Følger du Natholdets Julekalender?

Gennem hele december arbejder Natholdets vært Anders Breinholt, musikeren Søren Rasted (det er ham fra bandet Aqua) og æresmedlem i Danske Ølentusiaster Carsten Berthelsen sig gennem 24 øl. 

Over 24 afsnit smager Breinholt og Rasted, med kundig vejledning fra Carsten Berthelsen, på forskellige øl fra hele verden. Målet er, at finde den bedste juleøl. 

Natholdets julekalender er optaget i løbet af én dag, og juleøl er normalt ikke fattige på procenter. Det betyder, at værterne nok er en kende rundtossede i sidste afsnit. 

Natholdets Julekalender vises hver dag klokken 21 på TV2 Zulu.

Se hvilke øl trekløveret smager på her.

GLÆDELIG JUL OG HØJT SKUM!

Ny øl-serie udforsker humletyper

Bryggeriet Mikkeller udforsker forskellige humletyper og kvaliteten af dem i en ny serie af øl. Serien hedder “Hop Terroir” og er et kontroversielt projekt, da der i serien er fokus på, hvilke humleproducenter, der laver den bedste humle. 

- Terroir (øl-serien, red.) vil forhåbentlig være med til at sætte fokus på ærlighed fra humleproducenternes side, idet bryggere også vil kunne smage hvor stor forskel, der kan være på humletyper, alt efter hvor de er produceret og dermed få bryggere til at være mere kritiske omkring, hvor de køber deres humle, siger Mikkel Borg Bjergsø, der er manden bag Mikkeller. 

Serien består af ni forskellige øl med humlevarianter fra forskellige dele af verden. Øllet er et samarbejde mellem Mikkeller og det belgiske bryggeri De Proefbrowerij.

Ordet terroir kommer af ordet terre, der betyder jord. Det er en fransk term, der angiver, hvordan geografi, geologi og klimaforhold på en bestemt lokalitet præger bestemte sorter af vin, the og druer. Terroir kan have en betydelig indflydelse på humlens aroma, smag, bitterstoffer og holdbarhed.

Projektet er en direkte fortsættelse af The Single Hop Technology Project, som blev sat i værk på det belgiske bryggeri tilbage i 2010 og blandt andet resulterede i Mikkellers Single Hop serie. Serien af single hop IPA’er gav øldrikkere en unik mulighed for at smage forskellige humlevarianter isoleret. 

Læs mere om projektet her.

Serien "Hop Terroir" sætter fokus på kvaliteten af humlen, der er brugt. Foto: Mikkeller.
Mosaic er en ost med humle. Den har nu lageret i et år. Foto: Arla Unika.

De sidste IPA-oste er i butikkerne

De sidste 100 kilo af øl-osten Mosaic lander lige nu i Arla Unikas butikker i Aarhus og København. Osten deler navn med humletypen, der er tilført mælken, inden de blev lavet til ost. 

Mosaic er af sorten Bergkäse og har nu rundet ét års lagring. Det betyder, at den er veludviklet, har en fast konsistens, fyldig ostesmag, markant bitterhed fra humlen og karakteristisk mosaic-aroma. Det er en spiselig oldschool westcoast IPA. 

Læs mere om osten her

Hvilken ølnyhed er din favorit fra 2017? 20 bryggerier har indstillet 41 nye øl. Nu kan du indstille dine favoritter fra året, der snart er væk.

Kategorierne til Årets Danske Ølnyhed lyder "Under fire procent", "mellem fire og syv procent", samt "over syv procent". Bryggerierne har haft mulighed for at indstille to øl i hver kategori, mens du, som medlem, har mulighed for at indstille en kandidat i hver kategori. 

Hvad er en dansk Ølnyhed?

  • Opskriften på øllet skal være ny eller væsentligt modificeret, ligesom etiketten og navn skal være ny
  • Øllet har været til salg på det danske marked i indeværende år
  • Øllet skal være brygget i batch på minimum 100 liter
  • Øl, der kun er brygget som testbryg til for eksempel ølfestivaler betegnes ikke som en ølnyhed
  • Bryggeriet skal være cvr-registreret i Danmark

Du kan indstille dine kandidater indtil mandag den 1. januar 2018. Indstil din kandidat her. 

