Trappistsmagning 2004

Hele 17 øl skulle der smages på, da Haderslev afdelingen afholdt trappistsmagning i november 2004.

En ellers forholdsvis grå lørdag i november måned, blev forvandlet til en fantastisk kulinarisk rejse ud i Trappisternes mangfoldige verden. 12 ølentusiaster fra Haderslevafdelingen mødte op til Trappistsmagning på Café Faust, hvor der skulle smages på alle 15 i Danmark tilgængelige Trappistøl (på daværende tidspunkt var Achel Blonde Extra endu ikke i butikkerne), desuden var det, med stor hjælp fra Plan B i København lykkedes at fremskaffe 2 fabelagtige årgangsbryg fra henholdsvis 1998 og 2001.

Forventningerne var store, og imponerende så det da også ud, da alle øllene stod linet op på anretterbordet. Til anledningen havde køkkenet på Café Faust bagt ølbrød med Westmalle Dubbel, der blev serveret sammen med et imponerende udvalg af danske, franske og italienske oste samt belgisk chokolade. Så alle rammer var på plads, da den første øl nænsomt blev åbnet og smagt – og efter udbruddene at dømme, blev det en god start på en stor og oplevelsesrig lørdag eftermiddag.

Trappisterne blev smagt i alfabetisk rækkefølge, og ølmenuen kom til at se således ud: Achel Blonde, Achel Bruin, Achel Bruin Extra, Chimay Rød, Chimay Hvid, Chimay Blå – Chimay Blå 1998 – Orval, Rochefort 6, Rochefort 8, Rochefort 10, Westmalle Dubbel, Westmalle Tripel, Westvleteren Blonde, Westvleteren 8, Westvleteren 12 og til sidst Westvleteren 12 fra 2001.

Der er selvølgelig ingen tabere i sådan en smagning, men hvis der skal fremhæves en øl eller tre gik de fleste roser til Rochefort serien, Achel Bruin Extra og Westvleteren trioen. Derudover var der også stor begejstring for de 2 ”gamle” øl, især Chimay´en var en stor nydelse, nærmest fløjlsagtig og meget tæt på Rochefort 10´s kompleksitet.

Smagningens deltagere var enige om at der er overraskende stor forskel på øllene selvom det jo på en måde er ”samme slags”, det er også tydeligt at smage samhørigheden i bryggene der kommer fra samme kloster. Det er især interessant at bemærke forskellen mellem Achel og Westmalle – den er meget stor, når man tænker på at Achel bliver brygget efter opskrifter fra Westmalle! Der var ligeledes bred enighed om at Trappistøl, med rette, fortjener betegnelsen Verdens Bedste Øl!

Man kan undre sig over at der ikke var flere der meldte sig til smagningen, og jeg kan kun på det varmeste anbefale at man tager med, næste gang en Trappistsmagning er i udsigt.

Efter smagningen, der officielt sluttede kl. 19.30, var der nogle af os der dumpede ind i SønderjyskE´s sæsonafslutningsfest, hvor der bl.a. blev smagt på diverse danske microbryg og tyske bockøl – men det er straks en ganske anden historie...

Til slut en stor tak til Michael fra Plan B for hjælpen med fremskaffelse og ikke mindst forsendelse af de eminente årgangsøl! Ligeledes tak til Café Faust for hjælpen med indkøb og opbevaring af øllene.