Marts 2011

Besøg på Midtfyns Bryghus


Længe før at Eddie Szweda og Midtfyns Bryghus løb af med sejren årets Ølnyhed 2010 med Rough Snuff, havde vi i Fredericia planlagt besøget i Brobyværk.
Næppe var arrangementet annonceret, før bussen var fyldt op, og vi måtte melde alt udsolgt.
At det var Rough Snuff, der blev vinderen, var i øvrigt ikke nogen overraskelse for Fredericia afdelingen, idet den også blev en suveræn vinder ved vores finalesmagning. Ligesom tilfældet var sidste år med Chili Tripel ligeledes fra Midtfyns Bryghus…. Den vandt også i Fredericia.
Efter tre opsamlingssteder i byen var tropperne klar til turen til det midtfynske. Formanden bød velkommen, stadig med et smil på læben og stolt over at vi netop er blevet årets lokalafdeling. Beviset herpå i form af både diplom og pokal, var naturligvis medbragt i bussen, da alle vore medlemmer er en vigtig del i succesen. Til at fejre sejren, kunne vi næsten ikke skåle i andet end Midtfyns IPA og ditto Ale.
Udenfor den nu nedlagte slagterbutik, der i dag huser Midtfyns Bryghus tog Eddie imod os. Om end pladsen var trang, var der både hjerterum og i øvrigt rigtigt godt øl.
Eddie kom til Danmark som 32 årig. Dansk var et svært sprog, men han startede hurtigt på danskundervisning og fik nemmere ved sproget, om end de mange dialekter voldte noget besvær – specielt det fynsk: ævler og det mærkelige ord sys’ja’ (læs: det syntes jeg). Eddies første målsætning var at blive bedre til dansk end prinsen. Et mål der hurtigt blev nået.
Første øl, der blev smagt, var Wit på 6,2% med en frisk smag af bl.a. appelsinskal, sort peber og koriander. Selv Kirsten, der ellers ikke er til hvedeøl, måtte overgive sig.
I 2006 omsatte Midtfyns Bryghus for 1 mio. kr. og havde et underskud på 200.000 kr. I 2007 blev omsætningen mere end fordoblet til 2,6 mio. og underskuddet blev på 27.000 kr. 2008 var først år med overskud 9588 kr. med en omsætning på 3,6 mio. kr. I 2009 nåede man 3,7 mio. kr. og et overskud på lidt over 40.000 kr. Sidste år steg omsætningen til 4,6 mio. og overskuddet bliver nogenlunde som året før. Så bryggeriet er endnu ikke nogen lukrativ forretning. Men det er heller ikke det, der driver værket for den entusiastiske amerikaner.
Der produceres ca. 600 øl pr. dag. I 2010 blev det til 200.000 flasker. Heraf gik ca. 20.000 til udlandet. Et marked, der fatter større og større interesse, for de fynske øl. Der eksporteres p.t. til Holland, Norge, Sverige, Finland, USA og Italien.
Eddie regner dog med, at man må flytte indenfor det næste år; man har simpelthen en kapacitetsudfordring. Der forhandles p.t. med Svendborg og Faaborg-Midfyns kommune.
Vi tilbød naturligvis straks asyl i Fredericia, idet vi har et hedengangen bryggeri liggende midt i byen, hvor vi godt kunne bruge nogen, der kunne brygge noget godt øl.
Vi var naturligvis meget interesserede i at gensmage Rough Snuff, som mange medlemmer, allerede ved Øllets Dag i Fredericia, fik smag for. Men desværre - der var kun ganske få flasker tilbage på bryggeriet, og de blev ikke solgt. Alt var blevet revet væk efter fødevarestyrelsens forbud mod øllet. Der må ikke være ikke-fødevarer i en fødevare. Det kan undre, når man blot tænker på at meget rødvin tilsættes træspåner.
Inden 8. juni kommer Midfyns Bryghus til at have punktskrift på alle etiketter.
Så blev der hældt Ale i glasset. En god og fyldig nærmest ravfarvet Strong Ale på 6,8%.
Der er åben for aktietegning indtil 7. april. Hver aktie koster kr. 2100,-. P.t. er der 348 aktionærer, og dette tal blev da udvidet noget denne aften, idet en del medlemmer tegnede samme aften og flere efterfølgende.
For 3 år siden startede udviklingen af Chili Tripel, der i dag er Midtfyns Bryghus’ største succes. En perfekt balance med en frugtagtig sødme, der bliver overtaget – ikke overdøvet – af en fin smag af chili. Chilien smager man ikke umiddelbart i først mundfuld. Men i den anden……. Eddie anbefalede i øvrigt Chili Tripel til tigerrejser. Øllen tegner ca. for ca. 25% af alle solgte øl og det er bryghusets mest eksporterede øl. Alkoholprocenten er 9,2%.
Så var der ellers rundvisning i bryggeriet. Eddie ved, at han er kransekagefiguren; men der skal først og fremmest en dygtig brygmester og nogle dygtige medarbejdere til, og dem har Eddie omkring sig. Der bliver stadig kapslet og etiketteret ved håndkraft , så der er en lang række ønsker også til en medarbejder mere eller to, når man en gang flytter til nye lokaler.
Sidste år blev der lavet 110 bryg hvilket svarer til 120.000 liter øl.
Tilbage i smagelokalet overrakte Eddie en flaske af den eftertragtede Rough Snuff til formand Ejby, der lovede ikke at drikke den….alene.
Smages skulle imidlertid IPA’en. Det er en amerikansk inspireret IPA godt humlet med en IBU på 66. Det var et glædeligt gensyn, for vi havde netop smagt den i bussen. IPA’en holdt 7,3%
Umiddelbart efter smagte vi Stouten 7,2%, der også høstede stor ros. En Stout er altid god til natmaden.
Det var næsten kodeordet, for bordet blev fyldt med sandwich fra den nærliggende Brobyværk Kro.
Endnu en vinder skulle smages, idet Imperial Stout vandt afstemningen om årets ølnyhed 2007. En flot og kulsort øl på ikke mindre end 9,5% med en cremet skumkrone. Perfekt til desserter specielt -chokoladekage, is og ost.
Stemningen steg og snakken gik. Vittighederne stod næsten i kø, så John Pral ville da heller ikke holde sig tilbage.
Næstsidste øl var X-Porter, der også var med i afstemningen om årets ølnyhed 2010 og fik en flot 3. plads. X-porter er begået i et samarbejde med det berømte hollandske bryggeri De Molen, der er udnævt til det 10. bedste bryggeri i verden. X-porter holder 8% og er valgt som den 25. bedste porter i verden nogensinde.
Klokken var efterhånden blevet mange, og turen skulle til at gå hjemad. Inden skulle vi dog lige  smage Double IPA på 9,2% med en meget kraftig humleprofil af bl.a. Cascade og Chinook.
Alle måtte tage deres smageglas med hjem, på betingelse af, at man minimum én gang om året ville hælde et af Midtfyns produkter i det. Indtil videre har Eddie udleveret 35.000 glas.
Tak til Eddie og til vores rigtig glade medlemmer for en god aften.