Titanernes kamp

 

Som formanden startede med at sige: ”I kommer ikke til at smage svagp…erøl i aften!” Og han fik ret: Lørdag den 25. marts var 11 ølentusiaster samlet på Café Faust under overskriften ”Bock-øl”, hvor procenterne gik fra 6,2 til 11. Og efterfølgende var der Fuglsang bock ad libitum. Som en, der er glad for øl, så kan man ikke komme tættere på Himlen!

I gang skulle vi, og med sin Corona-oplukker lagde formanden ud med at fortælle historien bag bock-øl, som her kommer i forkortet form: Bock-øl stammer oprindeligt fra byen Einbeck i Nordtyskland, her lavede man godt stærkøl allerede i 1400 tallet. Dette øl blev meget populært i Bayern, hvor det blev benævn ”Bier aus Einbeck” eller på bayersk ”Einbökisch Bier” – dette ”Einbökisch” blev med tiden til ”Bökisch”, ”Böcksch”, ”Böck” for at ende på Bock, som således også er blevet en decideret typebetegnelse i dag.

Bock øl er undergæret stærkøl, ja – mange af de danske guldøl er faktisk bockøl f.eks. Tuborgs Fine Festival, Gambrinus fra Hancock samt mange flere.

Således informeret gik vi i gang med den første af ikke mindre end 15 øl:

Mai Ur Bock fra Einbeck. En øl på 6,5% som er brygget på lys malt. Flot gylden i farven og en behagelig, ikke for sød smag. En liflig øl som i Tyskland bruges som forårsbudbringer. Generelt var der enighed omkring bordet, at det var en god start. Og så var det jo den oprindelige bock, vi startede med.

Dernæst kom en Neuseller Kloster Bräu på 6,2% fra det tidligere DDR, en ganske anden type, og flere mente ikke, at den ville fylde særligt meget i den næste indkøbspose. Denne øl var næsten vammelsød og ikke særlig ”bockagtig”.

Holland kom på banen med Explorator på 6,8% fra bryggeriet Amsterdam, denne øl lå i sødme ret tæt op af den foregående, hvorfor kommentarerne var de samme.

Vi fortsatte i Holland med Heineken Tarwe Bok, som er en hvedebock på 6,5%. Hvor de to tidligere havde været meget søde, så var der anerkendende nikken til denne øl, som der ikke blev levnet meget af. Sammen med 17% hvedemalt er der bugt 4 forskellige bygmalte i denne øl. Flot rødgylden i farven og fuldig og kompleks i smagen.

Den femte øl var en bayersk dobbelt-bock på 6,9%: Asaam Bock fra Weltenburger Klosterbräu. Historien er her, at der er tale om det ældste klosterbryggeri i verden fra 1050. Denne øl er mørk brun i glasset og temmelig kraftig i smagen – en stor mundfuld for nogle – men en af formandens favoritter.

Indtil nu havde vi fået fortalt en historie om hver enkelt øl, men om den næste var der ingen historie at fortælle, hvor en meget ærlig formand udtalte, at ”den er totalt ukendt for mig…” Det drejede sig om en hollandsk øl, Drie Ringen på 6,5%. Referenten må også meddele, at der her ikke var så meget at skrive hjem om…

Inden maden, i form af ost, pølse og godt brød, kom på bordet og vi skulle holde en kort pause, så smagte vi Leute Bokbier fra Belgien på 7,5%, og her begyndte saft og kraft virkelig at påvirke smagsløgene. Godt der snart kom god mad på bordet.. en en rigtig flot og fyldig øl.

Efter pausen blev øllet dansk: Faxe Fest Bock på 7,7%. Stemningen var meget positiv overfor denne øl. Mørk som natten og meget aromatisk nærmest kaffeagtig krydret. En flot flot øl som desværre ikke bliver forhandlet i Danmark (medmindre Netto har den som spotvare...) En god start på anden halvleg.

Niende øl var igen en dobbelt-bock, Paulaner Salvator fra München. Dobbelt-bocken er ”født” i München, hvor endelsen ”-ator” signalerer dobbelt-bock. Savatoren er stamfar til påskebryggen. Og her er vi tæt på noget af det fineste øl i denne kategori. Fantastisk farve, duft og smag!

Den tiende øl var igen en øl mørk som natten: Rostocker Dunkel Bock. En øl, der ligesom de andre bock øl kan opbevares og lagres. Også her en flot øl. Megen anerkendelse blev udtalt.

Så vendte vi hjem til Danmark og Ørbæk Bock øl på 7,8%, som også høstede megen anerkendelse.

Den næste øl fik på mange kommentarer: Aecht Schlenkerla Rauchbier Ur-Bock fra Heller Brauerei i Bamberg. Den var på (beskedne) 6,5% men fik bl.a. disse ord med på vejen: ”Spejderuniform” og ”pølser på bål”.. En ægte røgøl, som skilte vandene i ”kan lide” og ”fy for pokker”.

Inden vi måtte forlade lokalet for et andet arrangement, så nåede vi at smage på en eisbock, Kulmbacher Eisbock på 9,2%. En rigtig god oplevelse. Vi fik her fortalt, hvorledes vandet bliver krystalliseret i processen. Interessant øl.

De sidste to øl fik vi i et andet lokale, men det var gode oplevelser: Første skulle vi til Østrig for at smage et bryg fra Eggenberger Schloss Brauerei, en Ur-bock på 9,6%, som var 2 år gammel. På mit notatark står ”wow”, og det dækker de fleste udsagn. Det bliver ikke bedre!!!

Vi sluttede af med EKU 28 på 11% fra Erster Kulmbacher Brauerei, som er Tysklands stærkeste øl, og også på verdensplan en af de stærkeste. Flot og vinøs øl! En værdig afslutning på den officielle del af aftenen.

Dette arrangement havde været kendetegnet af en del besværligheder med at få nogle af de ønskede øl hjem; nogle kom hjem, men ikke i hel stand, så der var ikke helt de mængder, som var ønsket, det blev så kompenseret med rigeligt af andre. Herfra er kun at sige, at alle deltagere gav udtryk for en god oplevelse, hvor viden og humor gav en flot formidling om emnet – bock-øl.

Samtidig fik vi hints til, hvor man kan skaffe disse øl, hvis der var lyst til at lære nogle af disse øl – eller andre- nærmere at kende. En god aften sluttede således med det lokale bryg, som flød lystigt fra hanerne. Højt skum til vi mødes igen.