Hvilken juleøl drikker du?

Butikkernes ølhylder bugner med juleøl. Lige fra de store industribryggerier til de små mikrobryggerier. Der findes ingen opgørelser over, hvor mange forskellige, danske juleøl, der er på markedet, men et bud er 300-400. Dertil kommer en lang række udenlandske juleøl.

Christian Andersen fra Danske Ølentusiasters landsbestyrelse har smagt 20 af julens øl og præmieret dem med stjerner. Guiden er bragt i Jyllands-Posten. 

Vinderne? 3 Kings' Night fra Albanis mikrobryggeri Lottrup og Fanø Bryghus/Balduin Ales’ juleøl med navnet “Christmas On Reeperbahn”. Begge får seks ud af seks mulige stjerner. 

Du kan læse alle 20 anmeldelser her (ekstern link, åbner i nyt vindue).

Det nyeste nummer, ØLentusiasteN #101, af Danmarks eneste specialmagasin udelukkende om øl er netop landet i di postkasse. Det elektroniske magasin er også opdateret, så du kan læse det - og alle de tidligere numre - på farten.

Samtidig er ØLentusiasteN nummer 91 lagt frit tilgængelig for alle, der har interesse i brygverdenen.

God læselyst…

Afstemningen til årets bryggeri er slut

Afstemningen er slut. Årets danske bryggeri 2017 offentliggøres af landsformand Hans Peter Jepsen på bryggeriet i løbet af december. 

Blandt alle medlemmer, der har stemt, trækkes der lod om et hotelophold og to fribilletter til Ølfestival 2018 plus poletter, to fribilletter til Ølfestival 2018 plus poletter og en ølbogpakke. Vinderne kontaktes direkte og offentliggøres efterfølgende her på siden og Danske Ølentusiasters Facebook-side.

I 2016 løb Thisted Bryghus med prisen foran Amager Bryghus og Hornbeer på henholdsvis anden- og tredjepladsen. Læs mere om Årets danske bryggeri her.

(Spørgsmål til prisen Årets Bryggeri 2017 rettes til Bjarke Jul Christensen på bjarke.christensen(at)remove-this.ale.dk)

Madmagasinets vært Tina Müller får hjælp til at brygge øl med hyben. Foto: Irene Morberg Skovengaard, DR

Specialøl i Madmagasinet på DR

Madmagasinet på DR1 nu på onsdag (onsdag d. 8. november 2017) tager hånd om specialøl.

Her lærer Kristian Bonefeld i - øl-kredse kaldet Kedde - Tina Müller at brygge den dejligste øl. Tina Müller  er vært på programmet og sætter det benspænd, at øllen skal indeholde hyben. Han blander resten af ingredienserne.

Nye pantgebyrer skaber ulige konkurrence

Danske Ølentusiaster frygter, at højere gebyrer på glasflasker og lavere gebyrer på dåser vil betyde, at udbuddet af øl fra mindre bryggerier vil falde. Dermed får forbrugerne svære ved at købe spændende, innovative øl fra mindre producenter.

- Vi arbejder for, at forbrugerne skal have et så varieret øludvalg som muligt. Det nye gebyrsystem gør, at de mindre bryggerier skal betale mere, mens de store bryggerier skal betale mindre. Det betyder, at de små bryggerier får endnu sværere ved at komme ud på hylderne i de danske butikker, siger Hans Peter Jepsen, landsformand i Danske Ølentusiaster.

Baggrunden for, at pantgebyrerne på glasflasker skal stige med op til 33 procent er, at flaskerne er dyrere at håndtere i retursystemet. Hos de mindre bryggerier er problemet dog, at det er langt dyrere at tappe øl på dåser end på flasker. De fleste mindre bryggerier har ikke økonomiske muskler til at skifte fra glasflasker til dåser. Det har de store bryggerier.

