67 glade medlemmer var mødt op til årets julefrokost, som blev afholdt i officersmessen på Ryes kaserne. For at komme ind måtte man gennem hovedvagten. Hvor mange lokalforeninger kan prale med, at deres julefrokoster bliver afholdt under militær bevogtning? Lokalerne var udsmykket med sabler, portrætter af officerer og sågar en porcelænsfigur af en beefeater – som vores vagt ved årsmødet.

Det går ikke an at tørste for længe, så inden aftenens egentlige øl program løb af stablen, fik vi et glas Tuborg sne-øl udskænket fra 1 liters dåser.

Formanden, Karsten Ejby, og Bent Rochler bød velkommen. Maden, som blev leveret af KFUMs soldaterhjem, var en traditionel julefrokost, som blev rost af alle.

Den første øl på programmet var en Hancock Merry Christmas som blev præsenteret af formanden. Han fortalte hvordan Hancock bryggeriet begyndte som hvidtølsbryggeri i Skive i 1876. Navnet ”Hancock” opstod da bryggeriet skulle ud på eksportmarkedet i begyndelsen af 1950erne, og derfor havde brug for et engelsk klingende navn. Eksportsælgeren var engelsk gift, og hans kones pigenavn var Hancock – og så blev det valgt som navn. Da bryggeriet i 1971 blev købt af de Forenede Bryggerier blev navnet også anvendt på øl solgt i Danmark.

Indslev Julehvede stod som den næste på programmet. Den blev præsenteret af vores næstformand Kirsten Samsøe. Hun fortalte at hun egentlig ikke brød sig om hvedeøl, men Julehvede udgjorde en undtagelse. Det er en ravfarvet øl med en fin, afrundet maltsmag. Den er bygget på seks malttyper, og har en god balance mellem kanel og en let krydret sødme med et strejf af nelliker.

Næste øl var Julemumme fra Kongens Bryghus. Den blev præsenteret af David Oxlund, som fortalte at Kongens Bryghus var blevet grundlagt i 1443. De bryggede øl til kongen og hans mænd. I 1968 overgik bryggeriet til Tuborg. De bryggede den velkendte KB hvidtøl. I 2006 var der nogen af Carlsbergs brygmestre som fandt nogle gamle opskrifter fra Kongens Bryghus. De begyndte at brygge skibsøl, langfartsøl og gåseøl. I 2007 kom så Julemummen. Der har været rygter om at produktionen af Julemummen skulle ophøre, men det gør den ikke. Den bliver brygget her i byen, og kørt til Valby til tapning. Julemummen er en øltype fra 1700-tallet. Den indeholder mange af de krydderier som man dengang kunne hjemhente med sejlskibe, herunder stjerneanis fra Kina (og her tilføjede David at Karsten nok ville have sagt ”stjerneanus”, hvilket Karsten beredvilligt indrømmede), vanilje fra Mauritius, nelliker fra Madagaskar og rosiner fra Californien. Det er en ale type som holder en alkoholprocent på 6,6. Den kan drikkes til kraftige kødretter som and og flæskesteg.

Mens vi nød Julemummen blev årets julesaga læst op af Peter. Julesagaen handlede om ølbersærkerne i Fredericias gøren og laden i årets løb. Du kan læse sagaen her.

Hornbeers Julegrisk, som var næste øl, blev præsenteret af Peter. Den har fået sit navn som en protest mod hvad brygmesteren Jørgen Fogh Rasmussen opfatter som banker og pengemænds griskhed. De beskriver den selv som en del af deres bankpakke. Som bekendt har Spar Nord sagsøgt brygger Jørgen Fogh Rasmussen for at misbruge deres navn. De mente, at logo og navn på øllen mindede for meget om deres. Domstolen mente ikke at der var tale om misbrug. ”Det er fantastisk. Jeg er meget tilfreds med dommen”, har Jørgen Fogh Rasmussen udtalt. ”Intet bliver rettet ved øllen efter rettens kendelse. De ting som Spar Nord fik medhold i, var nemlig allerede ændret inden domsafsigelsen. Etikken forestiller en joker med et brystemblem i røde og blå farver som mindede om Spar Nords loge, men det er fjernet. Nu skal der bare laves meget mere frisk Grisk”, fortsatte Fogh Rasmussen og fremhæver at teksten på etiketten var ment som en kritik af bankverdenen generelt.
Julegrisk er en undergæret øl af typen ”Doppelbock”. Julegris(k) er med masser af karamelsmag som en rigtig tysk Doppelbock. Vi har krydret den meget nænsomt – det er jo jul. Den holder 7 % alkohol – lige mellem indlånsrenten på 0% og udlånsrenten der nærmer sig 14% - som de skriver.  
Der er en dejlig julearoma med duft af nødder, malt, karamel, kardemomme, nelliker, appelsin og lidt humle bitterhed som baggrund. Smagen er sødligt maltet, med lidt lakrids smag og antydningen af lidt røg smag. Sammen med en god sødme, og en fin bagvedliggende bitterhed, skaber smagsindtrykkene en rigtig god mundfylde, og bliver hængende i en dejlig lang eftersmag.

Julegrisk gjorde folk helt ellevilde, så alle brød ud i sang: ”Julebryggen med sin pynt”.

Næste øl var Jacobsens Golden Naked Ale som blev præsenteret af formanden. Han fortalte, at vi i Fredericia har et særligt forhold til Jacobsen bryggeriet fordi det tidligere bestyrelsesmedlem Michael Rahbek (kaldet Grimløg) har fået en lederstilling ved dette bryggeri, som er en del af Carlsberg. Jakobsen serien blev lanceret i 2005, og i 2006 kom Golden Naked Ale i handlen. Den var rigtig god til at servere til julemaden, både andestegen og desserten. Ved brygningen blev anvendt ”nøgen” havre, det vil sige havre uden avner. Den var brygget med den tyske Hallertauer aromahumle og den amerikanske Amarillo humle, og der var tilsat appelsinskaller, hel kanel og fennikelfrø. Den var gæret i to omgange, og ved anden gæring blev der tilsat sveskesirup og maltose-sirup.

Anders fortalte om Det Lille Bryggeris juleøl 2012. Det var en gylden belgisk inspireret strong ale på 10% med creme-hvidt skum. Smagen gik i bitter-sødlig retning.

Tex fortalte om Corsedonk christmas ale. Det var en stærk juleøl på 8,5%. Den havde en dyb gyldenbrun farve med et højt flot skum. Den duftede af karamel og gær med et strejf af tørret frugt. God fylde. Kompleks smag af karamel, tørret frugt, urter og krydderier.

Bent Rochler fortalte om julestout fra Midtfyns Bryghus. Det var en mørk, næsten sort stout med et flot og cremefarvet skum. En stout med stor fylde, krydret med stjerneanis og fennikelfrø. En sprød og lækker jule stout.

Det blev en mindeværdig julefrokost, og alle gik hjem i godt julehumør.