Bryggeribesøg, pølsebord og historisk vingesus...


Ja det er, hvad Danske Ølentusiaster i Vejle inviterer til lørdag den 15. juni i Jelling mellem kl. 11 og 17.


Så der er virkelig en chance for at få en suveræn oplevelse med både Jelling Bryghus og Kongernes Jelling på programmet.
Vi mødes:
- enten på Vejle St. til at nå toget kl. 11.02 (kom i god tid og køb billet til Jelling St. kr. 14,-)
- eller foran Jelling Bryghus kl. 11.30 (Nordkrogen 19).

Jelling Bryghus byder på både rundvisning, ølsmagning med 7-8 øl og pølsebord.
Brygmand Torsten Reffstrup har arbejdet med håndbrygget øl i mere end 25 år, og er manden, der giver øllet fra Jelling Bryghus den særlige smag og eksklusive kvalitet.
Gennem tiden har han forfinet sin teknik og viden om fremstillingsprocessen og senest har han i februar 2009 gennemført efteruddannelse som diplombrygger.
I dag brygger han udelukkende ufiltreret og upasteuriseret øl af høj kvalitet for Jelling Bryghus og Sønder Bjert Kro.
I 2004 etablerede han sin egen humlehave ved hjemmet i Bjert.
Humlehaven indeholder i dag over 100 planter, alle af sorten "Gyndbjerg".
Denne humle er en lokal sort, som Torsten Reffstrup har fundet og opformeret for at bruge til brygning af en lokal ølsort.

Og herefter går turen så til Kongernes Jelling - Danmarkshistoriens fornemste monument - og en guidet rundtur.
Det er noget enestående i verden, at vores danske kongehus kan føres tilbage til én stamfader, der regerede for over tusinde år siden.
Et tilsvarende monument findes ikke noget andet sted i verden.
Det er ikke mindre end et stykke verdensarv, man kan opleve lige vest for Vejle: I Jelling på det højeste punkt i landskabet skabte vikingekongerne Gorm den Gamle og Harald Blåtand i 900-årene et monument, der er helt unikt i nordisk sammenhæng.

Gå derfor ikke glip af dette specielle arrangement.
TILMELDINGSFRISTEN ER SENEST SØNDAG DEN 9. JUNI men skynd at tilmelde dig.
Nedenfor kan du finde meget mere info om både Jelling Bryghus, Kongernes Jelling og arrangementet.

Arrangementet er naturligvis åbent for alle medlemmer, men har du fået lyst til at deltage som gæst så kontakt lokalformand Astrid Olufsen enten på mail eller tlf.


Program:

Kl. 11.02 afg. Vejle St. 
Kl. 11.15 ank. Jelling St.
Vi går samlet ca 800 m. til Jelling Bryghus, hvor rundvisning starter umiddelbart efter ankomst fulgt af ølsmagning og pølsebord

Kl. 14.30 afg. mod Kongernes Jelling

Kl. 15.00 guidet tur på Kongermes Jelling - det tager 30-45 minutter

Kl. 16.20 afg. Jelling St.

Kl. 16.52 ank. Vejle St.


Pris: kr. 250,- 


Sted: Jelling Bryghus, Nordkrogen 19 og Kongernes Jelling, Gormsgade 23, 7300 Jelling


Tilmelding: sidste frist er søndag den 9. juni og sker via hjemmesiden klik her


Betaling: skal ske samtidig på konto 1551-11020127
Husk altid navn/medlemsnr. samt dato for arrangement ved indbetaling.


For yderligere information:


lokalformand Astrid Olufsen

 
astrid.olufsen(at)remove-this.ale.dk
tlf.: 51 89 54 00

Vel mødt
Højt Skum Vejle

............................................................................................


Hvad er Jelling Bryghus ?
Med den store opblomstring i efterspørgsel af special øl, opstod også i Jelling et ønske om et lokalt bryghus.
5 initiativtagere med hang til produktet samt lysten til lokalt iværksætteri, gjorde at Jelling Bryghus blev etableret i foråret og sommeren 2007.
Jelling Bryghus brygger eksklusivt håndbrygget øl af høj kvalitet såvel smagsmæssigt som visuelt.
For at efterkomme dette har de valgt en produktionsmetode, hvor øllet er ufiltreret, og hvor det eftergærer på flasken.
Bryg-husets øl er et "levende" produkt, der skal behandles med omhu og nydes køligt.

