Barley wine

På Café 7’eren havde lidt over 20 ølentusiaster indfundet sig en fredag aften, der ellers i mange familier står i X-factorens tegn. På programmet var Barley Wine og Chili Con Carne.

Lad os indledningsvis rose 7’eren for, at der var kommet mere godt øl på hanerne siden vort sidste møde på stedet og øllene blev serveret i de rigtige glas.

Og det fik vi brug for, idet vi indledte mødet med Chili’en. Det bragte nogen svedperler frem på panden. At der ikke var nok til alle trak ned i den samlede bedømmelse, men der blev kompenseret med hjemmelavede burgere, så alle fik mad.

Aftenens foredragsholder var Michael Rahbek, der udover at være næstformand i foreningen også har en stor passion for Barley Wine, hvilket han havde svært ved at skjule i sin præsentation af øllene. 

Barley Wine stammer oprindeligt fra 1700-1800 tallet, hvor en rigtig engelsk gentleman naturligvis ikke kunne drikke franske vine, selvom man havde fået smag herfor. Derfor fik en række bryggere til opgave at fremstille en fyldig og alkohol rig ale, der kunne hamle op med den franske vin. Resultatet blev Barley Wine, der bl.a. brygges med pale malt og lagres gerne i 1½- 2 år på egetræsfade. Disse fade har ofte tidligere været anvendt til lagring af f.eks. Whiskey. Smagen er fyldig og vinøs som en god sherry eller portvin. Alkoholprocenterne ligger fra 8% op til 16-18%.  Priserne er generelt relativt høje.

Alt Barley Wine til arrangementet havde Michael købt hos Øl-butikken på Vesterbro i København. Øl-butikken er ejet af Jeppe Bjergsø, der er bror til Mikkel Bjergsø – også kendt som brygger-geniet Mikkeller.

Første Barley der skulle smages var Devine Rebel fra Mikkeller, der i samarbejde med ekstrembryggeriet BrewDog i Skotland har fremstille denne Barley Wine på 330 ml. flasker. Devine Rebel er brygget med ale- og champagnegær og er lagret på whiskey- og stålfade. Alkoholprocenten var 12,1%.

Næste Barley var fra Norge, hvor man på Nøgne Ø, brygger noget fantastisk øl. Andhrimnir Barley Wine Ale, var opkaldt efter kokken i Valhalla, fra den nordiske mytologi, der dagligt tilberedte kød fra galten Eldhrimnir. Næste dag var galten, som sagnet siger, hel igen. Andhrimnir var på 10%.

Med Kølle, der er begået i et samarbejde mellem Amager Bryghus, Ølkonsortiet, Ølbutikken og Mikkeller, skulle vi atter ”hjem” igen. Der var her tale om en Single Malt Barley Wine på 10,5%
brygget på Münchermalt og Sincoe humle. En meget velhumle sag.

Vi skulle også snige os ned under de 10% med amerikanske Sierra Nevada Big Foot, idet denne ”kun” var på 9,6%, hvilket fik forsamlingen til at ”buhe”. Det var der nu ingen grund til. Det var en traditionel amerikansk Barley Wine med sin fyldige smag og dybrøde farve. Der var en god balance mellem det maltede og det bittersøde.

Den amerikanske Barley smagte vi så op imod den engelske Thomas Hardy Ale, der nok er en af de mest kendte Barley Wine i verden i sin meget karakteristiske 0,25 ltr. flaske, med guldpapir, segl, og nummererede flasker. Ifølge bryggeriet er det Englands stærkeste øl på 11,7% og det anbefales at lagre Thomas Hardy i op til 25 år. Thomas Hardy er opkaldt efter en berømt engelsk digter.

Tilbage i Danmark, skulle vi så smage Little Korkny Ale 2007 på 12%, begået af Anders Kismeyer fra Nørrebro Bryghus. Efter gæringen har den først lagret på ståltanke i 9 måneder og derefter på burbon fade i 2 år. Det er en ”Limited Release”, hvilket betyder, at øllen kun findes i et endog meget begrænset oplag, idet der kun er brygget 250 ltr. Man følte sig privilegeret over at have smagt en så sjælden og kompleks øl, hvor smagen var ekstrem intens, domineret af krydret burbon og vanille med toner af malt og tørret frugt. Efter sekretærens mening aftenens bedste Barley Wine.

Intens var også nøgleordet for den sidste øl i smagningen, som Michael betegnede som Danmarks vildeste øl. Ikke nok med at Big Worst Barley Wines alkoholprocent var på 17,6%, så havde den en EBU på 400 (EBU er måleenheden for bitterheden i øllen). Det var et sandt ”beast”.

En mæt og fornøjet forsamling kunne takke Michael for et fantastisk arrangement, som vi Barli’ vil sige tak for.


Og så er der serveret

Julen varer lige til påske, og der var julelys i vore øjne, da vi så dette bord.