Fokus på Ringsted

Lokalafdelingen blev stiftet i sommeren 2004 og er dermed en af de lokalafdelinger, der inden for et par år kan fejre 10 års fødselsdag.

Fra starten var der kun krav om en formand og en næstformand, men der blev fra starten nedsat et aktivitetsudvalg, der planlagde arrangementerne.
Forholdsvis hurtigt fik man indført fælles spisning som et fast punkt inden selve mødet. Dette gav medlemmerne mulighed for at nyde et måltid mad til en rimelig pris og ro, så man ikke skulle styrte ud af døren.

Lokalafdelingen har gennemført så forskellige arrangementer som en bustur til en række midtsjællandske mikrobryggerier i veteranbus, smagning med fuldt program af samtlige Trappist-øl, smagning af franske og italienske øl (der kom ikke så mange medlemmer til det møde!), mens den årligt tilbagevendende porter/stout-smagning altid trækker mange medlemmer til.

Lokalafdelingens største ønske for fremtiden må være, at der viser sig en visionær og modig restauratør, der tør give sig i kast med at føre et ordentligt udvalg af gode specialøl og ikke blot det lidt pauvre udvalg, der kan leveres af de større bryggerier herhjemme.

Lokalformand Leif Mortensens svar på de 12 spørgsmål

1. Hvad synes du er den største succes I har haft i lokalafdelingen?

Et arrangement vi gennemførte for et par år siden. Vi besøgte en række sjællandske mikrobryggierier i en veteranbus. Nogle af bryggerierne eksisterer desværre ikke i dag. Alle pladser var fyldt op og bussen var forsynet med fadølsanlæg. En dag i højt solskin og masser af godt humør.

2. ...og hvad synes du er den største fiasko – om nogen?

Det har desværre været nødvendigt at aflyse enkelte arrangementer på grund af manglende tilslutning. Finanskrisen har helt klart været medvirkende til, at nogle medlemmer har fravalgt deltagelse i medlemsmøderne.

3. Hvor mange medlemmer har I, og hvordan holder I dem orienteret om hvad der sker i lokalafdelingen?

Det er stort set lykkede lykkedes lokalafdelingen at fastholde medlemsskaren på omkring 110 – 115 medlemmer. Der udsendes jævnligt nyhedsbreve om kommende møder. Der er faste punkter hvert år – f.eks. den årlige porter/stoutsmagning, der traditionelt tiltrækker mange medlemmer.

4. Hvis lokalafdelingen fik 10.000 kroner foræret, hvad ville du så foreslå at I brugte dem til?

Tilskud til en tur for lokalafdelingens medlemmer til udenlandske bryggerier i Tyskland, Belgien eller Tjekkiet.

5. Hvordan gør vi, efter din mening, Danske Ølentusiaster endnu bedre som medlemsorganisation?

Det skal gøres endnu mere attraktivt at være medlem. Medlemmerne skal føle, at de får value for money ved at være medlem. Regioner og lokalafdelinger skal styrkes, så de får mulighed for at tilbyde medlemmerne spændende arrangementer. Der skal måske holdes større fælles arrangementer for hver regions medlemmer.

6. Hvis du skulle give nyvalgte lokalformænd et godt råd, hvad ville det da være?

Synlighed. Det er vigtigt, at lokalafdelingen er aktive i det lokale kulturliv og i den lokale debat og holder udadvendte arrangementer.

7. Hvis din lokalafdeling skulle på en øludflugt til udlandet, hvor skulle den så gå hen, hvis det stod til dig?

Bamberg er et ølmæssigt højdepunkt, hvor også omgivelserne gør sit til, at der noget frydefuldt for øjet. Jeg har selv været der flere gange og har hver gang fået gode oplevelser af både flydende og af mere kulturel art. Tyskland er generelt et godt øl-land at besøge, da ølkulturen er af meget høj standard. Blot det, at øl altid serveres ved gæstens bord, gør sit til, at øloplevelsen stiger.

8. Hvis din lokalafdeling skulle besøge et dansk bryggeri, hvilket skulle det så være, hvis det stod til dig?

Da vi sjældent har mulighed for at besøge jyske bryggerier vil et besøg på f.eks. Wintercoat være en oplagt mulighed. Bryggeriet har en stor spændende portefølje og de udvikler hele tiden nyt.

9. Hvad er din største øloplevelse?

Da jeg første gang satte læberne til et glas Aecht Shenkerla Rauchbier var smagen overvældende af brændt træ, men den meget fine maltsødme, der efterfølger den skarpe røgsmag, fik mig til at indse, at denne øl er unik og meget kompleks. Siden den gang har jeg været en svoren tilhænger af røgøl.

10. Hvad er din personlige yndlingsøl?

Av, den var svær. Jeg tillader mig at vælge 2. Om sommeren syntes jeg at en god sydtysk weizen er at foretrække, Det skal så være en Weihenstephaner. Om vinteren finder jeg mest interesse i en kraftig stout. Min kærlighed falder så på The Fundamental Blackhorn fra Hornbeer.

11. Hvis en ølentusiast gæster dit lokalområde, hvilke(t) værtshus(e) anbefaler du da vedkommende?

Med skam at melde, har vi ikke nogen lokale værtshuse, der kan lokke med en stor øl-oplevelse, men vi har da heldigvis Hugos kælder i Køge, som jeg gerne anbefaler.

12. Hvad er, efter din mening, det bedste Danske Ølentusiaster har gjort?

Det har helt klart været at sikre danskerne adgang til et varieret og spændende øludbud. Uden det store arbejde, der er blevet udført f.eks. gennem afholdelse af øl festivaler, hvor så mange gæster får mulighed for at stifte bekendtskab med spændende uden- og indenlandske bryggerier og importører, havde der næppe været den fokus på øl, som der er i dag. Jeg finder det spændende som den danske ølscene har udviklet sig. For 10 år siden var hovedparten af fokus på udenlandske øl, mens den store interesse nu samler sig om gode danske små bryggerier. Det er blot sørgeligt, at de store veletablerede bryggerier ikke mere finder markedet så interessant.

...finder du ved at klikke her!

Lokalformand

Leif Mortensen

Julefrokost 2009
Hvedeaften
Ølmøde med Ole Madsen
Ølsmagning