AMAGERMESTERSKABET

Ølgenkendelse

Amager Mesterskabet i genkendelse af øl. Det lyder umiddelbart som noget fordrukkent sludder, i røgfyldte lokaler med svedige mænd i snavsede skjorter. Men det er ingenlunde tilfældet.

Danske Ølentusiasters Amagerafdeling, der formelt hedder Kastrupafdelingen, men dækker alle tre Amagerpostnumre, er arrangør af mesterskabet, og Restaurant Kareten i Hollænderdybet lægger lokaler til arrangementerne.

Idéen til at afholde et Amager Mesterskab opstod som lidt af en nødløsning, men er blevet modtaget så godt i Region Storkøbenhavn, at mesterskabet til næste år kommer til at være dækkende for hele regionen.

»Vi opstartede lokalafdelingen i april måned, som den 30. lokalafdeling i Danmark,« fortæller afdelingens næstkommanderende, Bent Jønson.

»Hverken den lokalansvarlige (der er forfatter til nærværende artikel, red.) eller jeg havde før stået for ølsmagninger, og vi mente at der var god grund til at lave noget anderledes. Noget sjovt. Og så var det, at den gamle vittighed med hvem der egentligt kan smage forskel på en Hof og en Tuborg blev vendt,« fortsætter Bent Jønson.

Og det blev til den lidt mere udvidede udgave, hvor medlemmerne ved hvert møde får serveret fire forskellige øl fra kander. Dertil får medlemmerne hver en »tipskupon«, hvor der er fire valgmuligheder for hver servering. Altså har man 25 procents chance ved et rent gæt, hvilket viste sig at være heldigt for ØLentusiasteNs mand.

VANDREPOKAL

Hvert rigtigt svar giver et point på kontoen, og når året er omme, vil den der har flest rigtige blive udråbt til Amager Mester i genkendelse af øl, og få  overrakt den eftertragtede vandrepokal Duereden, sponseret af Karetens restauratør Martin Due – og navngivet i en sjov stund af medlemmerne.

Ved en ølsmagning i Danske Ølentusiasters Amagerafdeling, serveres typisk otte forskellige øl – samt de fire der er genstand i Amager Mesterskabet.

Hver ølsmagsprøve er på ti centiliter, og da arrangementet strækker sig over 2 ½ time, er der ikke just basis for beruselse.

Efter endt middag, der denne onsdag da ØLentusiasteN besøger Karetens smukke lokaler, står på en delikat kalveculotte, marineret i belgisk Corsendonk Bruin, med sovs baseret på samme, bliver to pilsnerøl fra forskellige verdenshjørner serveret. En finsk Lapin Kulta og en cubansk Guama. To gode appetitvækkere, hvorefter medlemmerne går direkte videre til Amager Mesterskabet.

NARRET AF ÅRSTIDEN

Men det er ikke let at ramme rigtigt. Første fire valgmuligheder er i sæsonøllets tegn. Medlemmerne skal dinere om der er tale om Carls Påske, Carls Jul, Tuborg Kylle Kylle eller Tuborg Julebryg.

Den er svær, og mange medlemmer bliver narret af årstiden.

Svaret er Carls Jul, men af de 21 deltagere på aftenen, er det kun syv der har gennemskuet, at selvom det er højsommer udenfor, er øllet gemt fra jul.

Rundt ved bordene giver det en tilfreds mumlen hos de der har ramt rigtigt, og ærgrelse hos de der ikke gjorde.

»Jamen, jeg var altså i tvivl. Jeg var lige ved at krydse Carls Jul, men ombestemte mig i sidste øjeblik,« siger Kristian Opland, foreningens norske medlem.

ØLentusiasteNs mand godter sig lidt. Krydset sidder rigtigt på stemmesedlen. Men jeg havde altså også set flasken inden den blev hældt op i kanden. Ja, helt ærligt, jeg havde den selv med… og jeg deltog uden for bedømmelse.

Den fordel har jeg ikke ved næste øl, der er i dyrerigets tegn. Tre danske øl, Giraf fra Albani, Elefant fra Carlsberg og Bjørne Bryg fra Harboe, mod Tiger Beer fra Singapore.

Deltagerne er enige om at det er en god, stærk øl. Det er rigtigt nok, men enigheden er ikke for stor med hensyn til hvad det er der er i glassene.

»Det er Bjørne Bryg,« tænker ØLentusiasteNs udsendte, og føler sig helt ovenpå.

Det er det bare ikke, for der var snabelvand i kanderne, altså Elefantøl.

Og et minus på tipskuponen.

Tredje øl er mere speciel og viser sig at være en bock fra Tyskland. En Einbacher Hell er oppe imod Einbacher Dunkel, Bock Øl fra S.C. Fuglsangs Bryggeri, i Haderslev, og Grenzquell Pils fra Bavaria St. Pauli i Hamborg.

