver uddelt på Food Festival 2017 på Tangkrogen i Aarhus.

Juryen består af formanden for Danske Ølentusiaster Hans Peter Jepsen, formanden for Øl & Mad Udvalget i Danske Ølentusiaster, Christian Andersen, Pelle Øby Andersen, direktør for FOOD (Food Organization of Denmark, som Food Festival er den del af), samt sidste års modtager af prisen, Tore Gynther fra bryggeriet To Øl. 

Det er tredje gang, prisen uddeles.

 

 

 

Øl & Mad Prisen

Øl & Mad Prisen er Danske Ølentusiasters pris, som første gang blev uddelt i 2015.

Prisen uddeles én gang om året til en kok, brygger, forfatter, virksomhed eller andre, som har ydet en ekstraordinær indsats i forhold til at fremme øl i kombinationen med mad.

Formålet med prisen er at stimulere kokke, bryggere og folk ude i de små hjem til at udforske de rige muligheder for smag og aroma, som øl og mad rummer sammen.

Øl & Mad Prisen er Danske Ølentusiasters pris. Prisen uddeles i et samarbejde med det Food Festival, Danmarks største fødevarefestival.

En jury udvælger vinderen af Øl & Mad Prisen 2017. 

Anna Lund, direktør for Food Festival. Foto: Food Festival.

Link til Food festival:
http://www.foodfestival.dk

"Øl-revolutionen er stadig ung"

Danske Ølentusiaster og Food Festival uddeler fredag den 1. september årets Øl & Mad-pris. Direktør for Food Festival, Anna Lund, forklarer, hvorfor netop øl og mad spiller godt sammen. 

Hvorfor tænker du, at øl og mad passer så godt sammen?

- For mig er øl det klassiske, danske mormorkøkkens bedste ven. Det ville virke totalt forkert, hvis min mor skænkede Barolo i glasset, når hun serverede sine skønne karbonader, tarteletter eller wienerschnitzel. Der bliver min krop anderledes tryg og afslappet, når hun knapper en kold pilsner op. Simpelt. Og lækkert.

Hvad kan øl, som andre drikke, som vin eller drinks, ikke kan?

- Øl er en drik, som er bedst skabt på vores breddegrader. Og det betyder sindssygt meget, når vi for eksempel inviterer 30.000 mennesker til Food Festival på Tangkrogen til september. Der ville det ikke fungere, at vi serverede vin fra Spanien, Italien og Frankrig, når nu vi er en madfestival, hvis formål er at vise, hvad vi kan producere af fantastiske ting på vores breddegrader. Og her er øllet vigtigt. Jovist. Vi kan også lave vin i Danmark. Men øllet har vi bare nogle sindssygt gode forudsætninger for at kunne producere i verdensklasse i Danmark. Og det får folk også at smage på Food Festival, hvor der er et hav af fantastiske øl, man kan smage sig igennem”.

Hvordan ser du de seneste års udvikling i, hvordan øl bruges sammen med og i mad?

- Øl har så mange smagsnuancer, som harmonerer godt med madlavningen derhjemme. Jeg laver ofte simreretter med svinekæber, en omgang friske dampede muslinger eller øllebrød. Og i alle tre retter spiller øllet fantastisk sammen med smagsnuancerne i de øvrige ingredienser. Den mest ekstreme øl-i-mad-oplevelse, jeg har haft, var nede i Arla Unikas butik i Aarhus, hvor jeg smagte på deres øl-ost. Lavet med den samme humle som i en bestemt Mikkeller-øl – som var en IPA. Det var fandme vildt. Oste-øl. Jeg kan ikke sige andet, end det burde alle prøve at smage, inden de kradser af.

Hvorfor tænker du, det er vigtigt, at man også tænker øl, når man tænker mad, og ikke kun vin eller andre drikke?

- I Danmark er det øl, vi har de bedste forudsætninger for at producere i vores klima. Måske situationen er en anden om en årrække, men lige nu er øllet den drik, som fortæller den bedste historie om dansk madkultur. Vi er en øl-nation. Og derfor har vi også set en lang række af de fantastiske restauranter herhjemme lade øllet få en større rolle på deres drikke-menuer til maden. Når dét på tallerkenen fortæller en historie om lokale råvarer, så giver det jo god mening, at det i glasset taler samme sprog.

Hvordan tror du, at udviklingen i samspillet mellem øl og mad vil gå de kommende år?

- Jeg tror, vi kun har set starten. Tænk på, at før år 2000 var øl-scenen i Danmark en helt anden ensporet affære. Så revolutionen er stadig ret ung. Den nye generation af kokke og tjenere bliver også uddannet i en helt anden tid, hvor øl og vin efterhånden har samme status. Det giver dem helt andre forudsætninger for at inddrage øllet i deres madlavning og parringer med maden, når de åbner fremtidens gastronomiske højborge.

Årets Øl & Mad-pris uddeles fredag den 1. september kl. 17.30 på Food Festival i Aarhus.

Food Festival har fundet sted siden 2012 og Tangkrogen i Aarhus har alle årene været rammen om festivalen. Årets Food Festival afholdes i weekenden 1.-3. september.

Hvorfor Øl & Mad Prisen?

Danske Ølentusiaster ønsker at stimulere interessen for udforske de rige muligheder for smag og aroma, som øl og mad rummer i fællesskab. Læs pressemeddelelsen om indstiftelsen af Øl & Mad Prisen her!

Øl & Mad Prisen uddeles i samarbejde Food Festival, der afholdes hvert år i september. Læs mere om Food Festival her.