Munkebo Mikrobryg

Det var blevet den 28 januar og 15 lokale ølentusiaster var mødt forventningsfulde op til smagning på 8 øl fra Munkebo Mikrobryg. Det var en af vores nye medlemmer af bestyrelsen, Charlotte, som stod for det vellykkede arrangement - Det synes jeg, hun kan være godt tilfreds med :)

Brygmesteren, som hed Claus Christensen, fortalte levende om sine øl og ikke om gæren, som han gik meget op i. Faktisk så meget, at have havde ”lavet en Jacobsen”, som han selv kaldte det – Den vil sige, at han selv havde bragt gæren hjem fra Tysk-
land, opformeret den og brugt den til flere af sine øl – Bl.a Folkevang.
Det kan man da kalde engagement!

Claus er seneste skud på stammen i en familie, der har haft tradition for at brygge øl helt tilbage fra gryderne på de sydfynske gårde. Han er uddannet på Københavns Uni-
versitet med en kandidatgrad i biologi og en Ph.D. i Sundhedsvidenskab, så den teore-
tiske viden er i orden.
At han også har håndværket i orden, beviste han allerede i studietiden ved at vinde ad-
skillelige konkurrencer i ølbrygning – Bl.a. stod han sammen med ”Midtfyns Bryghus” bag ” Gleipner”, som man som ølentusiast kender fra valget af ”Årets Ølnyheder 2011”.

Før han startede i den fynske, var han for en kort tid headhunted til den lille sydtyske brewpub. Camba Bavarias, som ligger i de Bayerske Alper. De havde brug for en head-
brewmaster, som kunne hjælpe dem med at lære deres bryggere til bryde det tyske Reinheitsgebot (Øl skal brygges på vand, malt, humle og gær). Da missionen var udført, hed det næste skridt Munkebo Mikrobryg.
Øllene har navne fra den nordiske mytologi og de hentyder, med lidt ordspil på forskel-
lig vis, til øllet.

Til vores smagsaften havde han valgt:
1) Folkvang (Hvede), 5,0%
2) Jólner (Hvede), 5,1%
3) Gyldenkam (Wheat ale), 5,2%
4) Udgård (Imperial porter), 9,4%
5) Tandgnost (Weizenbock), 9,4%
6) Alstærk (Skotsk strong ale), 9,4%
7) Sif (Tripel), 9,4%
8) Sleipner (IIPA), 9,4%

Som traditionen bød det, gav vi hver især 2 stemmer til den øl, som vi fandt bedst og 1 stemme til den næstbedste:

På en fjerde plads kom Weizenbocken, Tandgnost (En af Thors bukke) med 3 stemmer. Den havde en kraftig duft af banan og var også lidt metallisk. Smagen var ligeledes af banan og derudover meget af nelliker. Den var lidt skarp og havde lidt alkohol i efter-
smagen. Det var bestemt ikke min favorit, men der var andre, der syntes den var god. Og heldigvis for det :)
Faktisk fik alle øllene denne aften mindst én stemme og det siger noget om, at smagen på øllene ramte bredt.

7 stemmer fik ”Jólner” på tredjepladsen. Det er en Jule Hvede og navnet hentyder til, at man skal drikke julen ind med guderne.
Den havde en dejlig duft af koriander og kamille. Den smagte af indisk koriander (Som er mere citrusagtig), kamille og appelsin. I eftersmagen var der ligeledes appelsin og lidt bitterhed (Appelsinskal).
Er du til hvedeøl, vil du ikke vil fortryde, at du stiftede bekendtskab med ”Jólner”.

Så var der stemmelighed mellem ”Udgård” og ”Sleipner” med 15 stemmer til hver.
”Sleipner” var Odins ottebenede hingst og det hentyder til den dobbelt IPA, som ”Sleipner” er.
Den har en herlig aroma af orange humle og blød abrikos med bitterhed på toppen. Smagen er af orange humle,  bittersødme og så er den blød og rund. Det er en rigtig god IPA, som skjuler sine 9,4 % godt og derfor også er lidt farlig…… Helt klart min favorit :)

Førstepladsen gik til ”Udgård” udelukkede fordi, det var Charlottes favorit :)
”Udgård” er en Imperial porter med styrke derefter - Ligesom de store stærke jætter, der bor der.
Dens aroma var af chokolade, kaffe og rigtig lakrids. Den smagte af chokolade og blommer, var sød, og samtidig bitter.
”Udgård” skjuler, ligesom ”Sleipner”, sin alkohol godt. Eftersmagen var af mild kaffe, lakrids og chili, der stak lidt ned i svælget. Ren porter guf, men med lige en smule for meget chili efter min smag.

En stor tak til Charlotte for arrangementet og ikke mindst tak til Claus Christensen for et underholdende og lærerigt foredrag.

Vi ses den 25. februar til ”Årets valg af Ølnyheder 2013”.

Højt skum
Brian

Aftenens Munkebo øl:

1) Folkvang (Hvede), 5,0%
2) Jólner (Hvede), 5,1%
3) Gyldenkam
    (Wheat ale), 5,2%
4) Udgård
    (Imperial porter), 9,4%
5) Tandgnost
    (Weizenbock), 9,4%
6) Alstærk
    (Skotsk strong ale), 9,4%
7) Sif (Tripel), 9,4%
8) Sleipner (IIPA), 9,4%