Begynder-ølsmagningen foregik torsdag den 8.november 2012 i den gamle hovedvagt ved Prinsens Port.

35 ølentusiaster, de fleste nye medlemmer, var mødt op for at høre om øl på et basalt niveau.

Foredragsholderne var bestyrelsesmedlemmerne Anders Ousen og Karsten Ejby. De andre bestyrelsesmedlemmer optrådte også på skift ved præsentationen af de forskellige øltyper.

Anders fortalte om den spændende brygproces ledsaget af anekdoter om hans egne oplevelser som hjemmebrygger.

Karsten fortalte blandt andet om øllets historie. Vi fik at vide at øl er kendt helt fra oldtiden, og at Egtved pigen havde fået et øl lignende bryg med i egekisten.

Anders ledsagede os på en meget pædagogisk måde gennem brygfaserne. Hvordan malten blev fremstillet. De forskellige malttyper blev gennemgået, og prøver af forskellige slags malt blev sendt rundt. Mæskningsprocessen blev gennemgået. Humletyperne blev omtalt, og humleprøver rundsendt. Gærens betydning blev også forklaret. Karsten fortalte at det engelske ord for gær – yeast – egentlig betyder ”ånd”, så når man tilsætter gæren så blev det nærmest opfattet som en spirituel handling og den efterfølgende gæring var nærmest magisk. Senere kom selvfølgelig den videnskabelige udforskning af forgæringsprocessen, hvor Carlsbergs laboratorium har spillet en væsentlig rolle.

På passende steder blev de forskellige øltyper præsenteret af bestyrelsesmedlemmerne. Vi fik følgende øl:

Pilsner Urquell (Tex)
Fur Hvede (David)
Jacobsen brown ale (Karsten)
Jacobsen pale ale (Karsten)
Ørbæk ØPA (Bent)
Tuborg Fine Festival (Karsten)
Fur Porter (David)
Willemose Stout fra bryggeriet Vestfyn (Peter)

Det blev en hyggelig aften med livlig snak og mange spørgsmål til foredragsholderne.