Bryggeribesøg EUC Lillebælt


Torsdag den 21. marts bød på besøg på EUC Lillebælts nye undervisnings-mikrobryggeri på Teknikervej i Erritsø med deltagelse af hele 52 ølentusiaster. 

Efter at Kirsten havde budt velkommen fortalte rektor Lars Hansen kort om formålet med mikrobryg-anlægget: Til brug for procesoperatør-uddannelsen havde man igennem nogen tid haft behov for et produktionsanlæg, hvor kommende procesoperatører kunne prøve kræfter med virkelighedstro procestekniske-udfordringer. Specielt udfordrende er produktionsanlæg til fødevarer med deraf følgende høje krav til hygiejne. Da brygmesteren på Indslev Bryggeri Stefan Peter Stadler pludselig viste sig have tid til at kaste sig over nye projekter, besluttede EUC Lillebælt sig for med sammen med Stefan om at bygge et state-of-the-art undervisnings-mikrobyggeri i Erritsø. 

Dernæst begyndte selve rundvisningen, hvor Stefan Stadler fortalte om bryganlægget, herunder nye løsninger baseret på hans erfaringer med andre bryganlæg og de enkelte udfordringer, der dukkede op undervejs. For eksempel, så blev det under første brygning opdaget, at den 4. gærtank var utæt - en håndværker var kommet til at bore lidt for dybt, da et skilt skulle fastgøres. Heldigvis var der taget højde for en sådan situation i form af epoxy-gulv og etableret afløb i i bryggeriet. De små udfordringerne til trods, så var det lykkedes at brygge 3 prøve-bryg, der alle (be)viste bryganlæggets kvaliteter - alle tilgængelige til de fremmødte ølentusiaster til prøvesmagning på fustage:

        En pilsner på ca. 3,5%

        En hvedeøl på ca. 4%

        En NEIPA-inspireret pilsner, tørhumlet med Saaz-humle 

Efter endt rundvisning og de 3 første smagninger, var turen kommet til arrangementets 2. halvdel: En miniøl-smagning bestående af yderligere 3 øl fra det franske mikrobryggeri Brasserie de Vézelay, som Stefan er medejer af og konsulent hos. Brasserie de Vézelay gør udelukkende i økologiske øl og etiketternerne har en unik "V"-form, der er en reference til Vézelay og dets historie herunder specielt, at det 2. korstog udgik fra Vézelay i 1146 efter en prædiken i den nærvedliggende benediktinske klosterkirke Sainte-Marie-Madeleine. Etiketternes specielle form viste sig dog at være vanskeligt for standard etiketterings-maskiner at påsætte. En løsning blev fundet, da en tysk producent garanterede, at det skal kunne lade sig gøre, og påtog sig og løste opgaven. 

De 3 øl:

        White IPA Vezelay, en behagelig let-humlet India Pale Ale på 5,4%

        Barbe Rouge, en red ale på 5,7% med noter af karamel

        Organic Stout, en afdæmpet stout med god smag af ristede malte på 5,5%

Undervejs med kom Stefan med spændende insigths om øllets nuværende status i Frankrig, der er i hastig fremmarch - Brasserie de Vézelay har derfor udvidet kraftigt det seneste år. Med hensyn til udvalget af øltyper, så er Frankig pt. ca. 5 år bagud i forhold til Danmark og har fx først nu fået øjnene op for en øltype som IPA. Og den er tilpasset til franskmændenes smagløg, så den er afbalanceret og rund og ikke gør nogen fortræd. 

Omkring kl. 21:45 var arrangementet slut - enkelte ølentusiaster benyttede dog lejligheden til at fortsættet lidt endnu på Erritsø Bodage.