Fokus på Tønder

Da jeg i sin tid flyttede til Tønder i 2006, var der ingen afdeling i Tønder kommune, så jeg tog initiativ til at starte en afdeling op, så jeg havde nogen at drikke specialøl med. Da der ikke var andre som ville havde formandsposten blev det mig som fik den. Vi er en meget lille forening, som består af seks-syv faste deltagere.

André Thorup

Lokalformand André Thorups svar på de 12 spørgsmål

1. Hvad synes du er den største succes I har haft i lokalafdelingen?

For ca. tre år siden lavede vi et samarbejde med restauranten Digegrevens Kælder i Tønder om et mad/øl arrengement. Der kom mange nye ansigter, og det blev en øjenåbner for ejerne af restauranten som ellers ikke regnede øl for noget særligt, det gjorde at de efterfølgende indførte enkelte spicialøl i sortimentet. Vi har også afholdt fællesbryg, hvor vi i foreningen mødtes for at brygge øl.

2. ...og hvad synes du er den største fiasko – om nogen?

Med en så lille en forening som vores, er fremmødet ikke altid så stort.
Da vi for tre-fire år tilbage skulle genstarte foreningen efter et halvt års pause, havde vi fået den daværende formand for DØE i Haderslev, til at komme og præsentere danske øl, kun tre medlemmer, mig selv inkluderet mødte op.

3. Hvor mange medlemmer har I, og hvordan holder I dem orienteret om hvad der sker i lokalafdelingen?

Vi er pt. 19 medlemmer. De bliver orienteret via foreningens mailingssystem.

4. Hvis lokalafdelingen fik 10.000 kroner foræret, hvad ville du så foreslå at I brugte dem til?

Nu ved jeg ikke hvor dyr han er, men jeg kunne godt tænke mig at brænde nogle penge af på at hyre Mikkel Borg Bjergsø fra Mikkeller til en fælles bryggeaften sammen med vores medlemmer.

5. Hvordan gør vi, efter din mening, Danske Ølentusiaster endnu bedre som medlemsorganisation?

Jeg synes der er for meget bureaukrati i foreningen, efter min mening kunne man sagtens slanke organisationen, og så bruge de ekstra penge på at opgraderer vores blad, som er alt for præget af et gratis avis princip om at man først og fremmest skriver om dem som køber annoncer i bladet. Med andre ord ville det være godt med mere journalistik i bladet og mindre købmandskab. På billedsiden så jeg også gerne at bladet benyttede sig af professionelle fotografer. Med så mange tusinde medlemmer der betaler 350 kr. årligt, burde det være muligt at finde pengene.

6. Hvis du skulle give nyvalgte lokalformænd et godt råd, hvad ville det da være?

Først og fremmest er det vigtigt at der er plads til hygge og snak mellem smagsprøverne. Brug tid til at indsamle viden om de øl der er på menuen. Til smagningen er det godt med en blanding af noget letdrikkeligt, krævende og noget sjovt øl. Hold prisen i bund, sørg for at afholde møderne et sted uden fordyrende proppriser og lignende.

7. Hvis din lokalafdeling skulle på en øludflugt til udlandet, hvor skulle den så gå hen, hvis det stod til dig?

Jeg kunne godt tænke mig at komme til Brouwerij De Molens Festival i Holland, hvor nogle af verdens bedste bryggerier deltager. Jeg kunne egentligt også godt tænke mig at gå på værtshusrundtur i Bamberg og smage på røgøl.

8. Hvis din lokalafdeling skulle besøge et dansk bryggeri, hvilket skulle det så være, hvis det stod til dig?

Amager Bryghus er efter min mening et af de mest interessante bryggerier i Danmark, som ikke er et  fantombryggeri.

9. Hvad er din største øloplevelse?

Dem er der mange af, den vigtigste er nok dengang for omkring ni år siden, da jeg på ølbaren Ris Ras i Århus fik min første belgiske øl. Det var en Orval som til min overraskelse blev serveret i et glas kun til denne øl, og der sad jeg så i en lædersofa og nippede til øllet, jeg synes den var lidt for bitter, men jeg var totalt solgt på ideen om at øl ikke blot var noget man slukkede tørsten med eller drak sig fuld i, men at det kunne være en ypperlig smagsoplevelse, på højde med med en god flaske vin eller håndlavet chokolade.

10. Hvad er din personlige yndlingsøl?

Dem er der en del af, det kommer an på hvilket humør jeg er i, men jeg holder meget af Alba 7,5% fra Williams Brothers, Skotland. Hardcore IPA 9,2%  fra Brewdog, Skotland. Fat Cat 4,7% fra danske Beer Here, og Cuvee Van de Keizer Blauw 11%, Het Anker, Belgien.

11. Hvis en ølentusiast gæster dit lokalområde, hvilke(t) værtshus(e) anbefaler du da vedkommende?

Det er meget begrænset med værtshuse som har specialøl, men jeg vil selvfølgelig henvise til Skibbroen i Tønder hvor vi også afholder vores møder. Udvalget er ikke så stort, men til gengæld er prisen meget fornuftig.

12. Hvad er, efter din mening, det bedste Danske Ølentusiaster har gjort?

Ølfestivallen er meget vigtig ikke kun for os inkarnerede ølelskere, men det er også en effektiv måde at få flere udenforstående med på ølvognen. Foreningen har især i de første år, haft en vigtig rolle i udbredelsen af specialøl.

Tønders egne sider

...finder du ved at klikke her!

Lokalformand

André Thorup

Lokalafdeling Tønder til Ølfestival i Bruxelles

Ølsmagning i Belgien

Lokalafdeling Tønder var i Belgien på Øllets Dag i 2011, det markerede vi ved at afholde en ølsmagning med danske øl på Cafe Den Engel i Antwerpen.
Bandt udvalget på Den Engel var Lærkelig, en Belgisk strong ale krydret med lærk, som vi havde lavet ved et fællesbrygningsarrengement  i foreningen.

Smagning af fem stærke og fem svage øl på Skibbroen i Tønder.