Julebryg smagning den 15. november 2012

Så blev det tid til den årlige julebrygsmagning som fandt sted i historiske rammer i den gamle hovedvagt.

”Sikken trængsel og alarm” – 64 medlemmer var mødt op i julehumør og flere med nissehuer på.

Det herlige bryg blev præsenteret af Claus Mortensen, som er formand for den lille lokalafdeling i Kolding og desuden medlem af landsbestyrelsen, og af Henrik Feldhaus. Henrik har startet en ølbutik i Kolding i samarbejde med Torben Matthews: YNWA beershop. Forkortelsen står naturligvis for ”you will never walk alone” – Et Rodgers og Hammerstein musical nummer som synges i Liverpool og andre fodboldklubber, og som også er navnet på Torbens pub i Kolding. De øl vi smagte kan bestilles hos Henrik.

Vi begyndte med Familiens Ølgaards Jul på 5,3%. Det var en god let øl at begynde med.

Næste øl kom fra Troldens Bryghus. Det var deres Christmas Ale på 6,0%. Det var en øl som havde lidt mere kant. Den har et tydeligt potentiale og kan med fordel lagres. Claus fortalte at han havde erfaret at en årgang 2011 smagte meget bedre i år.

Så var det tid til blindsmagning. Kander med mørkt skummende øl blev båret ind, og de fleste fik tårer i øjnene, da de genkendt den søde hvidtøl fra barndommens dage. Tre gaver blev uddelt som belønning for rigtigt svar på øltype, bryggeri og navn. Typen var der ikke meget tvivl om, og bryggeriet viste sig at være Fuglsang – naturligvis. Claus fortalte lidt om Fuglsang, som efter i 2006 at have købt Dragsbæks maltfabrik  i Thisted er blevet landets største malteproducent og er storeksportør af malt. Hvidtøllen er en af deres ældste øltyper, og ved juletid tilsættes lidt mere sukker – og så kaldes det jule-hvidtøl. Det holder en procent på – hold jer fast! – 1,8%. Hvidtøl kan bruges til risengrød, pandekager og meget andet. Tex spurgte om det kunne ryges, men fik intet svar.

Syndikatet Frelseren fremstiller en vinter ale på 6%. En velsignet juleøl! Det er en mørk vinterale baseret på belgiske malttyper og belgisk overgær. Blid og kompleks smag med karamel og kandissukker, krydret med delikate indslag af lakrids og chokolade. ”Jeg ved ikke om I kan smage disse nuancer?” spurgte Claus, og alle nikkede henført. Gem nissepigerne væk og lad frelseren styre julestemningen mente bryghuset, men Claus mente at det måtte kunne kombineres.

Bryghuset Vendia er et restaurationsbryggeri fra Hjørring. Dejlig juleøl med smag af appelsinskal, kanel og stjerneanis. Den er inspireret af de mørke belgiske ales.

Stensbrogaard er et bryggeri som ligger i et nedlagt mejeri i Pederstrup nord for Ringe (ude på bøh-landet mente Claus). Navnet kommer fra familiens gård, som ligger ganske tæt ved. De har købt deres brygudstyr i Japan, hvor det blev brugt til at producere sushi-øl! Faktisk har det inspireret Stensbroggaard til at brygge en sushi-øl ”Biiru”. Vi smagte deres julestout (7,8%) som var en dejlig kulsort sag med god skumkrone. Der var smag af lakrids, chokolade. Der var faktisk ikke tilsat noget, men de har brugt ”meget af det hele”.

Fra det lille lokale bryggeri (Carlsberg) fik vi Christmas Ale på 8,3% fra ”Semper Arden” serien som begyndte i 1999. Det er den eneste af denne serie som stadig brygges. Claus fortalte henført om hvorledes denne bryg fuldstændig udkonkurrerede rødvinen ved en skæbnetung julemiddag i den Clausiske familie. Den bliver bedre ved lagring. Claus erindrede en fatal Christmas Ale-brygning, hvor halvdelen af den gode bryg måtte hældes i kloakken. Mange fik tårer i øjnene ved at høre om denne tragiske brygulykke.

Fra Ordrup Bryggeri kom ”Glædelig jul” på 9,5%. Den er fra whiskybæltet, og er svær at få fat på her i Jylland. Nørden Matthews har undertiden haft den. Den er brygget på tre forskellige humletyper og syv krydderier og er tilsat honning fra Øresundområdet. Den havde helt klart en bi-smag, og mindede lidt om gajol-shots. Noter af rønnebær, porse, enebær, stjerneanis og pomerans sagde Claus. Undertegnede referent begyndte at bruge udtryk som ”du er nu så sød” og ”jeg gider sgu ikke de fattige, de er så kedelige”. Et klart symptom på Ordrup-forgiftning.  Claus: ”De mener selv at det er verdens bedste juleøl”. Forsamlingen ”aaaarrh, ha ha ha”. Claus: ”de er nu nogen gange lidt højrøvede de Københavnere”, forsamlingen: ”Ja, ja, hørt”.

Sidste øl var 25 Dodici på fra Birre Del Borgo, en fantastisk italiensk juleøl på 9,5%. Henrik præsenterede den med ordene ”nu til aftenens sidte juleøl” hvilket blev mødt med højlydte protester! Bryggeriet ligger i Rom. Det er et ualmindeligt innovativt bryggeri. Ved den italienske ølsmagning i september fik vi deres imperial pils. Juleøllen er en ”winter warmer”, en godt maltet kraftig øl med rosiner og nødder og rigeligt alkohol. Varmer godt ned gennem halsen.