Tjekkisk ølsmagning

 

Lokalafdelingen har i flere år nydt godt af, at vi kunne holde arrangementer på Generalen, der desværre lukkede med udgangen af 2018. Det betyder, at vi i 2019 vil prøve forskellige lokaler til vores arrangementer.

I januar var der mulighed for at lære mere om tjekkisk øl i caféen i det Bruunske Pakhus. Og skal jeg lige evaluere lokalet – så er det vældig hyggeligt – men akustikken er elendig. Heldigvis var samtlige 37 medlemmere rigtig gode til at være stille, så vi kunne høre Eliska Hansen fortælle om tjekkisk øl.

Eliska bor i Haderslev og er en rigtig Ølkælling – idet hun sidder i bestyrelsen i lokalafdeling Kolding. Du har nok gættet det – Eliska er fra Tjekkiet og hun har en passion for godt øl. Besøg hendes hjemmeside eliska.dk – så bliver du overbevist. Eliska kommer fra en vinproducerende familie og hun kunne fortælle, at tjekkisk vin er på højde med østrisk. De danske ganer passer bedst til hvidvine fra Tjekkiet.

Til gengæld er tjekkerne gode til at producere pilsnere – både lyse og mørke typer. Men Eliska overbeviste os om, at tjekkerne på mange måder er med på den øludvikling, som vi alle har været vidner til de sidste årtier.

Eliska bød først på en velkomstdrik (Holba) med tranebær og mynte. Det mindende om cider.

Dernæst var der 2 eksempler på tjekkiske pilsnere og det viser, at tjekkerne har rigtig godt styr på denne type. Svijany var en ren og perlende frisk pilsner. Kamenice var et bud på en mere moderne pilsner med 2 typer humle og upastereuriseret og ufiltreret.
Vi skulle ikke snydes for tjekkernes evne til at lave mørke pilsnere. Svijany leverer en mørk pilsnertype med klassisk saaz humle og caramel malte. Det er altså øl, som tjekkerne behersker.

Eliska fortalte om brygprocessen for det klassiske tjekkiske øl som ofte lagres i 3 måneder, da der er tale om undergæret øl ( lager øl ). Hun forklarede også om de tal der stod på etiketterne og deres betydning. Flere af øllene stod der 10,12, 15, 20 og 23 på etiketten, men der var altså ikke tale om alkoholstyrken eller årgangen, men derimod procent plato ( °P ). Procent plato angivelsen bruger man ofte i Tjekkiet frem for alkohol procent, og er et udtryk for vægtfylden ( mængden af forgærbar sukker ) af urten før gæringen startes.
En grov tommelfinger regel er, at 1°P giver ca. 0,5 % alkohol, og for de brygteknisk interesserede vil 10°P indholde ca. 10 g. sukker pr. 100 g. urt. 

Så var det slut med traditionerne. Først serverede Eliska en Svijany 20, en imperial pilsner på 9,5%. Alkoholen lod sig ikke skjule og stemningen røg straks i vejret.
Eliska havde udover øl, forsynet bordene med forskellige snacks, og der blev undervejs i smagningen serveret frisk brød med forskellige pølser og oste til.

De sidste øl fra Eliska var fra bryggeriet Pivovar Kamenice. Først en IPA 15 med de amerikanske humletyper Citra og Mosaic, en Pale Ale med Nelson Sauvin og Motueka humle fra New Zealand og til sidst en Imperial Stout på 9,5 %, modnet på egetræspåner.

Eliska viste os, at Tjekkiet har dybe rødder i pilsneren, men vi kan bestemt vente os mere fra Tjekkiet i de kommende år.