Den 27. november: Juleøl

 


Vi skrev den 27. november og vi var nået til årets sidste smagning – Smagning på juleøl.
Bestyrelsen gav maden i anledning af vi, De Danske Ølentusiaster, Holstebro havde 15 års jubilæum og hele 30 medlemmer valgte at fejre det sammen med os – Charlotte havde indkøbt julemaden hos slagter Bertelsen og Erling havde valgt vintage Willemoes Julebryg dertil. Michael K og Thorbjørn havde en tvekamp om, hvem der var bedst til at lave øl med bær. Til slut havde Brian sammensat øllene til smagningen sammen med Paul fra Estate Wine og det var også Paul, som stod for selve smagningen - Det var en uforglemmelig dejlig aften.


Julemaden var ganske enkelt fantastisk og Willemoes øllene var pakket ind, så vi ikke kunne se hvilken årgang vi fik serveret og det gav et ekstra spark til smagsløgene.
Lige efter maden stod de to kompetanter i ”Berry Christmas” tvekampen klar:
- Michael K med sin ”Gose-style, brombær” som var en sjov blanding af mælkehvid og lilla i farven. I duft og smag var der meget brombær, salt og en tydeligt sød/syrlig tone.
- Thorbjørn med sin ”Ribena Rush, Barley Wine” som både duftede og smagte meget af solbær, så meget at det blev ret (sten)bittert.
Afstemning var ret klar med 17-7 i Michaels favør – Der er vist lagt op til en revanche :)


Selve ølsmagningen var en blanding af juleøl i forskellige stilarter fra den syrlige “To Øl, Surt Til” over den herligt friskhumlede ”Flying Couch, Hop Sneeze IPA” til den kulsorte Imperial kaffe/vanilje Stout, “Flying Couch, Black Ice” – Der var ingen dårlige øl og vel at mærke, så var der point til alle.

Der var hård kamp om 3.-4. pladsen, som begge fik 13 point:
Alen med det mundrette navn, ”Black Isle, Colonel Custard’s Christmas Imperial Scotch Ale” måtte ”nøjes” med 4. pladsen. Den duftede ikke så kraftigt, men dog lidt af malt og smagte en smule rugbrødsagtig af sød malt med en behagelig tone af alkohol – Den vandt meget ved nærmere bekendtskab :)
Min favorit, “To Øl, Surt Til Hibiscus & Cranberry” fik 3. pladsen ligeledes med 13 point. Den duftede herligt syrligt af tranebær og de lidt surt/sødlige hibiscus blomster. Den smagte også meget af de syrlige tranebær og hibiscus, den havde en dejlig syrlig mundfylde, men desværre blev den smule vandet i eftersmagen.

Aftenens nummer 2 blev “Flying Couch, Black Ice” med solide 15 point. Der var dejlig med kaffe og vanilje i aromaen og det gik igen i smagen, krydret med sødme og en del bitterhed samt lidt fedme fra laktosen – Bestemt ikke dårlig!

Vinderen kunne der til gengæld ikke herske tvivl om: Med 32 point var ingen i nærheden af “To Øl, Shameless Santa”. Den var et år gammel og derfor var humle duften ikke nævneværdig, men den krydrede kardemomme var ganske udpræget. Der var også brunkager (kardemomme) i smagen, men der kommer også stjerneanis frem og den afslutter med en behagelig olieret alkohol, men desværre også med lidt rigelig sødme – Som flere gange før er flertallet ikke enig med mig i den betragtning, men det er jo netop noget af det, som gør ølsmagning så sjovt.


Det var en rigtig holdindsat og en kæmpe tak til de bestyrelsesmedlemmer, som gav en hånd med de forskellige opgaver og selvfølgelig også til Paul fra Estate Wine for selve ølsmagningen – En bedre afslutning på ølåret 2018 kunne man ikke få :)

I ønskes en glædelig jul samt godt og skummende nytår – Vi ses næste år til Torben Mathews med garanti underholdende foredrag den 29. januar :)

Højt skum
Brian

Aftenens menu:

- Sild m. karrysalat.
- Sylte med sennep og rødbeder.
- Ribbensteg og rødkål.
- Rullepølse.
- Lun fiskefilet.
Hertil brød og smør.

Berry Christmas tvekampen:

A) Michael K:
    En Gose-style med brombær,
    4,5%
B) Thorbjørn:
    Ribena Rush med solbær,
    8,5%

Juleøllene:

1) La Choulette,
    de Noel,
    7,0%
2) Flying Couch,
    Hop Sneeze IPA,
    6,5%
3) Mikkeller/ KIHOSKH,
    Juleøl,
    8,0%
4) Black Isle,
    Colonel Custard’s Christmas Imp. Ale
    9,2%
5) To Øl,
    Surt Til Hibiscus & Cranberry,
    5,0%
6) Delirium,
    Christmas,
    10,0%
7) To Øl,
    Shameless Santa,
    10,0%
8) Flying Couch,
    Black Ice,
    9,5%