Indslev Bryggeri

Torsdag den 5. marts gik turen til Indslev Bryggeri,vort første bryghusbesøg i foreningen. Bryggeriets direktør Anders Busse Rasmussen forestod selv rundvisningen.

Indslev Bryggeri har aner tilbage til 1897, hvor der blev brygget hvidtøl på stedet. Det var i øvrigt den gang, hvor der blev brygget hvidtøl på stedet. Det var i øvrigt den gang, at der alene på Fyn var omkring 100 bryggerier - og i alt 900 i Danmark. Den gang blev Hvidtøllet brugt som tørstslukker, og mange steder var man simpelthen nødt til at brygge øl for at kunne drikke vandet. Gravide blev sågar  ordineret hvidtøl p.g.a. det høje indhold af B-vitaminer. Men øllet dengang indeholdt næsten ingen alkohol - typisk under 1 %. Når det så skulle være vildt på gårdene tilsatte man øllet ekstra gær, så det kunne forhøje alkoholprocenten, og så var man klar til fest.

Efterhånden vandt "stærk øl" mere og mere indpas - dvs. det var øl med en alkoholprocent på over 1, og antallet af hvidtølsbryggerier svandt hurtigt. Indslev droppede hvidtølsproduktionen i 1973 til fordel af sodavand. Dette gjorde man frem til 1990, hvor man også fungerede som depot for Harboe. Herefter var der galleri på ejendommen i nogle år.

Anders Busse Rasmusssen overtog stedet i efteråret 2005 og efter en gennemgribende renovering, startede man op op i april 2006. Stefan Peter Stadler, der er brygmester fra München, blev ansat, og da Anders også selv har en forkærlighed for hvedeøl, var ideen om udelukkende at producere hvedeøl ( som Danmarks eneste bryggeri i øvrigt ) hurtigt lagt.

Der benyttes mellem 350-500 kg. malt og 1-2 kg. humle pr. 1000 ltr. Der anvendes op til 6 forskellige malttyper.

Indslev brygger efter det tyske princip om, at minimum 52% skal være hvedemalt, for at man kalder det en hvedeøl. Hele brygprocessen varer 6-8 timer. Der brygges i 4 dage, og så gøres der rent i  én dag.

Efter en rundvisning på bryggeriet, var det tid til at teste varerne.

Vi smagte flg.:

  • Svane Hvede- 5,3 %. En Hefe Weisen med en smag af citrus, nellike og banan.
  • Påske Hvede- 6,0%, der var lidt mere himlet, lidt mere syrlig og blomsteragtig.
  • k- 7,0%, Hvor der var anvendt 4 forskellige kornsorter og 3 humletyper - en meget kompleks smag.
  • Hvede Bock- 8,0%, en Weizen Bock, der var noget mørkere og lidt sødere end de forrige.
  • Sort Hvede- 6,5%, en fuldblods hvedeøl, brygget som en stout af røget og mørk malt. Man smager tydeligt kaffe, chokolade og lakrids.

På spørgsmålet om, hvilke øl, der sælger bedst, svarede Anders, at de lyse og lettere naturligvis sælger bedst om sommeren, men set over et helt år er det faktisk Jule Hvede, der sælger bedst. Sidstnævnte vandt som bekendt vores første smagning i DØE Fredericia.

En enkelt øl hentes frem

Så skal der smages.