tilbage til forsiden
Lokalafdeling OdenseArrangementerSet & SketIndkøbsstederUdskænkningsstederNyhedsbreveVelkommenLogin
Set & Sket i 2014
Set & Sket i 2013
Julebryg anno 2013
Kongebryg på besøg
Ølsmagning for begyndere
Juletur til Indslev
Eks-formandens favoritter
Bestyrelsen er konstitueret
Årsmøde 2013
Øllets Dag 2013
Sjællandsk øl, august
Øl og Ost, juni
Øl og Cocktails, maj
Nordjysk øl, april
Musikquiz
Belgisk øl, marts
Generalforsamling 2013
Valgmøde, februar
Det sorte øl, januar
Set & Sket i 2012
Set & Sket i 2011
Set & Sket i 2010
Set & Sket i 2009
Set & Sket i 2008
Set & Sket i 2007
Set & Sket i 2006
Set & Sket i 2005
Set & Sket i 2004
 
Øl og cocktails, øl i cocktails

På maj måneds medlemsmøde prøvede vi noget helt nyt, nemlig ølcocktails. Vi havde besøg af professionel cocktailbartender Zander Hansen som bl.a. står bag websitet Drinksmeister.dk hvor man kan finde fx. tips, opskrifter og videoer der viser hvordan man laver cocktails. Drinksmeister vil bl.a. gennem samarbejde med Carlsberg gerne være med til at udbrede ølcocktails i Danmark, vel at mærke rigtige cocktails hvor øllet indgår på lige fod med de andre ingredienser og ikke bare indgår som en gimmick.

 

Ølcocktails har eksisteret i hvert fald siden Black Velvet (stout og champagne) blev drukket i London i 1861 i sørgetiden efter Prins Alberts død. Zander har selv interessen for ølcocktails fra rejser, bl.a. til det nordvestlige USA, hvor man på cocktailbarer i Seattle-området har øl fra de lokale mikrobryggerier og blander cocktails der passer særlig godt til den enkelte øl. I både Tyskland og Storbritannien findes ølcocktails også, mens det endnu ikke ses i stor stil i Danmark.

 

 

Tre cocktails


Der shakes ved bordet for showets skyld

Vi nåede på denne aften gennem tre meget forskellige kreationer, og der blev taget godt imod det. Publikum var lidt færre end til de fleste medlemsmøder, men til gengæld virkede alle engagerede og interesserede i denne utraditionelle måde at få øllet serveret. 

 

Vi lagde ud med en cocktail inspireret af den klassiske og populære Margarita, men lavet med Ølgaard pilsner ud over de traditionelle ingredienser. En forfriskende cocktail som blev beskrevet som noget for de helt unge, der gerne vil have noget med et navn de genkender. Ikke desto mindre var det manges favorit selv om der ikke var mange deltagere i 18-25 aldersgruppen. Lokalformanden som har en svaghed for tequila var selvfølgelig særlig begejstret.

 

 



Forsøg på lagdelt cocktail i kande

Cocktail nummer to var baseret på ingefær i form af en kraftig ginger ale, god mørk rom og Jacobsen Brown Ale. En afbalanceret cocktails hvor alle dele spillede en rolle, fra ingefær i duften, over ingefær og rom i smagen, til en lang chokoladeeftersmag af øllet.

 

Sidste cocktail var lavet med bourbon og orangebitter shaket med æg og hældt over Jacobsen Dark Lager. Egentlig skulle den tilberedes enkeltvis så den kunne serveres flot lagdelt i glasset, men det var der ikke mulighed for til 25 mennesker. Sødmen fra bourbon fik et twist bitter appelsinskal, og herefter fulgte en tydelig ølsmag. Den ville dog nok være endnu bedre med en kraftigere og fyldigere mørk øl som modspil til bourbon-sødmen, og fylden fra det tilsatte æg.

Fire øl

Efter den spændende cocktailseance var der lidt øl at slutte af med.  Den første var lidt af et scoop, nemlig Reissdorff Kölsch, hentet frisk fra Köln af vores medlem Claus Nielsen et par dage før. Den delikate, pilsneragtige øl der er overgæret men koldlagret skal drikkes absolut frisk, faktisk helst direkte fra trætønde på bryggeriets eget udskænkningssted i Köln, men frisk flaskeøl er et hæderligt alternativ. 

 

Derefter fulgte Dead Pony Club, den nyeste Brewdog der har fundet vej til Coops butikker. En sommer pale ale på bare 3,8% med intens duft af tropiske frugter fra den rigelige humle. Så kom Traquair House Ale fra Brewdogs modsætning, et bryggeri der brygger historisk øl i historiske lokaler. En sød og fyldig skotsk stærkøl med masser af maltsmag.

 

Rosinen i pølseenden var Mikkeller Sort Gul, en ægte sort IPA af den type som man med bind for øjnene ville gætte på var en traditionel gylden IPA. Der er humleduft for alle pengene med kun en lille antydning af lakrids i smagen. Som med cocktails, så er det ikke altid så skidt hvis der er en lille overraskelse i samspillet mellem udseende, duft og smag.

 

 




De fire afsluttende øl
 


Black Velvet

Opskrifter

Her er opskrifterne på aftenens tre cocktails. Læs mere om ingredienserne på Drinksmeister.dk

Ingredienserne kan købes i højeste kvalitet på søstersiden MixMeister.dk

 

 

Bitter Margarita

• 1,5 cl Lime

• 1 cl sukkersirup

• 4 cl Tequila

• 2 cl Cointreau

• Top med pilsner

• Saltkant til glasset

 

Stormy Viking

• 3cl ingefær saft/ginger beer

• 3cl Mørk rom/23 års

• 1 ½ cl lime

• 1 cl sukkersirup

• top med Brown Ale

 

Dark Wood Flip

• 1 æggeblomme

• 1 cl.  Maple Simple Syrup (3 dele vand, 1 del ahornsirup) 

• 4,5 cl. Bourbon 

• Orange Bitters

• Min. 10 cl Dark Lager

 

Hæld Dark Lager i et pilsner glas. I en cocktailshaker kombineres æggeblomme, ahorn simple sirup, bourbon og bitters. Ryst kraftigt uden is (tør shake), derefter tilføjes is og ryst igen. Double strain over i øllen

 

Ølcocktails på video

I samarbejde med Jacobsen har Drinksmeister produceret en stribe videoer med ølcocktails. Se blandt andet to af de cocktails vi fik.