Einbacher Hell er en kraftig sag, der er smuk gylden i glasset. Den smager virkelig igennem, og sætter en ny dimension i øllet. Ikke at den smager så meget anderledes end andet øl, men der er meget mere smag for pengene. Den fylder mere, og lader man øllet cirkulere i mundhulen, bliver oplevelsen endnu kraftigere, uden at det er alkohol der sætter smagen. Det er humlen.

Heldet er med mig. Jeg rammer rigtigt med mit kryds.

ONDSKABSFULD ØL

»Det er lidt med vilje at vi tog den kraftige bock før sidste øl, der er noget lettere. Det skal skille fårene fra bukkene,« griner Bent, og henleder opmærksomheden på, at sidste øl i Amager Mesterskaberne for denne gang er en ondskabsfuld en.

Mange af verdens store ølmærker smager som bekendt ens, og da tipskuponen rummer Fosters fra Australien, Budweiser fra USA, Heineken fra Holland og outsideren Lys Tuborg, er medlemmerne, og ØLentusiasteNs mand, på noget af en opgave. Aftenens sværeste, mener mange.

»Det er altid svært med øl fra de store bryggerier. Smagen er meget ensrettet, og derfor er det lidt af et paradoks at vi har den med i aften. Vort smags-øl er normalt specielt øl, og ofte fra små bryggerier, der laver mere specificeret øl, beregnet på at smage frem for at sælge« siger Bent, mens han hælder op til de sidste medlemmer, der har stået i kø ved baren for at få en smagsprøve.

»Men her ved mesterskaberne kan der komme hvad som helst i glassene. Ved næste møde har vi planer om at gæsterne skal definere hvilken Classic det er de får i glassene. Den bliver svær,« smiler Bent.

Vi smager på øllet sammen, og konstaterer, at her nærmest er tale om smagsløst opvaskevand, i det mindste set i forhold til Einbacher.

Uden at forklejne det store danske bryggeri, falder mit kryds på Lys Tuborg.

Altså, det smager jo ikke af ret meget.

Men svaret er Heineken, hvilket efterlader kun to medlemmer med det rette svar.

Heldigvis for det. Så er ØLentusiasteNs udsendte altså ikke helt tosset, og med mine to rigtige ligger jeg nogenlunde på gennemsnittet.

Det er det andet medlemsmøde, og det betyder at Ølentusiasterne på Amager har haft to af årets seks afdelinger. En mand ligger i spidsen. Thomas Laybourn har ramt seks ud af de otte øl der indtil nu har været i glassene.

Han er efterfulgt af et felt bestående af Asger Andersen, broderen Henrik Laybourn og Kim Flemming Russ med fem rigtige. Derefter ligger syv medlemmer med fire, deriblandt mesterskabsfavoritterne, Ib Larsen og Robert B. Jørgensen, der er fraværende denne onsdag på grund af ferie i verdens bedste øl-land, Belgien. De to ramte alle fire ved første møde. Flot.

OPLEVELSERNE

Medlemmerne har det hyggeligt. De skal smage på mere øl. En Porse Guld fra Thisted bryghus er på vej i glassene, da fotografen fra Amager Bladet takker af for i aften. Journalisten fra samme tidning (det er også mig…) er mere interesseret, og smager sammen med medlemmerne på aftenens sidste fem øl. Einbacher Dunkel fra Tyskland, en »bror« til den før roste Hell, Kilkenny fra Irland, Belhaven Ale fra Skotland, Black Wych fra England sætter smagen fra de Britiske Øer, og sidst den store oplevelse på aftenen, Bornem fra Belgien. En meget velsmagende munkeøl, der sætter den almindelige opfattelse af øl skak mat. Det er kort sagt en fantastisk øl, og med en pris på cirka kr. 50 for en flaske med 75 cl., er prisen ikke højere end en jævn flaske rødvin. Men den smager væsentligt bedre.

Interesserede, der vil følge mesterskaberne, eller ligefrem har lyst til at  deltage (og det er ikke noget krav at man har bopæl på Amager) kan kigge ind på lokalafdelingens Bynetside amager.bynet.dk/forening/amager-

ale.

ALLE ER VELKOMNE

Næste møde i lokalafdelingen er onsdag den 9. juli, igen på Restaurant Kareten, der er valgt fordi stedet som et af de få på Amager gør noget for godt, anderledes øl. Faktisk fører restauratør Martin Due kun udenlandsk øl. Seks forskellige på fad, og omkring fyrre flaskeøl i fremragende kvalitet. Det er slet ikke muligt at opdrive en Carlsberg eller en Tuborg.

Tekst: Uno Friis Gall

Artiklen blev bragt i ØlentusiasteN nummer 19, juni 2003

Artiklen må downloades til privat brug. Erhvervsmæssig brug af teksten forbudt i følge loven om ophavsret.