Caskølsmagning på Fox and Hounds i Herning Maj

Der vil blive afholdt Caskølsmagning i Herning til maj.

Gå ikke glip af chancen for at smage denne specielle øltype.

Der er ikke mange steder hvor der en lignende mulighed.

Ølsmagningen vil blive afholdt på Fox and Hounds i Herning, hvor Nick Sharpe vil komme og præsentere øllet.

Der vil være mere om arrangementet senere. Men da øltypen kræver at øllet skal drikkes få dage efter åbningen vil arrangementet blive afholdt en onsdag eller en torsdag.

Antallet af tilmeldte afgør hvor mange forskellige øl der kan smages, så derfor vil jeg anbefale at tage en gæst med til arrangementet

Der er mange der ikke kender til øltypen og gå derfor ikke glip af chancen for at smage det.

En definition af cask.

CASK CONDITIONED ALE

Oprindeligt en konserveringsmetode hvor man ved at tappe øllet 'levende', dvs. med levende gærceller, kunne forlænge øllets holdbarhed. Ved at holde øllet levende forhindrede man uønskede mikroorganismer i at inficere øllet i

fadene, dels ved at der blev opbygget et overtryk i form af kulsyre i

fadene, og dels at tilstedeværelsen og væksten af gærceller gjorde det

svært for andre mikroorganismer at etablere sig.

I dag er begrebet 'cask conditioned ale' blevet et kvalitetstegn i øl

connaisseur kredse, og bryggerier der leverer og barer der udskænker

cask conditioned ales er højt værdsatte i England. Årsagen er, at det

kræver et stort kendskab til omgangen med øllet. Når øllet er brygget,

skal det køles ned i gæringstanken og tappes direkte på fad.

Efterfølgende bliver fadende tilsat nyt gærbart materiale (traditionel

var det melasse), klaret og evt. tørhumlet. Efter et par uger er øllet

klart til servering.

Serveringen af cask conditioned ale er svær og kræver en helt anden håndtering end almindelige fadøl. For det første tappes øllet direkte fra fadet og uden drivmiddel. Dvs at der skal være plads til fadet i baren. Når

fadet er åbnet, og der er kommet ilt til øllet, skal det tømmes på 2-4

dage. I denne periode vil øllet ændre sig kontinuerligt, og man kan i

princippet ikke regne med at den næste pint smager helt som den forrige.

Mange finder øllet 'fladt' og måske ligefrem kedeligt, idet der ikke

tilsættes kunstigt drivmiddel i form af kulsyre. Men faktisk er tanken

med cask conditioned ale at øldrikkeren kommer så tæt på bryggeriet og

den oprindelige øl som muligt.

Efter et par dage vil øllet forekomme surt og det er her, at stedet der

udskænker cask conditioned ale skal have den nødvendige indsigt og

viljefasthed til at skaffe sig af med det resterende. Dvs. enten sørge

for at prisen på en pint løbende justeres således, at fadet hurtigt

bliver tømt, eller at der ikke sælges mere af fadet, når øllet er

blevet surt. Det er selvfølgelig en svær balancegang, men det er her at

udskænkningssteder, der sælger cask conditioned ale, virkelig må vise

deres kendskab til håndteringen af cask conditioned ale, hvilket

indebærer at følge øllets udvikling og informere kunderne om hvilket,

stadie øllet er på.

en.wikipedia.org/wiki/Cask_ale

Jeg håber på at se Jer.

Højt Skum

Flemming Vind

Lokalformand Herning