Fokus på Fredericia

Lokalafdelingen i Fredericia, der blot har 3½ år på bagen, er på kort tid vokset til at være en af landets største afdelinger med over 350 medlemmer.
Dette er sket gennem en aktiv medlemshvervning – ikke mindst i forbindelse med Øllets Dag, hvor Fredericia laver et af de største arrangementer i landet – sidste år med deltagelse af 24 bryggerier.  De seneste år er der alene på disse arrangementer hvert år kommet 50 nye medlemmer.

Medlemmerne er meget aktive og mødedeltagelsen høj. Til det seneste årsmøde deltog over 120 medlemmer. Men det er ikke blot at få nye medlemmer, det gælder også om at fastholde medlemmerne gennem nogle gode, alsidige og interessante møder (smagninger, foredrag, bryggeribesøg, udlandsrejser etc). Fællesnævneren er naturligvis kærligheden til det gode øl, men folks indgangsvinkel er – gudskelov – forskellig. Derfor er det vigtigt både at have forskellige typer af arrangementer der tilgodeser både de ”nye” øldrikkere og de lidt mere nørdede. F.eks. afholder man i Fredericia årligt et Lille Øllets Dag, hvor de lokale håndbryggere udstiller, efter samme princip som den ”store” Øllets Dag.

Lokalformand Karsten Ejbys svar på de 12 spørgsmål

1. Hvad synes du er den største succes I har haft i lokalafdelingen?

Oprigtig talt har vi haft rigtig mange successer i lokalafdelingen, men "Øllets Dag 2011," "Lille Øllets Dag" for de lokale håndbryggere, "Mad med øl", "Øl og kemi" og endelig "Øl og retsmedicin", er nok nogle af de bedste arrangementer vi har afholdt.

2. ...og hvad synes du er den største fiasko – om nogen?

Vi måtte desværre aflyse et enkelt arrangement, "Hvedeøl på stranden", af uforklarlige årsager.

3. Hvor mange medlemmer har I, og hvordan holder I dem orienteret om hvad der sker i lokalafdelingen?

I skrivende stund er vi 354 medlemmer med en procentuel fremgang på 41 %.  Vores webmaster sender et nyhedsbrev ud en gang om måneden, og derefter kan de gå ind på vores hjemmeside, som er meget informativ og let overskuelig for at læse videre.

4. Hvis lokalafdelingen fik 10.000 kroner foræret, hvad ville du så foreslå at I brugte dem til?

Ja, det har vi jo prøvet, al den stund, at vi blev kåret til  "Årets lokalafdeling" i 2010, men de blev brugt på at medlemmerne kunne komme til et meget billigt arrangement.

5. Hvordan gør vi, efter din mening, Danske Ølentusiaster endnu bedre som medlemsorganisation?

Jeg synes stadigvæk der er for langt imellem landsbestyrelsen og de enkelte lokalafdelinger, omend der på det seneste er lavet nogle gode tiltag, eksempelvis fokus på de enkelte lokalafdelinger. Landsbestyrelsen skal også være mere synlig i den danske presse, og i væsentlig grad få slået DØE's navn fast. Ligeledes bør der udarbejdes en fastholdelsespolitik af medlemmerne, og her kommer lokalafdelingerne selvfølgelig ind i billedet. De bør honoreres for hvert nye medlem de tegner, for eksempel 50-100 kr. Man kunne kåre månedens lokalafdeling, og belønne med x antal kr.

6. Hvis du skulle give nyvalgte lokalformænd et godt råd, hvad ville det da være?

Få skabt et godt arbejdsfællesskab i bestyrelsen, og få trukket på de enkeltes kompetencer og hylde forskelligheden hos hinanden, så der kan blive skabt frirum til at tænke "frit ud ad boxen". Samtidig er det vigtigt at få medlemmerne inddraget, der er et stort videns-og erfaringspotentiale, og det er væsentlig lettere at få skabt kontakt til det lokale netværk, i form af erhvervsliv og personlige relationer.

7. Hvis din lokalafdeling skulle på en øludflugt til udlandet, hvor skulle den så gå hen, hvis det stod til dig?

Vi har foreløbig været på en  tur til Tjekkiet, Belgien og drager afsted til Berlin i august, så jeg vil nok foreslå London, og de mange vidunderlige  pubber.

8. Hvis din lokalafdeling skulle besøge et dansk bryggeri, hvilket skulle det så være, hvis det stod til dig?

Vi har naturlig besøgt Carlsberg i Fredericia, men jeg vil gerne over for at gense Jacobsen i Valby, med medlemmerne fra Fredericia.

9. Hvad er din største øloplevelse?

De mange dejlige stunder på "Øllets dag".

10. Hvad er din personlige yndlingsøl?

Unægtelig et svært spørgsmål, men Double IPA fra Midtfyn, Dark Lager fra Jacobsen, Hancock Pilsner, Stout fra Midtfyn, Paulaner Salvatore, Carlsberg 47, Barley Wine fra Willemoes, 6. juli Ale fra Frederiksodde Haandbryggerlaug og endelig Westvleteren 12 er nogle af mine ynglingsøl, men du milde skaber, hvor bliver der brygget meget godt øl.

11. Hvis en ølentusiast gæster dit lokalområde, hvilke(t) værtshus(e) anbefaler du da vedkommende?

"Den engelske", "Generalen" og "Kahytten", men der findes mange listige og sjove ølhuller i Fredericia.

12. Hvad er, efter din mening, det bedste Danske Ølentusiaster har gjort?

At sætte øl på menuen, og udbrede kendskabet til det gode øl, det har sandt at sige givet et sandt mekka af gode øl på det danske ølmarkedet.

...finder du ved at klikke her!

Lokalformand

Karsten Ejby

Mad og øl

...lokalafdelingens fokus rækker ud over øllet!

Øllets Dag 2011

...der kommer mange til Øllets Dag i Fredericia!

Årsmøde 2011

...og der kommer rigtigt mange til medlemsmøderne!