Stout braiseret lammekølle med Pom Anne og bønne sauté

Stout Braiseret lammekølle

5 personer.
1000 g lammekølle
2 løg
2 hvidløg
3 spsk. Olivenolie
1 spsk. Paprika
½ tsk. Spidskommen
½ tsk. Oregano,
1 tsk. Rosmarin,
Skal fra en ½ citron
 100 g sellerirod
100 g gulerødder
1 tsk havsalt
4 peberkorn
4 laurbærblade
5 dl Stout øl
1 spsk frisk oregano
2 kviste frisk timian
1½ dl piskefløde

Hvidløgsfeddene pilles og knuses med siden af kniven.
Bland det i olivenolien sammen med paprika, oregano, rosmarin, spidskommen og revet citronskal. Gnid det over lammekøllen.
Brun køllen på en varm pande.
Læg den i et højt ovnfast fad.
Pil løg og hak dem groft.
Skræl selleri og gulerod og skær dem i grove stykker.
Læg alle grøntsagerne i et fad med kød, salt, peber, laurbærblad, øl, oregano, timian og løg.
Dæk med sølvpapir og sæt i ovn 2 timer. ved 160°C
Tjek temp. med stegetermometer.
Det er en god idé at anvende stegetermometer, for at ramme den helt rigtige kernetemperatur, som er 68 og 72 grader for henholdsvis rosa og gennemstegt kød. Lammekøllen skal ud af ovnen og hvile, når den er 3 grader under denne temperatur.
Køllen skal hvile i 10 min. inden  den skæres.
Stegeskyen sigtes og koges ind i ca. 10 minutter, jævnes med maizena og smages til med salt og peber, tilsættes 1½ dl piskefløde.

Anret og pynt evt. med friske urter.

Pom Anna

500  g. store kartofler
100  g. smør
1  tsk. fint salt
lidt sort peber

Skræl kartoflerne, skær dem i 1 mm tynde skiver, og skyl dem i rigeligt koldt vand i en stor skål. Tag dem op og tør dem i et viskestykke.
Smelt smørret i en lille kasserolle og lad det stå, til bundfaldet har samlet sig.
Brug kun det øverste - klarede - smør til kartoflerne.
Smør et halvdyb ovnfast fad med det klarede smør og arranger kartoflerne taglagt.
Dæk først bunden, krydr med salt og peber, og fordel lidt klaret smør over, og fortsæt sådan, til alle kartoffelskiver er anbragt. Slut med klaret smør.
Bag kartoflerne i ovnen ved 200° i 45 min. Stik spidsen af en kniv i kartoflerne og mærk, om de er møre.
Vend de gyldne kartofler ud på et fad eller servér dem direkte fra fadet.

Bønne sauté

200g grønne bønner
1 løg, hakkes fint
100g bacon i tern
1fed hvidløg
25g smør


Kog en gryde vand op, tilsæt salt, kom bønnerne i, og de koges op, hvorefter de tages op og kommes i koldt vand.
Smelt smørret i en gryde, tilsæt bacon, som brunes let, herefter løg og hvidløg, som varmes godt igennem,
tilsæt bønner og bland indholdet godt.