Du kan læse hele pressemeddelelsen her (ekstern link).

Gør dig klar til næste års største, danske ølbegivenhed. Den originale Ølfestival arrangeret af Danske Ølentusiaster. 

Ølfestival 2018 løber af stabelen fra torsdag den 31. maj til og med lørdag den 2. juni 2018.

Festivalen vil, som tidligere år, præsentere en lang række danske og udenlandske øl. I 2017 var der over 200 bryggere og 1.200 forskellige øl. 

Plakaten for Ølfestival 2018 er klar, og forberedelserne til landets mest velsmagende festival er i gang. 

Du kan læse mere om Danske Ølentusiasters Ølfestival her. Siden bliver løbende opdateret med information og nyheder. 

Ølfestival 2018, Lokomotivværkstedet, Otto Busses Vej 5A, 2450 København SV (Google Maps, åbner i ekstern vindue).

Vi glæder os til at slå dørene op til Ølfestival 2018. 

Øverst kan du se, hvor mange dag, timer, minutter og sekunder, der er til åbningen kl. 15 torsdag den 31. maj 2018.

PS: Du kan allerede nu downloade Ølfestival 2018-plakaten. Se mere her. 

Det Fri Øl organiserer sig

Manifestet Det Fri Øl har på et stiftende møde på Nørrebro Bryghus fået sin første bestyrelse. Bryggerierne bag arbejder desuden på at få et sekretariat bag initiativet.

Det Fri Øl arbejder for at “sikre en fri og fair konkurrence, stor mangfoldighed og en ærlig, præcis og udførlig forbrugeroplysning på det danske ølmarked”.

- Det er dejligt, at bryggerierne organiserer sig bag initiativet Det Fri Øl. Vi ser frem til at bryggerierne gør alvor af ordene bag manifestet. Specialt på området om forbrugeroplysning, siger Hans Peter Jepsen, landsformand i Danske Ølentusiaster.

Manifestet arbejder på stærk forbrugeroplysning på det danske ølmarked. Netop den del af manifestet flugter godt med, hvad Danske Ølentusiaster gennem snart 20 år har arbejdet for.

Bryggerierne under Det Fri Øl tilstræber, at oplysninger om råvarer, produktionssted, tappested, øllets navn, bryggeriets navn og beskrivelse af smagsprofil fremgår af etiketten. Derudover ser Danske Ølentusiaster gerne, at tappedato også fremgår, så forbrugerne kan vælge den mest friske øl.

Danske Ølentusiasters erklærede mål er blandt andet, at markedet for øl skal være så mangfoldigt, som muligt, så forbrugerne har et bredt udvalg af øl på barer og i butikker. Foreningen håber, at manifestet kan være med til at sikre de mindre bryggeriers plads i et trængt marked.

Wintercoat fra Sabro tæt ved Aarhus er det seneste bryggeri, der har tilsluttet sig manifestet. I alt har 43 mindre, danske bryggerier tilsluttet sig de otte punkter i manifestet.

Tore Jørgensen fra Herslev Bryghus er formand i bestyrelsen, derudover er bryggeriet Syndikatet, Bryggeri Skovlyst (restauranten), Svaneke Bryghus og Thisted Bryghus også repræsenteret i bestyrelsen.

Se hvilke bryggerier, der har tilsluttet sig og læs hele manifestet Det Fri Øl her

En vellykket stiftende generalforsamling på Nørrebro Bryghus i den nye forening af danske bryggere Det Fri Øl er overstå...

Opslået af Det Fri Øl på 15. september 2017

Danske Ølentusiaster bakker op om Det Fri Øl

Det danske ølmarked skal være alsidigt og mangfoldigt. Det er vigtigt, at de små bryggerier kan hævde sig i konkurrencen med de store.

- Danskerne skal have mulighed for at vælge netop den øl, de ønsker. De små bryggerier er innovative og går forrest, når der udvikles nye øl. Vi risikerer, at markedet for specialøl bliver undermineret, når industribryggerierne sætter sig på markedet for specialøl, siger Hans Peter Jepsen, landsformand for Danske Ølentusiaster.

