December 2011

Carsten Berthelsens Juleølsmagning

Der var kommet mange opfordringer til en smagning med Carsten Berthelsen, der gæstede os for et par år siden. Så hvilket arrangement kunne vel slutte året bedre af end en juleølsmagning med den populære forfatter.

Igen var det Michael fra Generalen der lagde lokaler til arrangementet med ca. 80 deltagere.

Carsten Berthelsen glædede sig altid over de mørke tider. Om sommeren hvor det er lyst og megen sol, er det populært med de lyse og lettere øl, men når vi nærmer os juletid, er det også tid for det gode mørke juleøl - det han plejer at kalde godtøl.

Vi lagde ud med en overgæret Corsendonk Christmas Ale (8,5% - 25 IBU og 20% Plato) fra det belgiske bryggeri Brouwerij Corsendonk. En fantastisk god øl, brygget efter klosterskik, der stærkt kan anbefales til det gode julebord eller til en god gang frikadeller. (referenten kan i øvrigt tilføje, at der efterfølgende har været stormløb på de fredericianske ølforhandlere efter netop denne øl).

I de gode gamle dage – d.v.s. fra 1981 smagte en snebajer anderledes. Berthelsen opfordrede de store bryggerier til at være tro ved de gamle opskrifter, og han anbefalede i øvrigt Carlsbergs fortræffelige Golden Naked Christmas Ale.

Hornbeer, som vi havde på besøg for et par måneder siden, blev et kært gensyn. Vi smagte Hornbeer Juleøl på 9% (25 IBU og 20% Plato).

Efter indmæskningen omdannes stivelse til sukker og desto mere sukker, desto stærkere bliver øllet. Det er sådan man måler Plato.

IBU står for hvor meget bitterhed, der er i øllet. Det er som bekendt den fantastiske humle – der i øvrigt vokser 5-6 meter om året, der giver bitterheden.


 
Der tilsættes efterfølgende gær, og øllet gærer i 8-10 dage. Man skulle i øvrigt huske at gemme lidt af gæren til det nye år. Herefter blev øllet tappet på lagerfade, hvor det skulle stå i 8-10 uger.
Øllet er fyldt med B1 og B2 vitaminer – det er det der styrker hjernen. Med andre ord, så er det det, vi bliver kloge af.

Men Carsten Berthelsen havde ikke meget til overs for de mange konsum øl fra de store bryggerier i verden. Der er principielt intet i vejen med en Budweiser. Den smager bare ikke af noget. Det bedste man kan bruge den til er – i selskab med to æggeblommer – at vaske hår.
Produkter som Heinicken og Paderborner justerer deres produkter med farve.

I Tyskland brygger man som bekendt også noget rasende godt øl. Vi smagte Aventinus fra Braueri Schneider & Sohn, som er en overgæret Weizenbock på 8% - 15 IBU og 18,5% Plato.
En fantastisk vinter hvedeøl, der vil være et perfekt match til kål og svineskank.
Gæren i en Hefe er noget af det sundeste – specielt for hårvæksten. Der er masser af gode vitaminer. Bock er som bekendt stærk øl og Bock underopdeles i 3-dobbelt Bock, dobbelt Bock og enkelt Bock (også kaldet Das Dünne).

Herefter gik turen over bæltet til Storbritannien til Griffin Brewery, hvor vi smagte den overgærede strong ale Golden Pride på 8,5% (40 IBU og 22% Plato). Berthelsen betegnede den som en ravkæde omkring en smuk kvindes hals.
Golden Pride frigives den første weekend i december. Besøger man denne dag en britisk pub, hvor man serverer Golden Pride, kommer man aldrig videre.

Tilbage i Belgien smagte vi Kerst Pater på 9% en overgæret stærk Brune på 22 IBU og 20% Plato fra Brouwerij Van Den Bossche.
Berthelsen advarede imod, at slog man græs efter at have delt denne med naboen, var der ikke mere græs tilbage.
Kerst betyder i øvrigt jul og Pater = mand. D.v.s. Kerst Pater = Julemand.

Og så bliver det juleaften. De fleste mennesker har været ude at investere i en ”cru-de-cru” vin, der har fået fine stjerner i BT.
Men når nu fortærer f.eks. kål, der er kogt mør i ribssaft og eddike, så lægger rødvinen sig ovenpå som perler, og det omdanner fars mave til Vesuv.
Rødvin er derfor et rigtigt dårligt valg til julemad. Der skal øl til. Øllets bitterstoffer nedbryder nemlig fedtet.

Et godt valg hertil kunne være Gouden Carolus Christmas fra Brouwerij Het Anker, der er en såkaldt massieve ale på 10,5% (22 IBU og 22% Plato). Bryggeriet ligger i Mechelen nær Antwerpen.
Øllet, der er tilsat en smule stjerneanis, er et voldsom godt valg til den øl, der skal ledsage julemaden.

Når juleaften skal sluttes af, anbefalede Berthelsen Bush de Noël fra Brasserie Dubuisson på 12% - 45 IBU og 33% Plato.
Når gæsterne er gået, tager man lillemors hånd og spørger: ”har jeg været en sød dreng?”. Lillemor svarer: ”hvad syntes du selv?” og så går Far i seng.
Bush Noël vækker i øvrigt gode minder fra vores tur til Bruxelles, hvor vi på Delirum Café bl.a. nød disse liflige dråber.
Bush Noël er en såkaldt Barley Wine – så er man fri for at drikke franske vine. Det er 100% stimuli for kroppen. Den indeholder en smule mere sukker og så er den gæret 3 gange.

Det har været umuligt at gengive de mange anekdoter som Carsten Berthelsen valgte at dele med os denne aften, man burde have været der selv for at opleve ham. Men det er nok heller ikke sidste gang, at han gæster Fredericia. Trætte i lattermusklerne og måske en smule ør af stærke juleøl blev der takket af for en fantastisk aften.