Referat fra Jelling Bryghus mm 15/6 2013

 

Den 15. juni gik turen til Jelling Bryghus, hvor der var rundvisning, ølsmagning og pølsebord, efterfulgt af en rundvisning på Kongernes Jelling.

Og der herskede ingen tvivl om, at deltagerne havde en hyggelig dag.

Nogle mødtes på Vejle station, hvor Kjeld havde medbragt en øl til togturen, og resten stødte til ved bryghuset.

Heldigvis viste vejret sig fra den pæne side, de større mængder vand kom først efter, at vi igen var landet i Vejle.

Jelling Bryghus kom til verden i 2007, og det var Max Peder Jensen én af stifterne, som stod for præsentationen og rundvisningen denne dag.

Og det gjorde han levende, med stor begejstring og med tydelig henvisning til, at øllene fra Jelling Bryghus har tydelig reference til Jellings historie.

Det gælder både med hensyn til navnene og indholdet.

Undervejs blev der serveret pølsebord, og således fyldt med øl, mad og historier, gik gåturen videre til Kongernes Jelling.

Det er noget enestående i verden, at vores danske kongehus kan føres tilbage til én stamfader, der regerede for over tusinde år siden.

Et tilsvarende monument findes ikke noget andet sted i verden.

Det er ikke mindre end et stykke verdensarv, man kan opleve lige vest for Vejle: I Jelling på det højeste punkt i landskabet skabte vikingekongerne Gorm den Gamle og Harald Blåtand i 900-årene et monument, der er helt unikt i nordisk sammenhæng.

Alle blev vist lidt klogere på dette stykke historie denne eftermiddag.

Derefter gik turen tilbage til Vejle, hvor en flok blev enige om, at øludvalget skulle checkes på Eske´s Bier Bar.

Netop landet på baren kunne deltagerne i tørvejr kigge ud på en ordentlig skylle, som vi heldigvis lige undgik.

Og eftermiddagen blev så rundet af på hyggeligste vis, selvom vi måtte konstatere, at specialøl ikke lige var det, som denne ølbar havde valgt at føre sig frem på.

Det skal man finde andre steder i Vejle.

De smagte øl:   

Sildeglimt 4,8%

Sildeglimt står som et lysglimt på frokost-bordet.

En efterårshilsen fra sommeren, der gik.

Brygget på bygmalt, rug og vand og krydret med humle og pors.

Sildeglimt er undergæret og med sin slanke smag en velegnet ledsager til frokostbordets afsnit med sild og andre fisk. Lige som kornmod overrasker vandringsmanden en eftersommer-aften med sit gådefulde lysglimt bliver frokost-gæsten også overrasket af denne øls krydrede festfyrværkeri hen over gane og tunge.

Upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske.

Opbevares stående, mørkt og køligt, serveres afkølet.

Historien

Mens vinteren var en mørketid med hjemlige sysler, var sommeren udadvendt og travl.

Markerne skulle ordnes, der skulle sås, og så skulle sommerens togter forberedes.

Ikke længere og ikke kortere end at man igen kunne nå hjem til høsten.

På de togter, der sommeren igennem bragte vikingerne rundt i det meste af Europa, må de med ærefrygt have oplevet, det der for dem var uforklarlige naturfænomener.

Kornmod, eller sildeglimt, som det hed i folkemunde, var de lysglimt, der på den mørke nattehimmel kom og gik, uden at de frembragte lyde af nogen art.

At ordet sildeglimt blev anvendt er sikkert ganske forståeligt: Det så næsten ud på samme måde, når en sildestime pludselig vendte den sølvblanke side til, i et forsøg på at undslippe fiskerens net.

I dag ved vi, at sildeglimt skyldes lyn, der udløses så langt borte, at lyden ikke når frem.

For vikingerne på vej hjem fra togt til øerne i vest, har der sikkert ligget helt andre forklaringer bag: Mon ikke guderne forventede at få del i det store udbytte fra de rige klostres sølvskatte?

Jalunki 5,5%

Jalunki - en rigtig forårsbebuder, brygget på bygmalt, hvede, vand og krydret med humle og mælkebøtteblomster.

Jalunki er gæret med overgær for at opnå det friske indtryk.

Mælkebøtter har der også været på Harald Blåtands tid, og måske har deres gule blomster været med til at give Jelling sit navn:

Jalunki - stedet med de gule blomster.

Upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske. Opbevares stående, mørkt og køligt.

Serveres afkølet.

Historien

Alle vil hævde, at en øl ikke kan hedde Jalunki.

Men forårs- og sommerøllet fra Jelling Bryghus kan simpelthen ikke hedde andet.

Jalunki er nemlig det ældste navn for byen Jelling, nævnt i Valdemars Jordebog fra 1230’erne.

Landsbyen blev dog grundlagt langt tidligere, og det forklarer, hvorfor den kom til at hedde Jalunki.

For byens navn betyder ”stedet med de gule blomster”, og efter en enkelt forårsbebuder fra Jelling Bryghus, kan man godt høre, at forstavelsen ”Jalu..” minder lidt om det engelske ”yellow”, der betyder gul.

