Fokus på Holbæk

Der er en fast kerne på omkring 30 medlemmer til vore arrangementer. Vi har over de sidste 5 år gennemført 3 brygkurser, og mange brygger selv. Vi har et godt samarbejde med vore mange lokale bryghuse. Der er cirka 10 arrangementer om året, af meget forskellig karakter. Det kan være bryggeribesøg, vi har haft besøg senest af Stronzo Brewing Co. og har for nyligt været på besøg hos Hornbeer. Vi laver temasmagninger, bl.a. amerikansk øl og kører i år med en alkoholsvag øl til alle arrangementer. Så rejser vi sammen til Ølfestivalen og har en årlig Københavnertur.

Lokalformand Per Stoubys svar på de 12 spørgsmål

1. Hvad synes du er den største succes I har haft i lokalafdelingen?

Vi har fået antal fremmødte til vore afdelingsmøder op. Bestyrelsen vedtog, at vi ville op på 15 fremmødte for at have succes, og har siden haft en del succes. Yderligere har vi fået indført en tradition med Månedens Øl, hvor vi mødes den første onsdag i måneden over en øl på Bryghuset No5, hygger os en times tid og går hjem.

2. ..og hvad synes du er den største fiasko - om nogen?

Vi har for mange passive medlemmer, som vi ikke kan få med til vore møder. Vi har forsøgt at flytte møderne ud fra Holbæk, men uden opbakning. Vi dækker så stort et område, og Holbæk er trods alt ikke nogen stor by. En lille fiasko er, at vi ikke bliver flere medlemmer.

3. Hvor mange medlemmer har I, og hvordan holder i dem orienteret om hvad der sker i lokalafdelingen?

Vi er godt 100 medlemmer, nogenlunde konstant gennem de seneste år. Vi dækker et meget stort område, så det eneste virkemiddel er nyhedsbreve og Ølentusiasten. Vi sender omkring 12 nyhedsbreve om året, og lige så mange opfølgninger før møderne.

4. Hvis lokalafdelingen fik 10.000 kroner foræret, hvad ville du så foreslå at I brugte dem til?

Enten til en udflugt til et bryggeri eller besøg af en spændende øl-personlighed eller bryggeri hos os. Alternativt give dem til etablering af et bryggerlaug i Andelslandsbyen Nyvang for at sætte mere fokus på øl som en del af vor kultur.

5. Hvordan gør vi, efter din mening, Danske Ølentusiaster endnu bedre som medlemsorganisation?

Man skal sætte endnu mere fokus på øl og mad. Øl er en meget vigtig del af vores madkultur og kultur i det hele taget. Det er så meget fokus på de gode råvarer i den nordiske køkken, så det skal vi udnytte mest muligt. Det er godt, at foreningen forsøger at se bredere, efter unge, kvinder o.s.v. Der skal nye medlemmer til. Man skal også have afmystificeret øl. Det er som om at øl for at være godt skal holde over 8% alkohol, være sort og allerhelvedes humlet og helst have en eller anden mystisk ingrediens (f.eks. vorten fra en indisk hindumunks ryg, gerne røget over en vulkan af en jomfru i fuldmåneskær). Og så skal det helst drikkes andægtigt af store mænd med seler! Vi skal ikke forskrække nogen: Godt øl er jo bare en drik, som den enkelte nyder at drikke til sin mad eller i godt selskab.

6. Hvis du skulle give nyvalgte lokalformænd et godt råd, hvad ville det da være?

Få nok i bestyrelsen, så I er mange til at trække læsset. Vi er gode til at få ideer, men lidt dårlige til at få dem gennemført, da det er Tordenskjolds soldater, som trækker læsset stort set hver gang. Et hold af frivillige medlemmer til at hjælpe til med praktiske ting er også godt.

7. Hvis din lokalafdeling skulle på en øludflugt til udlandet, hvor skulle den så gå hen, hvis det stod til dig?

Der er ingen tvivl. Den skal gå til Gøteborg, hvor jeg gennem mit arbejde hos Volvo har haft lejlighed til at besøge mange fantastiske pubber. Samtidig er Gøteborg godt besat med lokale bryggerier, har et godt hjemmebrygger netværk, mange ølentusiaster, er Sveriges porterhovedstad o.s.v. Sverige er et fantastisk ølland, og et indkøb i Systembolaget vil overbevise de sidste tvivlende.

8. Hvis din lokalafdeling skulle besøge et dansk bryggeri, hvilket skulle det så være, hvis det stod til dig?

Det kunne være Amager eller Det Lille Bryggeri, hvis det skal være et mikrobryggeri. Fur kunne også være spændende at besøge. Et stort bryggeri kunne være Vestfyen, Hancock eller Thisted. Der er masser af gode og spændende muligheder i vort dejlige land.

9. Hvad er din største øloplevelse?

At drikke godt øl i Belgien, Tjekkiet, Sverige og specielt USA. Rom har også været en stor positiv overraskelse. Af værtshuse er det specielt nogle stykker i Antwerpen og Gent, som har gjort stort indtryk på mig.

10. Hvad er din personlige yndlingsøl?

For tiden er det mørkt øl og gerne en Dark IPA, som jeg helst drikker, gerne Hophorn. Men ellers er min store interesse at drikke og opleve nyt øl for at udvikle mine smagssanser yderligere.

11. Hvis en ølentusiast gæster dit lokalområde, hvilke(t) værtshus(e) anbefaler du da vedkommende?

Vi har Bryghuset No5, som efter nogle lidt svære år, lige som har fået skudt sig ind på et fornuftigt øl og mad koncept. Mad og øl til fornuftige priser. Søkildegård er fin at besøge, man kan få et let måltid og smage deres gode øl. Vore lokale bryggerier kan besøges, Hornbeer, Herslev, Det lille Bryggeri og de 2 Holbæk bryghuse. Odden Bryg skal til at bruge det gamle Rørvig Bryghus anlæg. Så der er ganske meget at se på her i området.

12. Hvad er, efter din mening, det bedste Danske Ølentusiaster har gjort?

Sørget for at der er kommet et godt og varieret udbud af øl i de danske butikker. Det halter med at få fornuftige priser, lige som kvaliteten er for svingende. Der er for mange dårlige øl. Der er ikke behov for 600 nye danske øl hvert år, hellere kun 100-200, men af god kvalitet.

...finder du ved at klikke her!

Lokalformand

Per Stouby

Brygger Kristian Strunge fra Stronzo Brewing Co. fra vores seneste afdelingsmøde
Smagning af de 10 finaleøl 2011
Årets Fnug 2011, kåring af den bedste lokale juleøl i Nordvestsjælland, med et stort smagepanel
Besøg på Hornbeer
Besøg hos Holbæk Bryg