Tjekkisk ølsmagning

Tjekkisk øl var overskriften for aftenens arrangement, der naturligvis var krydret med nogle appetitvækkere til den forestående Tjekkiet-tur 4.-7. juni. Nærmere herom følger.

Foredragsholder, turguide og i alle henseende Prag-specialist Mr. Tex (også kendt som foreningens kassemester Lars Texel Schmidt), forestod aftenens ølsmagning.

Tex lagde ud med en rækker statistisk materiale hvoraf vi bl.a. kunne uddrage, at danskeren er den person der bruger mest tid på at drikke øl. Så meget klogere startede vores egentlige ølsmagning.

Som blandt så mange andre nationer i Europa måtte øllet og den øl-elskende befolkning i Tjekkiet så meget grueligt igennem. F.eks. var det i en periode i Tjekkiet forbudt at indtage en øl i en til to slurke.

Man skal ikke lade sig narre af den alkoholprocent der står angivet på de tjekkiske øl. Denne er ikke et udtryk for den alkoholprocent, som vi i Danmark benytter, men er identisk med indbrygningsprocenten målt i Plato. En tommelfingerregel er, at man kan dividere denne med 3 og så har man nogenlunde det vi normalt forstår ved alkoholprocenten.

Tjekkisk øl er generelt ikke særligt stærk – men meget velsmagende. Det har så naturligvis den fordel at man kan drikke mere.
Normalt pumpes øllet ikke op med CO2, men med en luftpumpe. D.v.s. at man oplever ikke øllet som særligt kulsyreholdigt.

Det meste øl er undergæret pilsnere – men der findes overraskelser – og specielt det mørke tjekkiske øl er en verden for sig.

Et andet og ikke uvæsentlig forhold ved tjekkisk øl er, at det er rimeligt billigt. Man må som tommelfingerregel ikke betale over 40 tjekkiske koruna for ½ ltr. fadøl. svarende til 10-12 kr.

Lidt mere statistik:
Det tjekkiske folk er det mest øldrikkende. Der konsumeres årligt 158 ltr. øl pr. indbygger. På andenpladsen kommer Tyskland med 118 ltr. pr. indbygger. Danmark indtager 8. pladsen med 90 ltr. øl per indbygger.

….og så blev det tid for den første smagsprøve, der var nok Tjekkiets mest berømte øl: Pilsner Urquell, hvilket betyder den første kilde. Det er en lys undergæret lagerøl på 4,4%. Brygget i Plzen Mahren med rigelige mængder af Saaz humle. Tex anbefalede Urquell som en perfekt aperitif.

Prag kaldes også den gyldne stad og det ses bl.a. hvis man flyver over Prag. Rigtig mange af bygningerne er oplyst hele natten. Og så fik vi i øvrigt en ”rund-tur” gennem Prags gader og med afstikkere til de gode værtshuse og det dejlige øl.

Første stop var Pivovar Velke Popuvice i Prag, der brygger den smagfulde Kozel, som vi fik lejlighed til at smage i den mørke udgave – der naturligvis er den bedste.
Bryggeriet er fra 1600-tallet. Alkohol procenten er beskedne 3,8% og Tex anbefalede netop denne øl til røgede retter.

Værtshusene er der, som bekendt, hundredvis af. Blandt de mange anbefalede Tex:
U Cèrneko Vola (Den sorte okse), U Fleku (Hos Flek), U Zlatého Tigra (Den gyldne Tiger), Novomestsky Pivovar, U Hrocha og  Pivovarsky Dum.
Mange af de tilstedeværende havde være på flere af disse – og mange andre – så der var mange gode oplevelser, der blev budt ind med.

Der blev efterfølgende smagt på Pivovar Straropramen, der ligger i udkanten af Prag. Igen er der tale om en undergæret pilsner på 5%. Det er Tjekkiets største bryggeri, der blev etableret i 1869. Anbefales kan det at prøve bryggeriets Kelt, der kan købes i det tilstødende værtshus til bryggeriet.

Turen til Prag foregår som nævnt fra den 4. juni med afgang fra Fredericia Banegård kl. 06.11. Der er 4 togskift (Padborg, Hamborg, Berlin og Holesevice). Ankomst i Prag kl. 19.18 – med tid nok til at aflægge Prags natteliv det første besøg.
3 nætter i et dobbeltværelse koster ca. 1430 kr. og turen med tog ca. 1000 kr. Desto flere vi bliver, desto billigere. Vi skal bo på et 4-stjernet hotel i Prags centrum.

Der blev sluttet af med Budejovicky Budvar, der blev grundlagt i 1895 og er i dag en alvorlig konkurrent til Pilsner Urquell. Alkoholprocenter er 5 og der brygges i byen Ceske Budejovice i Bøhmen.

Afslutningsvis afslørede Tex sig som ambassadør for byen Cesky Krumlov i det sydlige Tjekkiet, hvor vi kunne forstå, at de kunne servere godt øl.

Vi håber på en stor tilslutning til Tjekkiet turen. Tilmelding skal, som tidligere annonceret ske til Tex, senest 26. maj.