Hvilke gule blomster man omgav sig med i jernalderen, ved vi ikke.

Mælkebøtte er et godt bud, og derfor er den første forårsøl fra Jelling Bryghus da også brygget med denne fantastiske forårsbebuder som gennemgående urt.

Forår og jævndøgn var også vigtige pejlemærker i vikingetiden, og middelalderens ”syv slags kål” om foråret, omfattede helt sikkert også mælkebøtte. Det kan den nu igen og tilmed i flydende form.

KurmR KunukR 6,5%

Er en høst-øl brygget mens humlen endnu er frisk og humlehøsten pågår.

Bryggeren har sin egen humlehave, og derfra kan der skaffes frisk humle til bryghuset.

KurmR KunukR er en humlesymfoni baseret på bitterhumler og fulgt op af rigelige mængder aromahumle mod slutningen af urtkogningen.

Englænderne kalder det for "fresh hopping", når de friske humlekopper i rå mængder styrtes i brygget for kun at aflevere den elegante aroma.

Maltbasen er en ESB (Extra special bitter) og øllet er overgæret.

Upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske.

Opbevares stående, mørkt og køligt; serveres afkølet.

Historien

På den lille Jellingsten rejst af Gorm den Gamle formentlig omkring 950 står der "kurmr kunukr karthi kubl thusi aft thurui kunu sina tanmakar but".

Næsten ordret oversat: "Gorm Konge gjorde dødeminder disse efter Thyra sin kone Danmarks bod".

Gnyble 4,4%

Gnyble startede som træl, men blev senere fri.

Som arbejdsleder på bygningen af Thyras høj lærte han hvilken øl, der egnede sig til folkene, der udførte det hårde arbejde med at slæbe de mange millioner græstørv sammen til højen.

Ud fra hans erfaringer har vi brygget Gnyble på malt alene for at give et nærende bryg.

Den læskende smag stammer fra en kraftig bund af bitterhumle tilsat aroma-humle, der giver øllet en tiltrækkende duft.

Gnyble består "ahhh-prøven", som en spontan reaktion efter den første slurk på en varm sommerdag

Gnyble er undergæret og er klar til brug ca. 6 uger efter brygning.

Opbevares stående, mørkt og køligt.

Serveres afkølet til ca. 8°C.

Historien

Vi kender kun få af de mænd, der for mere end 1000 år siden levede på Jelling-egnen.

En af dem der udødeliggør sig på en runesten er Gnyble, der på stenen foran Bække Kirke fortæller, at han sammen med Funden og Tue "gjorde Thyras høj".

Om Gnyble rent faktisk har skabt en af højene i Jelling er uvist, men mon ikke de mange års hårde arbejde undertiden er afløst af lidt bryg.

Vi kender ikke så mange af navnene fra vikingetiden, men Gnyble hører til de navne vi i dag har faset ud af sproget.

På samme måde er det gå­et for mandsnavnene Kugge, Kleppe, Ful og Julger, og kvindenavnene Kade, Vibrog og Sasgerd, men fælles for dem alle er, at de er udødeliggjort i runeindskrifter.

Her vidner deres navne om, at sproget har en udvikling, der ofte går så langsomt, at vi ikke mærker det i det daglige.

Først når vi skruer tiden tilbage til vikingetidens mænd og kvinder, ser vi, at tingene forandres, men Gnyble har levet og virket i egnene omkring Jelling.

Torvi 5,4%

"Torvi" er solidt funderet i en dybt nuanceret maltsmag med en mild humletilsætning. 

Af type er "Torvi" en "mild ale" med et strejf af restsødme fra den karamelliserede malt.

Torvi er overgæret, upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske.

Opbevares stående, mørkt og køligt.

Historien

TORVI I 1000 år har vi snakket om kongeparret Gorm og Thyra, men hvad hvis jeg fortæller dig, at Thyra slet ikke hedder Thyra?

På den lille runesten i Jelling kan vi læse hendes navn, som rettelig er TORVI, altså en kvinde, der er viet til Thor.

Hendes forældre har villet hende det bedste og derfor kom Thor med i navnet.

Hvorfor kalder vi hende så Thyra?

Fordi Saxo, der omkring 1180 skriver bogen om Danskernes bedrifter, har brug for at hun er kristen.

Derfor latiniserer han hendes navn og kalder hende Thyra.

I dag vil det nok være umuligt at ændre Gorm og Thyra tilbage til KURM og TORVI.

Leding 6,0%

Er et styrkende bryg, holdbart når man skulle på søen.

På en fyldig maltbase med røde og karamelliserede malte er urten tilsat både bitterhumle og aromahumle samt lynghonning inden afkøling.

Urten er overgæret.

Øllet præsenterer sig med en berusende duft af honning og med en tør tvist på humlebitterheden som afslutning.

Leding brygges med tanke på sommerfester og vil være en pryd for hvert vikingemarked i Danmark.

OvergæretUpasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske.

Opbevares stående, mørkt og køligt; serveres afkølet.

