Medlemsmail nr. 33-1 Marts 2012

Denne mail indeholder:

 

Håndbryg

Til aftenens medlemsmøde havde vi hele 38 fremmødte, det er vist rekord for lokalafdeling Herning, og helt sikkert noget vi kan være stolte af. Emnet håndbryg havde sikkert en stor del af fortjenesten, da det er noget der interesserer mange af vores medlemmer. Og til aftenens smagning havde vi fået hele 3 bryggerer/bryglaug til at stille med spændende øl. Så vi havde fornøjelsen af hele 7 øl der skulle smages på.

En stor tak til alle der havde lyst, og mod, til at stille op med øl til en så kræsen skare.

Vi startede ud med øl fra Erik Borg, som længe har været medlem, men som ikke før nu har deltaget i vores medlemsmøder. Vi håber at han fortsat har lyst til at deltage fremover.

Første øl var en Sierra Nevada Pale Ale klon, kaldet American Pale Ale. Personligt er jeg stor fan af Sierra Nevada øl, så jeg så frem til at smage på brygget.

Næste øl var også fra Erik, en belgisk dubel, hvilket er en klassisk øl at brygge selv. Ikke det nemmeste at brygge, men det ville jo også være for kedeligt, hvis man kun holdt sig til mainstream ale.

Bare for at understrege populariteten af denne øl fik vi herefter Trippels dubbel, fra Bent Andersen, hvilket er samme stil og type øl.

Så gik vi videre til Julefrokosten fra Livskvalitetens bryghus, efter deres eget udsagn en ordentlig omgang biks af maltrester, tilsat julestemning. Det var også første gang at dette bryglaug havde øl med til smagning, hvilket jeg syntes var spændende, da jeg har haft mange interessante samtaler med dem omkring brygteknik.

Så gik vi ellers over til Midas Touch fra ØlSkuret. Henrik Lund er chefbrygger, og jeg er så hans ydmyge assistent på de to bryg vi havde taget med. Midas Touch er en klon af Dogfish Head Craft Brewed Ales version. Kort fortalt er det en rekreation af en oldtidsøl, som er en hybrid af øl, vin og mjød, krydret med safran og timian. Ved ikke om det just kan kaldes øl, men der er dog både byg og alkohol i, så ned skal det da.

Efterfølgende gik vi så videre til Smoking Hot Porter også fra ØlSkuret. En porter med røgmalt, smagt til med rigelig chili. Og da det er min mening at brygge øl der ligger uden for den bløde mellemvare, så var der ingen grund til at tage hensyn til de personer der ikke er så meget til chili.

Til at runde det hele af sluttede vi med Dry Irish Stout fra Erik Borg. En klassisk øl fra Irland, som næsten råber Guiness klon ud over det hele.

