Marts 2012
 

Amerikansk ølsmagning

Var man ikke til ”rimeligt” humlet øl, var denne smagning nok ikke noget for én. Men det var der nu knap 50 medlemmer, der lod sig udfordre på.
Aftenens foredragsholder var Flemming Lindgaard, der til daglig er brygger på Vejle Bryghus. Flemming, der er uddannet mejerist, boede i perioden 1985-1990 i USA, hvor han skulle lære grækere at lave Feta. Han boede i Queens og var således tæt på øl-mekkaet Manhatten, hvor der for alvor blev sat gang i øl-revolutionen, før den slog an i Danmark.

Efterfølgende hjalp Flemming til på Grauballe Bryghus og derefter på Horsens Bryghus, indtil dette lukkede.

Flemming har således en god erfaring udi amerikansk øl.  11 forskellige skulle vi igennem, så det var bare med at komme i gang.

Der var naturligvis sørget for en rigtig popcorn maskine, der poppede smørristede popcorn. Lejlighedsvis var vi nødt til at skåle når ”pop-ningen” nåede et decibelniveau over vores foredragsholder.

Til mødet var Henrik Feldthaus inviteret fra vores ”lille-søster-afdeling” Kolding. Henrik fik i 2011 tildelt Den Regionale Ølpris, for sit store arbejde med øl-udvalget i Liva på Galgebjergvej i Kolding. Det var også Henrik, der havde leveret alt øllet til denne smagning og i øvrigt også til vores finalesmagning.

Første øl der skulle smages var Steam Beer fra Anchor Brewery på 4,8%. Bryggeriet i San Francisco er fra 1870. Steam Beer er undergæret og er gæret med pilsnergær i åbne kar ved høje temperaturer. Den er dog noget kraftigere i smagen end en almindelig pilsner. Steambeeren er opkaldt efter den damp, der steg op fra tagene i San Francisco, når de kolde vinde kom ind over byen. Anchor har haft både mange ejere og også placeringer i byen. Bryggeriet måtte naturligt lukke ned for aktiviteterne i forbudstiden 1920-1933, men dagen efter ophævelsen af forbuddet, startede man med at brygge øl igen.

Anden øl var Goose Island IPA (India Pale Ale) på 5,9%. Chicago bryggeriet har ligesom Anchor haft en del skiftede placeringer i byen, på trods af at bryggeriet først er etableret i 1988. I starten bryggede man på et 1600 ltr. anlæg, men bryggeriet fik hurtig succes og allerede i 1995 etablerede man et 8000 ltr. anlæg. I 1999 blev der tilknyttet en brewpub. Goose Island IPA er en forholdsvis mild IPA, med en bitterhed på 55 IBU. Det skulle gå hen at blive ”værre”, men en pragtfuld øl.

I Denver ligger bryggeriet Flying Dog, hvis navn er inspireret af ejeren, der er amatør bjergbestiger. Hans kompagnon er maler og har designet de meget særprægede etiketter. Bryggeriet har bl.a. været igennem en række retssager med de sensible amerikanske myndigheder, for at få lov til at bruge teksten: Good beer – no shit. Vi smagte Doggie Style Pale Ale på 5,5% og 35 IBU. Denne øl har bl.a. vundet prisen No. 1 Pale Ale i USA.

Victory Brewing Comp. var fjerde bryggeri på vores amerikanske rundrejse. Bryggerne har kendt hinanden siden 1. klasse og har begge studeret på bryggerskoler i München. De er således inspireret af den tyske brygkunst og brygger efter de tyske brygmetoder. I dag kan man ikke kalde bryggeriet for et mikrobryggeri, idet de brygger 9 mio. liter øl årligt. Hop Devil Ale på 6,7% som vi smagte var med 15% ekstra humle. Flemming fortalte bl.a. at humle er i familie med hamp, og et gammel husråd er, at man tager en håndfuld humleblade og lægger i sit pudevår, så skulle man få en god sund søvn.

