Øl og kemi

Under overskriften: ”TJENER! – der er kemi i mit øl !!  - Ja naturligvis Hr., det er for at holde fluerne væk” inviterede DØE Fredericia den 8. april på et på mange måder alternativt øl-arrangement, der naturligvis var henlagt til et fysiklokale på Treldevejens skole.
Inden deltagerne entrerede fysiklokalet blev man iført en til lejligheden passende engangskittel og de udleverede smageglas var naturligvis kolber.
Vores foredragsholder var Martin ”Kemiker” alias ”Tossen fra Hjørring” (eget udsagn) alias ”Bryggeriassistenten på Skejby Nervebryggerlaug” (ligeledes eget udsagn).

Lad det være sagt med det samme, det var så vanvittigt og hylende morsomt, at et egentligt referat af mødet var en umulighed. Da sekretæren kom hjem fra mødet, sad jeg med 5 tætskrevne sider men det var noget fuldstændigt usammenhængende rod der stod – hvilket også på udmærket vis beskriver arrangementet: Vanvittigt – og vanvittigt underholdende – både fortællingerne og de mange forsøg, som det også  ses af billederne fra mødet.  
 
For en sand øl-entusiast er "kemi i øllet" jo sædvanligvis noget, der skal holdes på et minimum, da begrebet bærer en masse negative associationer med sig i retning af en 32-timers-enzym-accelereret pseudo-pilsner, der - som amerikanerne siger – smager "som at elske i en kano".
Men kemi er også maltning, kogning af urt, humlens konserverende evne, proteiner der sikrer den HELT rigtige mængde og konsistens af skummet, partialtryk af CO2 og andre gasser der justerer den ædle driks smag og mundfølelse.

Mellem de mange forsøg blev der serveret noget rigtigt godt øl:

Vi startede blødt op med en frisk Maribo Pilsner, der rensede ganen, så vi var klar til den dejlige  mørke tjekkiske Kozel. Herefter var det Ale no. 16, som for 15 år siden var den første spæde start på øl-revolutionen i Danmark.. Midtfyns Chili Tripel fulgte – og netop denne øl er lige blevet valgt til årets øl-nyhed 2009 ikke blot i Fredericia men på landsplan. Mikkellers berømte Beer Geek Brunch blev også nydt. Denne imperial oatmeal stout er brygget med den vietnamesiske kaffesort Ca Pe Chon, som er en af verdens dyreste kaffe-sorter. Ca Pe Chon kaffen er lavet af afføringen fra væseldyr. De sydøstasiatiske dyr spiser kun de bedste og mest modne kaffebønner. Enzymer i deres fordøjelsessystem hjælper til at nedbryde bønnerne. Herefter indsamles afføringen som indeholder de hele bønner og bruges til væselkaffen. Irske Guniess med den specielle kulsyrekugle blev nydt med velbehag inden vi skulle smage endnu en Mikkeller. Han har begået en 1000 IBU, nok den bitreste øl i verden. Til natmad sluttede vi af med Limfjords Porteren fra Thisted Bryghus.

Tak til Martin for et vanvittigt godt arrangement.

Sådan er det jo!

Man tror, man har et fast greb om tingene.
Men pludselig løber det ud mellem fingrene på én.

Til Hjemmebryggeren