Det Fri Øl er et nyt manifest, der skal sikre et mangfoldigt udbud af øl og har forbrugeroplysning i fokus. 20 bryggerier slutter allerede nu op om manifestet. Danske Ølentusiaster bakker op om Det Fri Øl.

Du kan læse mere her (pdf) og manifestet finder du her (pdf).

Edit: Det Fri Øl har fået sin egen hjemmeside. Her kan du læse, hvilke bryggerier der har tilsluttet sig, og finde kontaktoplysninger, så dit bryggeri eller bryghus kan blive en del af bevægelsen.

Find Det Fri Øls hjemmeside her (ekstern link).

Danske Ølentusiaster og Food Festival uddeler fredag den 1. september årets Øl & Mad-pris på Food Festival 2017 i Aarhus. Direktør for Food Festival, Anna Lund, forklarer her, hvorfor netop øl og mad spiller godt sammen. 

- Jeg tror, vi kun har set starten. Tænk på, at før år 2000 var øl-scenen i Danmark en helt anden ensporet affære. Så revolutionen er stadig ret ung. Den nye generation af kokke og tjenere bliver også uddannet i en helt anden tid, hvor øl og vin efterhånden har samme status. Det giver dem helt andre forudsætninger for at inddrage øllet i deres madlavning og parringer med maden, når de åbner fremtidens gastronomiske højborge.

Læs mere her.

Anna Lund, direktør for Food Festival. Foto: Food Festival.

Følg Danske Ølentusiaster på Instagram

Støt arbejdet for at bevare et rigt og varieret øludbud i Danmark. 

Læs mere her

Julen 2017

Danske Ølentusiasters sekretariat holder ferielukket fra og med fredag den 22. december 2017 til tirsdag den 2. januar 2018.

Bestillinger af medlemsskaber og gavekort skal være os i hænde senest mandag den 18. december, hvis du  vil være sikker på, at medlemsskabet kommer frem inden jul.

God øljul til jer alle...

Højt skum! 

Juleskrabekalenderen er desværre aflyst

Det var planen, at besøgende på ale.dk dagligt i løbet af december skulle kunne skrabe og vinde ølpræmier, men tekniske problemer og sygdom har betyde, at kalenderen desværre ikke kan lanceres.

Kalenderen blev annonceret i ØLentusiasteN nummer 101. 

Kom med til årets største ølfest. Forsalget til Ølfestival 2018 er åbent. Og husk at billetterne er en fremragende julegaveidé til en ven, en far eller mor eller bare til dig selv.

Køber du billet allerede nu, får du en række fordele; du sparer 25 kroner på hver billet og får mulighed for at komme tidligere ind. Du sikrer dig dermed mod eventuel kø ved døren. Medlemmer får desuden 5 gratis poletter ved fremvisning af medlemskort (værdi 62,50 kroner).

Køb din Ølfestival 2018-billet her

Danske Ølentusiasters oversigt over Gode Ølsteder i hele landet finder du lige her.

Kortet over danske bryggerier - klik her for at se dem alle

Generalforsamling 2018

Danske Ølentusiasters generalforsamling 2018 afholdes lørdag den 24. marts på Dalum Landbrugsskole, Landbrugsvej 65, 5260 Odense S. 

Log ind på siden "for medlemmer". Her kan du finde dokumenter fra generalforsamlingen 2017. Læs blandt andet om Årets Lokalafdeling, regnskab 2016, budget 2017, Visionshuset og meget mere.

Temasider på ale.dk

En del områder er så omfattende at de har fået deres egne sider under ale.dk - blandt andre

Ølrejser. Inspiration til ture i øllets verden. Se beertravel.ale.dk

- Tour de Bière. Cykelløbet med de mest spændende langningsområder. Se tour.ale.dk

- Ølfestival. Det årligt tilbagevendende højdepunkt. Se beerfestival.ale.dk

- Øllets Dag. Fejres hvert år den første lørdag i september. Se ølletsdag.dk