Medlemsmail #2-1 Februar 2009

Hej Ølentusiaster


Denne mail indeholder

     

  1. Februar Ølsmagning med Læse Bryghus
  2. Ølsmagning 3. Marts
  3. Cask Ølsmagningen i maj
  4. Opskrifter
  5.  

1. Februar Ølsmagning med Læsø Bryghus

Denne gang var det Læsø bryghus der stod for ølsmagningen i samarbejde

med Poul fra Fox and Hounds.

Det lagde op til en god ølsmagning hvor der skulle smages på 9

forskellige øl.

Øllen er brygget i samarbejde med Klemme fra Thisted bryghus og der var

stor ros til ham i løbet af aftenen.

Klemme siger at der ikke vil blive lavet hvedeøl i Thisted men det vil

tiden vise.

Læs mere om bryggeriet på

www.laesoe-bryghus.dk

 

Ølbedømmelse

<b>Øl</b> <b>Beskrivelse</b> <b>Snit karakter</b> <b>Kommentarer</b>
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;">
Porse Special En blid og behagelig øl, brygget på porse, med lang og kold lagringstid. Kan drikkes af de fleste 2,69 Ok, lidt krydret, for meget porsesmag, pilsner med god smag, lys og let i farven, mild øl,lidt bleg i det, smager flad, god alm øl, fin pilsner, lidt spids
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;">
Standard ale En meget velsmagende øl, traditionelt brygget med stor omhu, en hverdagsøl for de fleste. 2,66 Mere blonde end ale,lidt tynd, ikke meget ale,god bitterhed, lys og let i smagen,daglig øl,rimelig,god, lidt bitter, skuffet troede det var ale
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;">
Strong ale En nyhed på vej 3,42 Flot farve, kraftig smag, belgisk,trapist smag, ikke for sød, delikat og aromatisk,krydret stærk karakter,god,
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;">
Stone ale Brygget med specielle humler og mailte. En kraftig velsmagende øl brygget på karameliseret lavasten som afgiver den store aroma, lagret koldt og længe. 3,67 Bismag af kaffe,sort smag,god mart og karamelsmag, stor fyldighed, svag metaleftersmag,lidt sød men god smag,rigtig god,
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;">
Bock Bock er en meget velsmagende øl, tradionelt brygget med stor omhu. En øl for de fleste. 4,19 God øl, især når den bliver tempereret, god mørk, meget lidt bock, skal nok være lun, helstøbt smag, enormt fyldig,god kvalitet, liflig,rigtig god,så nærmer vi os,
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;">
Classic En overgæret øl, rig på humler og malte, brygget på en opvarmet lavasten så ølllet får den maltrige aroma. 3,37 Mums, fyldig maltet smag, ikke så helstøbt, god balance, god eftersmag,dejlig classic, stærk men god
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;">
Strong ale extra Brygget på britiske humler samt humler fra bl.a. Europa ig USA, En kraftig krydret øl brygget på lavasten med en fantastisk smag efter lang lagringtid. 3,76 Dejlig sød,god smager igennem,god malt smag, kraftig og smagfuld,kraftig humlesmag,dejlig afrundet smag
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;">
Påske bryggen En nyhed på vej 3,61 Delikat smag, god skummet, velafbalanceret,særpræget smag, god
<hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;"> <hr style="width: 100%; height: 2px;">
Porter En kraftig velsmagende overgæret øl. brygget på forskellige malte og humler som giver en høj grad af kompleksitet. 4,25 Endelig noget godt sort øl, smager for meget af porter,ok porter,kvalitet, blev dog serveret for kold, stout som smager godt af kaffe,meget kaffe, god øl, mums

 

2. Ølsmagning 3. Marts

Ølsmagninge i marts er med Brygmesteren fra Mylius Eriksen.

Mange vil nok bedre kende ham som en tidligere formand for

lokalafdelingen.

Det drejer sig om Søren Svingel der kommer og præsentere os for nogle

af øllene fra bryghuset i Ringkøbing.