Ølkarakterer

<b>Øl</b> <b>Karakter</b> <b>Kommentarer</b>
American Pale Ale, Erik Borg 2,67 Smager bedre end den dufter. Fantastisk god smag, mangler lidt skumkrone. Rigtig god, og en særdeles flot etiket. Lidt flad i smagen, men god eftersmag af humle. Lidt flad, ikke nogen stor smag, frisk. Lang eftersmag, for meget humle, lidt flad. Rigtig godt humlet, nærmest IPA. Mangler krop for en IPA.
Belgisk Dubel, Erik Borg 3,39 Ikke megen duft, god karamelsmag. Smagen af kaffe er dejligt afstemt. God dubbel, overraskende let, god smag. Flot farve, frisk, rigtig god smag. God etiket, meget informativ. Dejlig blød eftersmag, lidt lakridsagtig, har lyst til en mere. Ret præcis i stilen, men måske lidt for meget røg. Meget fyldig, smag af brændt karamel og kaffe. Citronduft.
Trippels dubbel, Bent Andersen 6,75 % 3,47 Lige kold nok, men smager ellers godt. Fin farve, god belgisk karakter med god maltsammensætning. Lidt skarp i eftersmagen. Ikke så rund i smagen. Rigtig god eftersmag, fylder godt i munden. OK men for mange blandede smagsnuancer.
Julefrokosten, Livskvalitetens bryghus 2,99 Fin farve, klar. Belgisk præg. Lidt frugtagtig/banan, svag eftersmag som en hvedeøl. Mangler fylde, mangler lidt harmoni, men med mange smagsnuancer. Frisk, udefinerbar ala oprydning. For meget frokost, for lidt jul. Fin juleøl, men lidt for meget kagedåse. Pusseløjerlig smag, for lidt aromahumle, men man har tydeligvis fokuseret på humlen. Lidt neutral, men fin taget i betragtning af at det er biksemad.
Midas Touch, ØlSkuret 8,5% 3,03 Skulle have været en anelse køligere, og serveret først. Fin blandings-middelalderøl. Klar gylden farve. Tør, meget udgæret, spændende oplevelse. Helt anderledes – giver en tørhed i munden. Spændende smag – måske bedst på en sommerdag sammen med min timiansnaps. Tjah der er promiller i. Frisk alternativ til en cider. Meget frisk og sød, lys farve, god mild eftersmag. En dejlig øl til en dejlig sommerdag. OK forsøg, øllet og vinen træder fint frem, men honningen mangler. En snert af timianduft. Vinagtig, meget højtidelig øl. Cidersmag med safran og krydret god smag.
Smoking Hot Porter, ØlSkuret 6% 3,24 Prikker dejligt. Speciel specialøl. Måtte gerne have mere maltfylde og lidt restsødme, for at give lidt mere krop, spændende. Alt for meget chili, og en noget flad smag uden fylde. Chilie slår fint i gennem i eftersmagen. Kunne godt tænke mig at prøve den til Chili Con Carne. Det er eftersmag ! Rigtig god balance, ikke ubehagelig. Den skal bestemt smages igen. Hot sort øl. Flot mørk i farven, mangler lidt af portersmagen, men tingene passer sammen. Chilien smager afbalanceret igennm, og giver lyst til den næste mundfuld. God ide, rigtig god chilismag, men måske lidt mere alkohol til så meget chili. Duft af kakao. God røgduft, blød chilismag, flot chilieffekt gennemgående. Røget eftersmag.
Dry Irish Stout, Erik Borg 3,26 En udmærket stout. God øl foran pejsen. For flad, ingen god stout. Meget mørk farve, middel smag, mangler eftersmag, kedelig. Guiness kopi, men rigtig god. Mørkt øl til damerne- dejligt. Godt bryg.


Jeg vil gerne tage ord som success og en rigtig god oplevelse i brug omkring aftenens smagning. Og når man ser på kommentarerne så er der ingen tvivl om at det var noget interessant øl vi fik. En anden tendens var også hvorledes noget af øllet kunne score både top og bundkarakterer. De to bryg fra ØlSkuret kunne virkelig enten begejstre, eller skuffe, hvilket ikke var en overraskelse, da disse bryg er lavet ud fra for egen personlig smag. Nå ja, jeg må jo nok tilstå at det var mine opskrifter, så jeg er nok inhabil i bedømmelsen af disse bryg. Erik Borg imponerede med hele 3 bryg, alle sammen fik en god modtagelse, og man kan også se på karaktererne at brygget var af god kvalitet. Aftenens vinder blev dog Trippels dubbel fra Bent Andersen, selvom han ellers havde gjort sit bedste for at dæmpe alles forventning til øllet. Så det beviser at man ikke skal være så beskeden, så både Bent og alle de andre bryggere kan klappe sig selv på skuldrene, og være stolte af deres bryg. Sidst men ikke mindst vil jeg nævne Livskvalitetens bryghus, der modigt stillede op med en for hjemmebryggere klassisk øl: Resteøllen. Det bryg som bliver resultatet af alle de maltrester, som alligevel ikke kan anvendes til noget som helst, og som traditionelt ender med at blive en øl som ikke forsøger at ramme nogen som helst stil eller type. Det er en øl der er som den er, og som sjældent kan genskabes igen. At de så også havde valgt at krydre den med julekrydderier, gjorde det ikke nemmere at identificere hvad er var i brygget. Men tak for oplevelsen, og det var ikke en dårlig en, bare ikke så god som de andre :-)


Højt Skum

Kim Mølgaard

Næstformand Herning

Næstformand region Midtjylland