Lille og fleksibel.
Jelling Bryghus er et lille og meget fleksibelt bryghus, der kan brygge både over- og undergærede øltyper.
Udstyret er indkøbt og tilvirket, og det er dimensioneret efter en forventet kapacitet på brygning af op til 50.000 liter om året.
De lægger vægt på at brygge efter "all grain" metoden og således dækker bryghusets udstyr alle aspekter af bryggeprocessen, som de selv ønsker at styre ud fra håndværksmæssige principper: fra kværning af malten, mæskning, kogningen af urt, opbevaring i kølerum, tapning.

Sortimentet.
Til standardsortimentet hører pilsner, ale og stout.
De satser så afgjort på kvalitet og mangfoldighed frem for kvantitet.
Den rige historie og natur Jellings rige historie og natur giver både inspiration til navnene på øllene, men også til de ingredienser, som giver øllene de mange stærke smags- og synsindtryk.
De ønsker også at bruge historien og naturen til at være innovative - det giver dem inspiration til nye special øl, som de brygger via husets store bryg-erfaring og kompetence.
Mange typer øl de ønsker at kunne brygge mange typer øl - derfor er fokus snarere på et fleksibelt og billigt udstyr, for at give dem selv flere muligheder - fremfor et dyrt og fuldautomatisk, som heller ikke levner de samme muligheder for den håndværksmæssige påvirkning af øllet.

Verdens bedste ølmarinade kommer fra Jelling.
Øl har længe været et yndet middel til at føje en ekstra smagsdimension til kødet under kuglegrillens runde låg.
Navnet Tyrfing er hentet fra det magiske sværd, som Odins sønnesøn fik lavet hos dværgene.
Navnet harmonerer godt med den magi, der opstår i mødet mellem øl og kød.
Kombinationen af den rige historie i Jelling og viljen til at skabe noget unikt ligger Jelling Bryghus meget på sinde.
Sværdet Tyrfing er noget enestående og det samme gælder det nye bryg.
Derfor har man også valgt en begrænset produktion på 1000 flasker, som sælges gennem udvalgte forhandlere.
"Øl er fremragende ingrediens i mange forskellige retter.
Øllet tilfører bitterhed fra humlen og sødme fra malten.
Specielt ved marinering af kød får man en meget fyldig smagsoplevelse," siger Kjeld M. Christensen, bestyrelsesformand i Jelling Bryghus, og tilføjer, at der naturligvis følger opskrifter med den nye marinade.
"Vores brygger har eksperimenteret længe for at finde frem til den helt rigtige formel," forklarer Kjeld M. Christensen.
"Der er tilsat surdej i brygningen, som frembringer den mælkesyre, der mørner og lader smagsstofferne trænge ind i kødet.

 
Jelling Bryghus har 6 øl i sit standardsortiment fra de lyse til de mørke, og til alle disse øl hører en historie, som kan læses enten på halshængeren eller på deres hjemmeside:

Frode Fredegod: en lys undergæret øl med en blomstrende duft af sommer fra lynghonning, som er anvendt ved brygningen.
Alkohol 4,6 % vol. Flasker á 0,5 liter.

Gnyble: en undergæret øl brygget "all malt" med en kraftig bitterhed af engelsk og tysk humle. Gnyble lagrer vældig godt og har en lang holdbarhed mens den modnes.
Alkohol 4,4 % vol flasker á 0,5 liter og fustager á 20 liter.

Palisade (humlefri): en fyldig maltbase og er ved brygningen krydret med pors og egebark, som begge har været brugt i folkemedicinen i 1000-vis af år.
Alkohol 5,3 % vol. Flasker á 0,5 liter.

Poppo: en overgæret, rødbrun øl med en kraftig maltsmag af karamelliseret malt og en mild humlebitterhed.
Alkohol 5 % vol. Flasker á 0,5 liter og fustager á 20 liter.

Mistivoj: en kraftig havre stout, overgæret, med masser af mørk malt, en god fylde og en kraftig afrundet bitterhed.
Alkohol 7 % vol. Flasker á 0,5 liter og fustager á 20 liter.

Jernbyrd: Rendyrket stout brygget på mørke malte, krydret med pors og enebær.
Alkohol 10 % vol. Flasker á 0,5 liter og fustager á 20 liter.

............................................................................................

Kongernes Jelling - her blev Danmark født !
Det er ubestrideligt, og det vil blive yderligere dokumenteret i de kommende år, at Jelling var fødestedet for den danske nation.
Nye fund og nye store projekter er i støbeskeen.
Runestenene kom i 1994 på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Danmarks Dåbsattest.
Den store Jellingsten kaldes også Danmarks Dåbsattest.
Stenen er det ældste monument over kristendommens indførelse i Danmark, og her møder vi for første gang Kristus på korset.
Det er også her Danmarks navn forekommer for første gang.