Historien

Leding betyder udtjene værnepligt.

Ledingens oprindelse i Danmark fortaber sig i vikingetiden, mens den mistede sin militære betydning i 1200-tallet eller 1300-tallet.

Den det danske folk i middelalderen påhvilende værnepligt kaldtes leding og landeværn.

Efter en ældre opfattelse betegnede landeværn pligten til at forsvare landet mod fjendtlige indfald, hvilken pligt påhvilede alle våbenføre mænd, fri og trælle, uden nogen undtagelse.

De skulle møde »mand af huse«, og den, der ikke mødte, skulle hænges ved sin egen hanebjælke, men pligten var, i alt fald oprindeligt, indskrænket til at værge det »land« (provins), hvori man boede.

Leding var derimod deltagelse i angrebskrige uden for tiget.

Denne opfattelse er senere blevet bestridt, idet det hævdes, at man ikke har haft uens ordninger for værnepligten under forsvarskrig og angrebskrig.

Lovene omtaler kun skibsleding, aldrig leding til lands.

Poppo 5,4%

Da Poppo kom til Danmark varsledes en ny tid, og Poppo skiller sig ud blandt øl fra Jelling Bryghus, ved at være den første overgærede øl i sortimentet.

Poppo overraskede sin samtid ved at bære jernbyrd - Poppo fra Jelling Bryghus overrasker ved sin rige duft og smagsfylde.

Poppo er nænsomt krydret med eksotiske smage fra sydens klosterhaver.

Poppo er overgæret og er klar 5-6 uger efter brygning.

Nyd Poppo ved 10-12°C til krydrede retter eller blot alene som en eftermiddags-øl på terrassen.

Opbevares stående, mørkt og køligt.

Historien

Poppo var navnet på den gejstelige, der bragte kristendommen til Harald og fik ham omvendt.

I en fantastisk billedserie fra Tamdrup kirke er fortællingen om Haralds dåb gengivet.

Især det fjerde billede i fortællingen er enestående: Man ser Poppo døbe Harald, der sidder i en tønde, samtidig med at han gør korsets tegn for hans bryst og pande, og med den anden hånd er han ved at hælde vand i håret på Harald.

Men i den første udgave af den forgyldte kobberplade var Poppo en gejstlig (munk eller abbed), men ved en til-føjelse oven på den ældste plade, har Poppo skiftet status: Nu er det en biskop med hornet mitra (bispehue) der døber Harald.

Måske er Poppo blevet forfremmet ovenpå den præstation det formentlig har været, at overbevise danernes konge i Jelling.

Tanmarker But 8,0%

Er forårsbrygget fra Jelling Bryghus.

Tanmarkar but er nu også en pryd for Jelling Bryghus og for Jelling.

En mørk dobbelt bock, tvistet med karamel og rigeligt med aromahumle gør Tanmarkar but til en nydelse for sanserne, hvad enten den ledsager et måltid eller ej.

Upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske.

Opbevares stående, mørkt og køligt, serveres afkølet.

Historien

Tanmarkar but betyder Danmarks pryd, og er kong Gorms hyldest til sin dronning Thyra, hugget ind som indskrift på den lille Jellingsten.

Jernbyrd 10,0%

At bære jernbyrd er normalt opfattet som en prøvelse af de tunge.

Jernbyrd fra Jelling Bryghus er en oplevelse af de sublime.

En krydret stout, hvor bryghusets udstyr er blevet presset til sine yderste grænser.

Rig på smag fra mørk malt og krydret med pors og enebær lægger Jernbyrd sig blødt om tunge og gane og fylder munden med herlig smag.

Jernbyrd er brygget og lagret med tanke på entusiasterne blandt vores anpartshavere og kunder, som søger de ekstraordinære øloplevelser.

Lagret på fad - dobbelt gæret.

Upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske.

Opbevares stående, mørkt og køligt; serveres afkølet.

Historien

Den ældste beretning fra Danmark om anvendelse af jernbyrd er fra 900-t. om præsten Poppo, der ved at bære glødende jern overbeviste Harald 1. Blåtand om kristendommens sandhed.

I Skånske Lov forekommer jernbyrd i tre former:

Ved skudsjern skulle den bevispligtige bære et stykke glødende jern ni skridt, før han kastede det fra sig.

Ved trugsjern skulle et glødende jern kastes i et trug, og hvis kastet mislykkedes, skulle jernet tages op, og forsøget gentages, indtil det lykkedes.

Skrå bestod i, at den bevispligtige skulle gå hen over 12 glødende plovjern på bare fødder.

Efter jernbyrden blev hænder eller fødder indbundet og forseglet, for at man ikke ved brug af salve eller på anden måde skulle forsøge at helbrede eller skjule sårene.

Hvis der efter tre dage var brandsår på hænder eller fødder, var det ensbetydende med, at den bevispligtige ikke havde kunnet bevise sin uskyld.

I Danmark anvendtes jernbyrd kun i få sager, fx om manddrab, legemskrænkelser og tyveri.

Højt Skum Vejle