Referat fra øl til chokolade og desserter 02.03.13

 

Det var så dagen, hvor porter/stout og chokolade i særklasse blev præsenteret af Frank Truelsen lokalformand i DØE Haderslev.
Og at godt øl går fint i spænd med lækker chokolade, var der vist ingen tvivl om hos de fremmødte efter dagens smagning.

Frank medbragte specialøl, hvoraf flere have vundet priser til at ledsage chokoladen fra Xokolatl, hvis chokolatier Kim Rasmussen også har hjemtaget flere priser og er med i et ekskusivt selskab af de 100 bedste chokolatier i verden.
Og dagens deltagerne fandt ud af, at det var virkelig chokolade i en særklasse, den chokolade, som kunne købes bagefter, forsvandt da også som dug for solen.

Smagningen blev indledt med St. Peters Old Style Porter 5,1%, som kommer i en sjov medicinflaske, og blev fulgt af historien om porterens opståen i London i 1722.
Det er en blandingsøl og den første industrialiserede øl.
Den blev ledsaget af det første stykke chokolade en praliné med pekannødder.

Så fulgte Porterhouse Celebration Stout 7%, og den gav anledning til den gamle debat om forskellen på porter og stout.
Den oprindelige stout er overgæret, mens f.eks. den baltiske porter er undergæret.
Mest enkle definition på forskellen er, at stouten er en stærkere udgave af porteren.
Hvilket gav anledning til latter, da en af hjemmebryggerne udtalte, at så måtte han hjem og have lavet om på noget, for hans porter var stærkere end hans stout !

Wiibroe Porter Imperial Stout 8,2% og det næste stykke chokolade med eftersmag af chili fulgte efter denne.
Og Frank fortalte blandt andet, at øllen med fordel kan bruges i gryderetter.

Næste skud på stammen var Moylands Dry Irish Stout 5%, og de dry irske stouts adskiller sig fra andre stouts ved at være brygget på ristet byg og ikke på ristet bygmalt.

Stronzo Cave Dweller Delight 7% (på italiensk: røvhul) adskiller sig også fra andre ved at være lavet på rug, og ellers er det vanille, som er mest markant ved den.

"Samba gå hjem og læg dig" var reaktionen på den flødebolle, som fulgte efter.
Med en bund af råmarcipan, skum med lakridssmag og drysset med lakridspulver var den virkelig en smagsoplevelse.

En af de øl, som har vundet mange priser, var den næste Alaskan Brewery Smoked Porter 6,5%.
Malten ryges på et fiskerøgeri overfor, og den røgede smag var tydelig.

Smagningen sluttede af med den stærke De Molen Kopi Loewak 11,2% lagret på verdens dyreste kaffe, som bliver ekstremt mild af at have passeret igennem tarmsystemet til et mårdyr.
Og meget passende blev denne så ledsaget af det sidste stykke chokolade et påskeæg med kaffe, som endnu en gang understregede forskellen på almindelig og virkelig god chokolade.

En rigtig hyggelig eftermiddag med et meget lydhørt publikum og en underholdende foredragsholder.
Den nærmere beskrivelse af øllene kan findes nedennævnt.


Højt Skum Vejle


St. Peters Old Style Porter 5,1%
Porteren har eksisteret siden starten af 1700tallet og det er måske en gammel opskrift St. Peter’s har fundet frem - måske er det noget de gætter sig til.
”Old Style Porter” er en blanding af en gammel lagret øl og en frisk ny.
Det minder lidt om den måde den fremragende ”Strong Suffolk” fra Green King er lavet.
”Old Style Porter” har flere gange vundet medaljer ved CAMRA’s  ølfestivaler.
Det er en mørk, men ikke helt sort øl – med groft beige skum.
Der er en typisk engelsk aroma af flødekaramel, kiks og et frisk strejf af humle.
Det er en øl med høj ”drinkabillity”, hvilket på dansk vil sige – den er let at drikke.
Det er ikke så meget de ristede noter, man smager, men mere karamel og lidt smøragtige noter, og der afsluttes med en helt pæn bitterhed.

