Årets ølnyheder 2014

Nu var tiden kommet til, at vi skulle vælge Årets Ølnyheder 2014 – Det var den 24. februar og 14 forventningsfulde medlemmer var mødt op til en smagning på nogle meget forskellige men også smagsmæssigt meget interessante øl. I den lave klasse gik øllene helt fra en sød Brown Ale over tre særdeles forskellige IPA’er til en syrlig Høøl. I den høje klasse gik typerne fra en maltet Rugøl over en Tiple med chili til en rigtig kraftig Imperial Stout - Der var med andre ord lagt op til en spændende smagning.
Vi havde også et nyt ansigt med. Det vil sige nyt i DØE Holstebro sammenhæng, da Michael er tilflytter fra Århus. Han havde dagen forinden haft et uheld med sin cykel, men der skulle mere end lidt forbindinger til at hindre ham i at komme til smagning – Et stort velkommen til ham :)


Vi gav vanen tro 2 point til den bedste og 1 point til den næstbedste øl, men til gengæld tog vi kategorierne hver for sig. Først gav vi os i lag øllene i kategorien ”Under 6%”:

1) Hornbeer, TopHop, IPA, 4,7%
2) Midtfyns Bryghus, Pale Ale Single Hop Amarillo, Amerikansk Pale Ale, 4,7%
3) Herslev Bryghus, Mark Hø Øl, Økologisk, 4,9%
4) Amager Bryghus/Cigar City Brewing Orange Crush, Session IPA, 5.0%
5) Ugly Duck Brewing Co. (Indslev Bryggeri), Foxy Brown, Brown Ale, 5,9%


På en 5. plads kom ” Pale Ale Single Hop Amarillo” fra ”Midtfyns Bryghus” med 4 point.
Den duftede friskt af citrus humle og lidt tropisk frugt.
Smagen var ud af samme linje: Der var citrus humle, lidt tropisk frugt, bitterhed og salt i smagspaletten og så var den ret karboneret. I eftersmagen var der citrus med lidt salt - En let og frisk Amerikansk Pale Ale.

5 point var der til ”Mark Hø Øl” fra ”Herslev Bryghus”, som derfor fik en 4. plads.
Den duftede syrligt af strå og af pære cider. Der var rigtig meget bundfald i flasken og hældte man lidt af det i, kom der meget grape med i duften.
Smagen var meget spændende med en herlig sød og i særdeleshed syrlig smag – et sted mellem hvidvin og cider. Efter et par mundfulde blev tankerne ledt hen på rabarbervin. Med lidt bundfaldet i kom der endnu en gang grape, men også lidt gær i smagen.
En rigtig forfriskende øl, som jeg let kunne forestille mig at drikke på en forårsdag og helt klart min favorit ”Under 6%” – Men er man ikke til syrlige øl, er ”Mark Hø Øl” absolut ikke sagen.

“Foxy Brown“ fra “Ugly Duck Brewing Co.” fik 7 point og dermed en 3. plads.
Med denne Brown Ale var øltypen en helt tredje og duftpaletten var således med sød, brændt og frisklavet rugbrød – Oven på dette var der en del bitterhed.
Smagen var af brændt karamel, rugbrød, af sødme men samtidig salt og ikke mindst var der lidt bitterhed i den.
Netop det at den var lidt bitter sammen med sødmen gjorde, at jeg syntes at “Foxy Brown“ var en lækker Brown Ale.

Det blev til en 2. plads til ”Orange Crush” fra ”Amager Bryghus/Cigar City Brewing”, som fik 10 flotte point.
Aromaen var af sød og humlet appelsin, men også med en karakteristisk orange bitterhed fra appelsinskal – Faktisk så meget, at det gav den en meget syrlig kant.
Den smagte af orange/citrus humle med en tydelig bitterhed fra appelsinskal. Den havde en rimelig mundfylde og den syrlige kant var mere afdæmpet end den var i aromaen, hvilket jeg syntes var godt.
”Orange Crush” er en udmærket IPA, som smager noget bedre end den dufter.

Hele 16 point blev der til ”TopHop” fra ”Hornbeer”, der blev den helt klare vinder af kategorien ”Under 6%”.
Det havde en smuk mørk ravfarve og duftede af sød orange humle.
Smagen var af bitter orange humle, nærmest over i mandarin, den var sød og frem for alt frisk. Den havde en rigtig god mundfylde og en eftersmag af bitter humle med et hint af karamel.
”TopHop” er en fyldig og dejlig IPA.


