Medlemsmail #5-1 Maj 2009

Hej Ølentusiaster

Her kommer et forsinket referat fra sidste møde.

Denne gang havde vi Casksmagning hvor Nick Sharpe fra OnePint kom og fortalte om Cask.

Nick havde 2 forskellige cask's med som stod i tønder af ca 40 liter pr styk.

Cask er en mere traditionel måde at brygge øl på som minder om det øl der blev brygget på mange gårde rundt omkring i Danmark for mange år siden. Øllet er ikke gæret helt færdigt når det bliver tappet i de tønder det serveres fra. Derfor kræver det en nænsom behandling af tønderne inden de kan servers på pubben. En tønde Cask skal gerne ligge ca 12 timer før øllet er klart og gærresterne er faldet til bund i tønden. Øllet har en alkohol på ca 4% hvilkvet er lavere end de øl man kan få på et typisk værtshus. Temperaturen som øllen serveres ved er også noget anderledes idet øllet skal serveres ved 8-12 C.

Cask er en helt anden øltype end vi er vant til i Danmark. En cask øl er beregnet til session drinking, hvor man drikker den samme øl hele aftenen. Der er derfor nogle andre ting man skal overveje når man drikker cask's.

- Bliver jeg for hurtigt dum?

- Har jeg lyst til en ny?

Nick fortalte om flere forskellige ting og det eneste han ikke ville snakke om var pant.

Den høje temperatur cask serveres ved gør at man bedre kan smage øllet og få alle nueancer med. Der er to tips til at skjule smag, hvilket er køling og kulsyre.

Hvis man rigtigt skal smage en øl skal man gøre følgende.

- Åben øllen om aftenen inden man går i seng.

- Hæld øllen op i et glas og lad stå natten over.

- Drikken øllen som det første om morgenen.

Cask stiller også store krav til de pub's der skal servere det.

Der er opstillet noget der minder om Michilin guiden for restauranter. Dette er kaldet CaskMark.

Øllet bedømmes på tre punkter.

- Temperaturen - øllet skal være mellem 11-13 C

- Condition - øllet skal være klart

- Servering - Øllet skal serveres rigtigt(glas, brik og mål)

De personer der foretager denne bedømmelse kan kendes på

- termometeret er i brystlommen

- skruetrækker er i baglommen

Termometeret er til at måle temperaturen af øllet.

Skruetrækkeren er til at fjerne skiltet og dermed bevillingen til at servere cask.

Den første øl var Old Speckled Hen, som er navngivet efter en gammel MG bil som kun blevet lavet i et eksemplar. Det startede med at blive solgt til medarbejdere på MG og blev senere den mest solgte øl på det engelsk marked uden at markedsføre.

Den anden øl var Kent's Best bitter.

Der var forskel på de to øl til smagningen og dermed også delte meninger.

Old Speckled Hen var sød og mild i smagen.

Kent's Best Bitter var noget mere bitter i smagen.

Nick nævnte at der er stor forskel på at drikke en øl i hjemlandet og drikke en importeret øl. En Fosters i Australien er på 3,6% og når denne øl bliver exporteret er den på 5%. Dette var også gældende for flere andre udenlandske øl.

De 3,6% er også en grænse der er for øl.

En øl på 3,6% kan holde væskebalancen ved lige uden at man bliver fuld af det.

Tak til Nick for en hyggelig ølsmagning

Højt Skum

Flemming Vind

Lokalformand Herning