Sierra Nevada var nok det mest kendte bryggeri til denne smagning. Vi smagte den fantastiske Torpedo Extra IPA på 7,2% og med en IBU på 65. Torpedoen var tørhumlet, hvilket vil sige, at man pumper øllet igennem humlen via en si - det der på dansk er døbt en Hop Bag.  Det skulle dog vise sig, at vi stadig ikke havde nået ”humle-loftet”.

Et af de bryggerier, de fleste havde glædet sig til at smage øl fra var Lagunitas Brewing Comp. i Californien. Den første øl, vi smagte herfra, var Rich Copper Ale Censored på 6,75% . Den havde en skarp maltsmag, der kommer fra Crystal malten, der er brugt i øllen. Den havde en flot dyb kobberbrun farve og ”sølle” 25 IBU.

Alkoholprocenten steg noget, da vi skulle videre i Lagunitas sortiment – og det samme gjorde bitterheder. 72 IBU var vi oppe på i Maximus IPA, der også varmede godt med sine 8,2%. Det er iflg. Flemming vigtigt, at man får alkohol procenten med op, når IBU’en stiger, således at der er balance i øllet, eller drinkability, som han kaldte det. Lagunitas er kendt for deres mange fantastiske citater på deres etiketter. Et af dem lød: Life is uncertain – don’t sip. Omkring hvad øllen indeholder stod der: hops, malt, hops, yeast, hops, water and hops.

Den sidste øl fra Lagunitas, var efter sekretærens egen ydmyge vurdering, den suverænt bedste: Little Sumpin’ Wild på 8,75%. Den er brygget på Abbey Ale Gær, hvilket iflg. bryggeriet gør, at de kalder den en belgisk IPA, men rettere er det en amerikansk IPA. IBU’en fik vi ikke oplyst, men den smagte voldsomt godt, voldsom aroma og dufter lidt af citrus og med en lang eftersmag. Feldthaus fik en del bestillinger med hjem på specielt denne øl.

Ved den 9. øl måtte Flemming erkende, at det nok var en ”skylle-øl”. Flying Dog’s Porter på 6% og 30 IBU gjorde ingen fortræd, men efterlod heller ikke det helt store indtryk. Good beer – no shit.

Næstsidste øl var en Old Foghorn Barley Wine på 8,8%. Foghorn betyder i øvrigt tågehorn og ikke det, som nogle gættede. Barley Wine var oprindeligt ment som en provokation eller pendant til det franske vin. Barleyen er oprindeligt lavet som en lys ale, men så har amerikanerne taget skridtet videre og har tonset en masse humle i. Også en fantastisk øl.

11. og sidste øl denne aften var Storm King Imperial Stout fra Victory på 9%. Den har vundet en del priser, bl.a. som Champion Stout i Chicago i 2002. God og fyldig stout uden at være tung eller voldsom, nærmest frisk i smagen. Naturligvis med ekstra meget humle og toner af brændt malt.
Aftenen var ved at rinde ud. Tex mindede alle om at huske at skrive  MEDLEMSNUMMER OG ARRANGEMENTSDATO på, når man indbetaler til et arrangement.

Henrik Feldthaus gjorde reklame for en øl-tur til Flensburg Skærtorsdag, der laves i samarbejde med flere DØE afdelinger i det sydjyske. Tilmelding skal ske meget hurtigt til Karsten Ejby, der også deltager.
Endvidere inviterede Henrik alle til at deltage i en skandinavisk ølsmagning i Kolding den 21. marts. Prisen er 150 kr.

Flemming nåede også at invitere til en porter/stout smagning i Vejle den 24.

Karsten opfordrede alle til at være med til at fejre St. Patricks Day på Øl-torvet (tidligere Ryes Plads) lørdag den 17. marts. Der er ikke noget program, blot mødes vi sidst på eftermiddagen / først på aftenen på Generalen og Den Engelske og får noget godt øl. Bl.a. er der tilbud på Guniness på Generalen denne aften.

Også påskeølsmagningen med solæg, opfordrede Karsten alle til at melde sig til. Mødet afholdes den 4. april.