Det var blevet tid til en lille pause og at få resat smagsløgene. Erling og Bente havde sørget for lækre skiver franskbrød med spegepølse, så den side af smagningen var også helt i top - Lækkert :)
Efter denne opladning af batterierne gik vi med opfriskede smagsløg i gang med kategorien ”6% og over”:

6) Bryggeriet Vestfyen, Willemoes Jubilæums Bryg, Imperial Brown Ale, 7%
7) Bryggeriet Vestfyen, Willemoes Jul 2014, Rugøl, 8%
8) Munkebo Mikrobryg, Alstærk Bourbon, Strong Skotsk Ale, 9,2%
9) Midtfyns Bryghus, Chili Klaus Ghost, Vindstyrke 7, Belgian Strong Ale, 9,2%
10) Hornbeer, Vladimir P, Imperial Stout, 12,0%


Der blev ingen point til ”Willemoes Jubilæums Bryg” fra ”Bryggeriet Vestfyen, der dermed fik en 5. plads.
Den duftede af sød, brændt øllebrød og svagt af alkohol. Charlotte genkendte duften som den af Caribiske A.H. Riise rom.
Smagen var af sukkerrør, brændt rugbrød og svesker, men med en skarp kant af peber. I eftersmagen dukkede der bitter- og syrlighed frem.

5 point blev der til ”Willemoes Jul 2014” også fra ”Bryggeriet Vestfyen”. Der var to øl som fik 5 point (2 bedste og 1 næstbedst stemmer) og så derfor blev det en delt 3. plads.
Den havde en meget speciel duft af brændt malt, citrus og teak.
Smagen var ret kompleks med sødme, teak/gran, citrus, salt og søde enebær. I eftersmagen dukkede der kaffe og bitterhed frem.

Den anden øl med 5 point og dermed også en 3. plads var ”Chili Klaus Ghost” fra ”Midtfyns Bryghus”.
Det var en øl med Ghost chilien, som stammer fra Indien og egentlig hedder Bhut Jolokia. Inderne har givet den tilnavnet Ghost chili, fordi sjælen angiveligt forsvinder for en kort stund, når man spiser den stærke chili.
Helt så galt går det dog ikke med Chili Klaus´s øl, som dufter af fersken og selvfølgelig meget af chili.
Den smagte også meget af sød og kraftig chili. Aksel mente også at finde lidt akaciehonning i den og det beskriver meget godt den vekslen mellem stærk chili og sødme, som er ”Chili Klaus Ghost” kendetegn. Om man er til chili eller ej, bør man dog smage den.

Så var der et stort spring op til 2. pladsen, som ”Vladimir P” fra ”Hornbeer” fik med 15 tunge point.
”Vladimir P” er en Imperial Stout på hele 12,0% og det fornemmer man i både duft og smag – På den gode måde.
Aromaen er af brændt malt, chokolade og lidt alkohol.
Smagen går i samme retning med brændt chokolade, sød og fyldig men også bitter kaffe. Den har en dejlig mundfylde med en del varmede alkohol og i eftersmagen går den over i en bitter men også sød chokolade. En aften hjemme foran fjernsynet i selskab med ”Vladimir P” lyder som en dejlig måde at bruge et par timer på en kold vinter aften :)

Med 17 point fik ”Alstærk Bourbon” fra ”Munkebo Mikrobryg” en snæver men velfortjent 1. plads.
Den duftede sødt af bourbon med en lidt skrab kant af dadler.
”Alstærk Bourbon” smagte sødt af bourbon, figner/dadler - Den var behageligt olieret, som gjorde den dejligt blød og rund. De godt 9% alkohol var pakket rigtig godt ind :)
I eftersmagen var den tør og bitter, men samtidig blød og med sødmen fra bourbonen. En stejf af skarp honning kom også frem.
”Alstærk Bourbon” var et dejligt bekendtskab og som Thorbjørn så fint udtrykte det: ”En dejlig dele-øl”


Tak til Thorbjørn og Erling for hjælp med at skaffe finaleøllene hjem og ikke mindst til Bente og nok engang Erling for de lækre franskbrødsmadder i pausen. Nu håber jeg, at I hver især fik et godt indtryk af de enkelte finaleøl, så I var klædt godt til at stemme på jeres to favoritter.
Vi ses næste gang til smagning på Påskeøl :)

Højt skum
Brian

Denne aftens øl:

Øl i kategorien op til 5,9%:
1)
Hornbeer,
    TopHop, 4,7 %
2)
Midtfyns Bryghus,
    Pale Ale Single Hop Amarillo,
    4,7 %

3) Herslev Bryghus,
    Økologisk Mark Hø Øl, 4,9%
4) Amager Bryghus,
    Orange Crush, 5,0 %
5) Ugly Duck Brewing Co.,
    Foxy Brown, 5,9 %
 
Øl i kategorien 6 % og over:
6) Bryggeriet Vestfyen,
    Willemoes Jubilæums Bryg,
    7,0 %
7) Bryggeriet Vestfyen,
    Willemoes Jul 2014, 8,0%
8) Munkebo Mikrobryg,
    Alstærk Bourbon, 9,2 %
9) Midtfyns Bryghus,
    Chili Klaus Ghost, 9,2 %
10) Hornbeer,
      Vladimir P, 12,0 %