Porterhouse Celebration Stout 7%
Normalt forbindes irske stouts med dry stout og cremet kridhvidt skum.
Denne stout er anderledes, for skummet er fast og nougatfarvet og aromaen langt mere markeret end i de lidt svagt aromatiserede dry stouts.
Den dufter dejligt af brændt malt og kaffe, og smagen er udpræget kaffe med en lidt vandet karakter mod afslutningen.
En dejlig stout, som absolut er nydelsesværdig.

Wiibroe Porter Imperial Stout 8,2%
Wiibroe Porter (Imperial Stout) huskes stadig som verdens bedste Porter.
Den blev lanceret i 1930 og fandt i en årrække også vej til udlandet, hvor den solgtes i mindre flasker.
I 1996 vandt Wiibroe Porter sølvmedalje i verdensmesterskabet for ølbrygning.
Duften er præget af karamel og lakrids, ligesom øllet har en kraftig smag af både engelsk lakrids, ristet chokolademalt og karamel.
Wiibroe Porter er brygget med rigelige mængder af münchnermalt og karamelmalt, der giver en dyb mørkebrun farve og lysebrunt skum.
Bør serveres ved 7-10 C.
Porterens kraftige karakter gør den velegnet til de kolde vintermåneder.
Dens karamelliserede maltsmag går flot i spænd med vildt, stegt svin, pølse, kartofler, skinke eller desserter med chokolade.
Desuden kan den nydes i sig selv som ”long drink” eller blandet med citronvand.

Moylands Dry Irish Stout 5%
Tør, ristet og utroligt rig i smag.
Dragoons Dry Irish Stout er lavet af en unik blanding af importerede humler og byg fra England.
Denne prisvindende stout er brygget efter Irsk tradition for at fejre den irsk fødte General Stephen Moylan, kommandør af det 4. kontinentale dragoner regiment under den amerikanske uafhængighedskrig.

Stronzo Cave Dweller Delight 7%
En vanilla rye porter, som får disse ord med på vejen fra bryggeriet
"Der er absolut intet sexet over den danske vinter.
Det er vådt, koldt og gråt.
Det eneste fornuftige at gøre, når vinteren kommer og banker er at finde den nærmeste hule, lagre op med øl og gå i dvale indtil foråret tid.
Derfor har vi brygget denne øl så du kan bringe den til din hule."
Mørkebrun med cremet beige skum.
Sød og ristet smag af karamel, nødder og røg med noter af mørk chokolade.

Alaskan Brewery Smoked Porter 6,5%
Alaskan Brewing Co. blev grundlagt i 1986 i byen Juneau i Alaska, af Marcy and Geoff Larson, og er nu et større bryggeri.
Byen ligger langt oppe i Alaska, hvor der kun er adgang med skib eller fly, der er simbelthen ingen veje dertil.
De brygger øl med traditionelle ingredienser fra Alaska, bla skud fra Sitka-gran og malt røget med elletræ.
Smoked Porter er lavet som en historisk Porter fra Alaska, med malt som bryggeriet selv har røget.
Etiketten er typisk amerikansk anti-stil, men selve øllet er rigtigt flot, med et tæt lysebrunt skum, som holder længe.
Aromaen er utroligt god, med en fin røg duft på en baggrund af brændt malt og lidt bitterhed.
I smagen er røgen meget fremtrædende, men harmonerer alligevel fint med smagen af brændt malt og bitterheden, som fortsætter i en ret lang eftersmag.

De Molen Kopi Loewak 11,2%
Kaffeøl fra De Molen hvor brygmester Menno har brugt denne interessante Kopi Loewak kaffe til brygningen.
Verdens dyreste kaffe, lagret på kaffebønner som har passeret igennem tarmsystemet til et mårdyr.
Det er for øvrigt samme kaffe, som er benyttet i Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel.
Det er en sort øl med et let rødt skær langs glassets kanter og skummet er cremet, lysebrunt og holdbart.
Duften er meget intenspræget af kaffe, ristet malt og let aske og grapefrugt.
Smagen har en let til moderat sødme og en ristet bitterhed, der er forholdsvis kraftig.
Noterne er bitter kaffe og strejf af grapefrugt.