Påskebryg og solæg

Forårs – og påskeølsmagning med solæg.

Det var 32 ”forårskåde” medlemmer, der deltog i foreningens arrangement med forårs- og påskeølsmagning med solæg, i kantinen på Fredericia Maskinmesterskole.

Bestyrelsen havde, med hjælp af Henrik Felthaus fra Kolding, fundet 10 øl i kategorien forårs og påskeøl, som vi skulle smage.

Kuno, fra bestyrelsen, havde lavet solæg, som vi skulle prøve til disse øl, der var også en snaps til at skylle efter med, som man snupper lige efter, at man har spist et halv æg med ”fyld” og derefter en tår øl.

Solæg:
Helt for sig selv står solæg. Det hører ikke til den daglige kost i hjemmet, men er en kraftigt smagende godbid, som man indtager på beværtningeme uden for det egentlige måltid for at forhøje nydelsen af et glas øl.

Ordet er kun delvis oversættelse af det tyske »Solei«, der betyder »salt (lage) æg«.
Æggene koges 16-18 min. sammen med det udvendige brune lag fra løg (for at gøre æggene brunlige). De bankes let mod en bordplade, så skallen knækker hist og her, og lægges derpå i en ret stærk lage af vand og salt, oftest i et syltetøjsglas.

Her skal de ligge mindst et par dage, - de kan også ligge meget længere, men i så fald må lagen udskiftes af og til.

Når æggene skal spises, piller man skallen af og skærer dem over på langs eller på tværs. De halve blommer tages med varsomhed ud. Man kan bruge en spiseske til at anbringe den halvdel af ægget i, som man i øjeblikket helliger sin opmærksomhed.

Hulrummet fyldes delvis med forskellige ingredienser.

Obligatorisk er olie, eddike, sennep, salt og peber, og så kan man i øvrigt, - alt efter hvilke krav ens smagsløg stiller, tilføje tomatketchup, Worchestersauce, H. P. Sauce, karry, paprika, sellerisalt o. s. v.

Når man har fyldt det i, som man ønsker, tager man forsigtigt blommen lægger omvendt på fyldet. Denne herlighed tages i en mundfuld, og lige inden man snupper den, siger man ”skål”……herefter skylles efter med en snaps.

Snaps smager ikke ilde hertil, og øl kan ikke undgås.

Af forårs og påskeøl smagte vi følgende:

Frederiks Påske, 5,5% fra Indslev
Påske Stenøl, 6,8% fra Thisted
Rød Påske, 5,6% fra Trolden Kolding
Påske, 6,5% fra Stronzo
Påske, 5,5% fra Svaneke
Forår Bock, 6,5%, fra Fanø
Valhal Pale Ale Forår, 6,0% fra Munkebo
Forår, 6,5%, fra Klosterbryggeriet
Easter, 10,0% Gouden Carolus
St. Feuillien påske 6,5%

Efter at have smagt disse 10 øl, fået solæg og nogle endda en snaps, gik alle hjem,  i et dejligt forårshumør!.