Sprød juleand med øl

Juleanden hører sig til juleaften. Det samme gør juleøl. Men hvorfor ikke kombinere de to? Få opskriften på sprød juleand med juleøl her. Opskriften er fra bogen “Øl & mad - til hverdag og fest”

“Den kraft, fedme og syre, som kendetegner julemaden, kan bedst matches med øl fremfor vin. Syre fra rødkål, appelsiner m.m. passer sammen med det bløde fra malten, mens fedt, flæsk og and passer med det bitre fra humlen”.

Sådan begrunder forfatterne af bogen “Øl & mad - til hverdag og fest” øl fremfor vin, når julebordet skal pyntes, og julemaden skal laves.

Her får du opskriften, der i sin enkelthed hedder “Jul på tallerkenen”. Opskriften er til fire personer, så du skal gange den op, hvis I er flere rundt om bordet juleaften.

“Øl & mad - til hverdag og fest” er en kogebog til hjemmekokke og -bryggere. Der er både opskrifter på mad med øl, men også øl, som man selv kan brygge i køkkenet eller kælderen.

Bogen er skrevet af Trine Hahnemann, kok og kogebogsforfatter, Stig Jensen, kok og ekstern lektor, Tore Jørgensen, indehaver af Herslev Bryghus, og Bo Jørgensen, ølentusiast.

“Øl & mad - til hverdag og fest” kan købes her og i din lokale bogbutik (det er måske en idé til en sen julegave).

Glædelig jul…

Juleand med øl. Opskriften er fra bogen "Øl & mad - til hverdag og fest".
.

Fremgangsmåde

Dagen før: Bland alle ingredienser til marinaden sammen, og gnid andelår ind i den, og lad det hvile natten over.

Gnid næste dag salt og sukker af andelårene med et viskestykke eller køkkenrulle, kom dem i et ildfast fad. Hæld øl, nelliker, kardemomme, kanel samt saft og skal fra en appelsin i fadet.

Suppler med vand, til det dækker kødet. Dæk fadet med sølvpapir, og braser i ovnen ved 180°C i 2 timer.

Imens andelårene er i ovnen, skræl kålrabi, og skær i store tern, og kog til det bliver mørt i let saltet vand. Hæld vandet fra, når de er kogte. Mos med et piskeris sammen med en klat smør.

Hold det varmt, indtil det skal serveres.

Skær rødkål og fennikel ud i mellemstore stykker, skær dadler i både, og tag stenene fra. Sauter chili, fennikel og rødkål i lidt smør. Tilsæt appelsinskal, -saft og dadler, og lad det simre i 5 minutter, uden det brænder på, smag til med salt og peber. Server kålrabimos, andelår og grøntsager sammen.

Ingredienser

And og marinade 

  • 4 andelår
  • 25 g sukker
  • 1 tsk. enebær
  • 1 tsk. allehånde
  • 2 kviste rosmarin
  • 1 tsk. sort peber, let knust
  • 8 blade laurbær
  • Revet skal fra en 1 appelsin, økologisk
  • 1 juleøl, 33 cl
  • Revet skal og saft fra 1 appelsin, økologisk
  • 1 lille kanelstang
  • 3 nelliker, hele
  • 5 kardemommekapsler

Kålrabimos 

  • 800 g kålrabi
  • 30 g smør

Grøntsager

  • ½ rødkålshoved
  • 1 fennikel
  • lidt smør til stegning
  • 8 dadler
  • revet skal og saft fra 1 appelsin, økologisk
  • 1 rød chili, hakket
  • salt og friskkværnet peber

PS: Vidste du, at der jævnligt er opskrifter, hvor øl og mad kombineres i danmarks eneste specialmagasin om øl, ØLentusiasteN? 

Magasinet er til medlemmer af Danske Ølentusiaster, men du kan gratis læse tidligere numre lige her.

De nyeste 10 numre er forbeholdt medlemmer. Meld dig ind her.