Påskeøl

Den 25. marts var vi 12 deltagere til smagningen på nogle af årets påskeøl. Under-
tegnede havde samlet 10 øl i ganske forskellige stilarter som hvedeøl, Bock, Pale Ale, IPA og champagneøl, så der var noget for næsten enhver smag.
Der var også et par nye medlemmer med denne aften – Anders og Keld har begge en gang tidligere været med ”på en kigger”, men har siden valgt at blive fuldgyldige medlemmer og der skal selvfølgelig lyde et stort velkommen til dem.

Udvalget af aftenens påskeøl var:
1) Rækker Mølle, Påskebryg, 4,6%
2) Indslev, Frederiks Påske, 5,5%
3) Det lille bryggeri, Springbeer, 8,5%
4) Flying Couch, Dude 5.5%
5) Stronzo Brewing Co./Ølsnedkeren/Brøggeren, Saison Dinkel, 6,2%
6) Mylius Erichsen, Påskebryg, 6,2%
7) Munkebo, Valhal, 6%
8) Amager Bryghus, Kåååd, 6%
9) Amager Bryghus, Forårsbryg, 6,5%
10) Bøllingsø, Vårhare, 6,6%

Pointmæssigt i valget af aftenens bedste øl kørte vi med det sædvanlige system – 2 point til den bedste og 1 point til den næstbedste øl.
 

”Påskebryg” fra ”Rækker Mølle” fik 0 point og var en blandet oplevelse. Den duftede af kunstigt af syrlig citron.
Smagen var igen af kunstig citron, banan, lidt bitter og en anelse saltet – Når den kunstige syrlighed forsvandt, var den faktisk frisk.

”Saison Dinkel” fra ”Stronzo Brewing Co./Ølsnedkeren/Brøggeren” fik heller ingen point, men den var dog bedre med sin aroma af citrus humle og en smule af strå/hestestal.
Den smagte af bitter citrus, lidt sødme og saltet - Eftersmagen var meget af bitter citrus.

Selvom den ligeledes ingen point fik, skal ”Frederiks Påske” fra ”Indslev” dog fremhæves, da det var en rigtig god hvedeøl.
Den havde en duft af banan og citrus – Smagen var af sød banan, saltet og så var den godt afstemt mellem banan og citrus med citrussen lidt fremhævet. Eftersmagen var bitter citrus – Ikke dårligt.

2 point fik ”Påskebryg” fra ”Mylius Erichsen”, som duftede sødt af malt - Et rigtig rugbrød :)
Smagsmæssigt var den lidt af brændt malt, sødme og rund i smagen med en anelse bitterhed (Porse måske). Den var bitter og herlig maltsød i eftersmagen og det brændte forsvandt efterhånden – Andre syntes, der var lidt syrlig karamel i den, men det kunne jeg ikke finde.

”Kåååd” fra ”Amager Bryghus” fik 3 point og det var en humlesag, som duftede dejlig af sød abrikos humle.
Den smagte dejligt blødt og rundt på en sursød vis. Der var også bitter humle i smagen og lidt salt, som gav ekstra mundvand. Den kunne jeg (også) li’.

Der var 4 point til ”Forårsbryg” fra ”Amager Bryghus”. Den duftede ikke af meget - Der var lidt lagret humle og søde dadler, men det kom først, da den havde stået lidt.
Smagen var af humle (Ester – lagret), bitter og sød malt, ja faktisk lidt af søde dadler.

5 point gik til ”Dude” fra ”Flying Couch”, der havde aroma sød abrikos humle iblandet lidt citrus.
Smagen var af tør abrikos humle, bitter citrus og den var lidt brændt i starten. I efter-
smagen kom det brændte stærkt igen – Der var også en smag af citrus græs og for meget bitterhed, syntes jeg.

Der var 6 point til ”Vårhare” fra ”Bøllingsø”. Den havde en lidt syrlig aroma med en klar duft af rugbrød og et strejf af koriander.
Den smagte af dejlig surt/sødt af malt og rugbrød iblandet lidt koriander og salt - Det var dog ikke alle, der kunne smage korianderen, men generelt var der enighed om, at det var en god traditionel påskeøl.

Første og anden pladsen var pointmæssigt delt med 8 point til både ”Springbeer” fra ”Det lille bryggeri” og ”Valhal” fra ”Munkebo”. Det var to meget forskellige øl, hvilket var meget sigende, da netop forskeligheden på påskeøl, var en del af aftenens tema.

”Valhal” måtte ”nøjes” med 2. pladsen, da den havde fået flest 1 pointer.
Den duftede af citrus humle, var sød, dejlig bitter og så kunne man ane alkoholen.
Smagen var bitter, sød, blød og fyldig med lidt grannåle. Den havde en god profil af malt (Rugbrød) og var lidt olieagtig. Eftersmagen var sød og bitter, med grannåle og en anelse alkohol.

Vinderen blev ”Springbeer” fra ”Det lille bryggeri”. Den havde en aroma af lidt hyldeblomst, var dejligt kælende rundt i næsen og så kunne den ikke helt skjule de 8,5% alkohol.
I smagen var der hyldeblomst igen, belgisk gær, en melasseagtig sødme, banan/hyld og den gav en behageligt varmende fornemmelse i halsen, hvilket må tilskrives alkoholen.
Det var helt aftenens mest positive overraskelse!


Dan havde samlet 3 klassiske påske øl og det skulle vise sig at være sværere end som så :)
”Carls Påske” fra Carlsberg fik 2 stemmer, ”Påskebryg” fra Tuborg fik 3 stemmer og endelig fik ”PåskeÆg” fra Thisted Bryghus 6 stemmer, så ud fra afstemningen skulle det jo være en Thysker – Men det var en ”Påskebryg” fra Tuborg…… :)


Tak for en herlig og hyggelig aften og jeg håber, at I nød de meget forskellige øl.
Vi ses næste gang, hvor vi for første gang har en smagsaften med tre håndbryggere.

Højt skum
Brian

Påskeøllene denne aften:

1) Rækker Mølle,
    Påskebryg, 4,6%
2) Indslev,
    Frederiks Påske, 5,5%
3) Det lille bryggeri,
    Springbeer, 8,5%
4) Flying Couch,
    Dude 5.5%
5) Stronzo Brewing Co./
    Ølsnedkeren/Brøggeren,
    Saison Dinkel, 6,2%
6) Mylius Erichsen,
    Påskebryg, 6,2%
7) Munkebo,
    Valhal, 6%
8) Amager Bryghus,
    Kåååd, 6%
9) Amager Bryghus,
    Forårsbryg, 6,5%
10) Bøllingsø,
      Vårhare, 6,6%