April 2011

Basis smagning

Vi har gennem tiden haft mange spændende smagninger af specialøl, såsom Trappist øl, Hvedeøl, Barley Wine etc., men vi har aldrig haft en decideret basis øl-smagning, hvor vi komme igennem de fundamentale ting i ølbrygningens kunst samt får smagt mange af de forskellige øltyper.
Det fik vi rådet bod på denne aften, hvor mere end 50 øl-entusiaster deltog, heriblandt en del af vore nye medlemmer samt et par medlemmer fra Vejle og Kolding.
Arrangementet fandt sted på byens største bryggeri Carlsberg, hvor brygmester Christina Munk Klausen og hendes adjudant Michael Rahbek tog imod.
Ud over at være brygmester arbejder Christina også med de mange nye produkter og har ligeledes en finger med i spillet på Jakobsen i København.

Vi startede med den belgiske ufiltrerede hvedeøl Hoegaarden på 4,9%. Hoegaarden, der er blandt de mest elskede hvedeøl i verden, indeholder bygmalt og hvedemalt. Der smages koriander og tørret appelsinskal. Den danner en flot skumkrone.

I øl indgår altid 4 ingredienser: vand, gær, malt og humle.
Vandet er meget vigtigt. Blødt vand anvendes til bl.a. pilsnere hvor hårdt vand anvendes til bl.a. engelske ales. Man kan dog ændre på vandets ion-sammensætning.
Den klassiske Carlsberg pilsner brygges efter den samme opskrift i hele verden. I Danmark med en alkoholprocent på 4,6. I visse landet lidt højere (5%); men man bruger det lokale vand, hvilket er det, der gør, at en Carlsberg kan smage forskelligt fra land til land.

I Danmark produceres årligt 4 mio. tons bygmalt. Der er 3 malterier i landet, der anvender dette, og en del går også til eksport.

Byggen sættes i gang med at spire. Spiringen stoppes igen, ved at man tørrer den. Stivelsen i kornet omdannes til sukker, og sukkeret bliver derefter til alkohol. Der tager normalt 10-12 dage, for at byg bliver til malt. I Danmark produceres primært pilsner malt, men også wienermalt og münchnermalt. Malten kan også enten ristes eller røges, så det bliver mørkt og afgiver smag.

Humle dyrkes ikke kommercielt herhjemme. Men der er ved at starte små produktioner op rundt omkring. Humle er faktisk en lægeplante, og man opdagede, at humle er godt til at konservere, hvilket også kom øllet til gode. Humle giver bitterhed og aroma.

Det var Emil Chr. Hansen, der i sin tid løste gærens gåde ved at udvikle en metode til at rendyrke gæren. Gæren er med til at give øllet den rigtige karakteristika.
Man skelner mellem overgær, undergær og spontan gæring.
Forskellen på overgær og undergær er temperaturen hvorved man gærer. Overgær, der bl.a. anvendes til hvedeøl og ale, stiger op i tanken, når den er færdig med arbejde. Undergæren derimod, falder til bunds.

Næste øl på programmet var Carls Hvede på 5,8%. Det er en tysk inspireret hvedeøl. Den fås i dag kun på dåse og på fad. Man smager noter af banan, skovsyre, nellike og koriander.
Carls Hvede egner sig fortrinligt til krydret mad, bl.a. asiatisk mad. Hvedeøl skal drikkes koldere end almindeligt øl. Man kan ikke kun brygge på hvede, da hveden ikke kan komme igennem sigten, det vil klumpe. Derfor tilsætter man altid også bygmalt.

Derefter blev det Jakobsen Dark Lager på 5,8%. Den er brygget på recepter der går 150 år tilbage. Man fornemmer karamel og nødder. Den dufter lidt af lakrids samt æbler og pærer. Den indeholder Münchner malt og krystal malt og egner sig til ”herre-retter”.

Carlsberg er i øjeblikket ved at relancere Carlsberg Pilsner i 140 lande, hvor den har fået et facelift. Der kommer en eksportudgave på 5% i en ny profilflaske til hele verden.
I øvrigt ER fadøl nøjagtig den samme øl som flaskeøl.
Og så kom det obligatoriske spørgsmål om forskellen på en Carlsberg og en Tuborg.
Den største forskel er den gær, der bruges på de to produkter, og så er en Carlsberg en anelse mere bitter end en Tuborg. Sætter man et stykke hvidt papir bag glasset, vil man kunne se, at en Tuborg er en anelse lysere end en Carlsberg.

En noget overset øl Tuborg Fine Festival (også kaldet FF) på 7,5% kom på bordet. Øllen blev introduceret i forbindelse med Dronning Elisabeth den I’s kroning. Den har en behagelig duft af korn med aner af lakrids og grapefrugt. Øllen vi smagte var fra det sidste batch med én gamle etiket. Den nye serie bliver i det nye gennemgående Tuborg design med krone, hvor halsetiketten er fjernet og en noget mindre halsfolie. FF var efter egen vurdering en meget positiv overraskelse.

Efter vi havde indtaget en fyldig sandwich, fortsatte vi i Saaz Blonde fra Jacobsen på 7,1%. Saaz Blonde er brygget efter de belgiske traditioner med ikke overraskende Saaz humle. Den er overgæret og har en frugtagtig duft og en mil karamel sødme. Den indeholder kvan og har duftnoter af nellike, koriander og fyrrenåle.

Umiddelbart herefter var det Jacobsens Pale Ale, der blev hældt i glassene. Denne blev lanceret i 2010 og har en høj bitterhed, uden at være en IPA. Man har brugt Carlsbergs egen humle. Pale Alen er på 6,4% og dufter af citrus – måske hen ad grapefrugt.

En meget populær belgier Leffe Brune på 6,5% smagte svagt af æbler og brun farin. I dag fås Leffe i 4 varianter. Brune er brygget på majs og har en tør og lidt bitter eftersmag.

Og så begyndte det at gå stærkt. Vi skulle nemlig være ude af bryggeriet kl. 22.00
Den mest solgte i Jacobsen serien, er Jacobsen Brown Ale på 6,0%. Den har en meget kompleks smag med ristede noter.

I anledning af den forestående højtid, skulle vi naturligvis også omkring Easter Brew på 6,5% fra Semper Ardens serien. Christina fortalte, at Semper Ardens ellers var flyttet fra København til Fredericia, men mængderne er ikke store nok til at de kan produceres i Fredericia, så produktionen er flyttet tilbage til Jacobsen. Easter Brew indeholder münchnermalt og lidt karamelmalt. Bitterheden kommer fra den bøhmiske saaz humle.

Christina var specielt stolt af at præsentere Julemumme fra Kongens Bryghus, idet hun selv har været brygmester på sidste års bryg. 6,6% var alkoholstyrken, og den er brygget efter en mere end 200 år gammel opskrift. Man aner vanille, stjerneanis, rosiner, og så er den tilsat en anelse kirsebærlikør. Christina anbefalede den til juledesserten.

Sidste øl denne aften var Wiibroe Porter, der også på etiketten benævnes Imperial Stout. Denne kulsorte sag, med det flotte skum, holder 8,2%, og man smager tydeligt både lakrids og karamel.
 
En stor tak til både Christina og Michael for at indføre både ”nybegyndere” og ”let-øvede” et stort skridt videre i det spændende ølunivers.

Vores fortræffelige foredragsholder
Claus Mortensen, Kolding.
Formanden ku' som sædvanlig ikke holde sin mund.