Han har dog også lovet at der også vil være mulighed for at smage noget

ikke kommercielt.

Husk at komme til denne ølsmagning.

Sidste tilmelding 24

februar

Læs mere om bryggeriet på

www.me-bryghus.dk

3. Cask Ølsmagningen i maj

En definition af cask.

        CASK

CONDITIONED ALE

Oprindeligt

en konserveringsmetode hvor man ved at tappe øllet 'levende', dvs. med

levende gærceller, kunne forlænge øllets holdbarhed. Ved at holde øllet

levende forhindrede man uønskede mikroorganismer i at inficere øllet i

fadene, dels ved at der blev opbygget et overtryk i form af kulsyre i

fadene, og dels at tilstedeværelsen og væksten af gærceller gjorde det

svært for andre mikroorganismer at etablere sig.

I dag er begrebet 'cask conditioned ale' blevet et kvalitetstegn i øl

connaisseur kredse, og bryggerier der leverer og barer der udskænker

cask conditioned ales er højt værdsatte i England. Årsagen er, at det

kræver et stort kendskab til omgangen med øllet. Når øllet er brygget,

skal det køles ned i gæringstanken og tappes direkte på fad.

Efterfølgende bliver fadende tilsat nyt gærbart materiale (traditionel

var det melasse), klaret og evt. tørhumlet. Efter et par uger er øllet

klart til servering.

Serveringen af cask conditioned ale er svær og kræver en helt anden håndtering end

almindelige fadøl. For det første tappes øllet direkte fra fadet og

uden drivmiddel. Dvs at der skal være plads til fadet i baren. Når

fadet er åbnet, og der er kommet ilt til øllet, skal det tømmes på 2-4

dage. I denne periode vil øllet ændre sig kontinuerligt, og man kan i

princippet ikke regne med at den næste pint smager helt som den forrige.

Mange finder øllet 'fladt' og måske ligefrem kedeligt, idet der ikke

tilsættes kunstigt drivmiddel i form af kulsyre. Men faktisk er tanken

med cask conditioned ale at øldrikkeren kommer så tæt på bryggeriet og

den oprindelige øl som muligt.

Efter et par dage vil øllet forekomme surt og det er her, at stedet der

udskænker cask conditioned ale skal have den nødvendige indsigt og

viljefasthed til at skaffe sig af med det resterende. Dvs. enten sørge

for at prisen på en pint løbende justeres således, at fadet hurtigt

bliver tømt, eller at der ikke sælges mere af fadet, når øllet er

blevet surt. Det er selvfølgelig en svær balancegang, men det er her at

udskænkningssteder, der sælger cask conditioned ale, virkelig må vise

deres kendskab til håndteringen af cask conditioned ale, hvilket

indebærer at følge øllets udvikling og informere kunderne om hvilket,

stadie øllet er på.


en.wikipedia.org/wiki/Cask_ale


Denne ølsmagning kræver at

4. Opskrift - Portergryde

4 portioner.

300 g skalotteløg

3 spsk majsolie

1/2 dl hvedemel

1/2 tsk salt

1 knsp. peber

800 g skært oksekød i terninger

2 spsk majsolie

1 flaske porter

1 oksebouillonterning

1 spsk dijonsennep

2 spsk brun farin

1 spsk timianblade

evt. hakket persille til pynt


Pil skalotteløgene og sautér dem i olie, til de lige netop begynder at

tage farve. Tag dem op.

Kom hvedemel, salt og peber i en plastpose, kom kødterningerne i og

ryst godt. Brun kødet i resten af olien af 2 omgange.

Til anden omgang tilsættes yderligere 2 spsk majsolie.

Når kødet er brunet, tilsættes løg, porter og bouillonterning.

Lad det koge i 5 min.

Rør sennep, brun farin og timian i.

Lad gryderetten simre under låg i ca. 1 time, til kødet er mørt.

Sæt hakket persille på bordet så hver kan tage, hvad de vil.

Kartoffelmos eller brød er godt tilbehør.


Højt Skum

Flemming Vind

Lokalformand Herning