Referat fra Belgiske øl 21.09.13

 

Lørdag eftermiddag gik dørene så op for en smagning med belgiske øl - og en enkelt hollandsk dog brygget efter belgiske traditioner - i det hyggelige lokale i Bridgeklubben i Skovgade 15.

 

Jesper Mouritsen havde medbragt en samling lækre øl fra Brygshoppen i Randers, Kjeld havde medbragt en masse af Bodils berømte mæskboller, og Ulrik fra Bridgeklubben havde forberedt, hvad vi skulle bruge i lokalet, og dermed kunne grundlaget ikke være lagt bedre for en hyggelig eftermiddag.

 

Jesper havde medtaget nogle imponerende smageglas, som det ofte er tilfældet i Belgien, på stilk, og de gjorde det ikke til en mindre oplevelse, da øllene blev hældt op.

Underholdende og begejstret gik han så i gang med at præsentere øllene, og undervejs fik han også flettet mere generel viden og tips om (belgisk) øl ind uden, at det på nogen måde blev for tørt.

Stemningen denne eftermiddag var da også præget af både godmodige drillerier og latter.

 

Undervejs i præsentationen fik vi så et savnet gensyn med Bodils gode boller, og de blev absolut modtaget med gensynsglæde af de efterhånden lidt sultne deltagere.

De lagde også en måske lidt tiltrængt bund i maven, for de smagte øl var med nogle gode %.

Således godt rustet til at smage de sidste øl, sluttede eftermiddagen af med mulighed for køb af nogle medbragte øl - og vi fik vist også et nyt medlem eller to.

Nogle af os blev lidt klogere på:

Kendetegnende for belgisk øl er, at det eftergærer i flasken, hvilket giver bundfald af gær, og det er en smagssag, om man vil have dette med eller undgå det.

 

Undergæring er en langsom proces, som er nemmere at styre, og benyttes typisk ved bryg af pilsner, hvor overgæring, som er langt sværere at styre, oftest benyttes ved bryg af ales.

Belgisk øl skænkes generelt med en tydelig skumkrone, og aftegninger på glasset benævnes "Belgiske kniplinger".

 

En tommerfingerregel er at servere det ved den grad, som svarer til procenten i øllen.

 

Mange af øllene har deres "eget" glas rettet mod lige den konkrete øl (-type), og da kulsyre søger mod såvel urenheder som ujævnheder, har mange af glassene et fremhævet bokstav i bunden af glasset, hvilket skaber en søjle af kulsyre i midten af glasset.

Lambik, også kaldet vildtgæret eller spontantgæret øl, er et af Belgiens absolutte unika.

Brygges populært sagt på vildtgær fra den omgivende natur fremfor på en homogen gærstamme fremavlet i gæranlæg, som er udgangspunktet for alle andre øl, brygmesteren åbner ganske enkelt vinduer og døre, så vildtgær kommer flyvende og for at opnå ensartethed i smagen i forhold til tidligere bryg, blandes det nye bryg efterfølgende med Lambic fra tidligere år.

Trappistøl er øl brygget på fungerende klostre af eller under kyndig vejledning af katolske trappistmunke.

Der findes idag mellem 150-200 trappistklostre i verden, men kun syv af disse klostre har bryggerier, der producerer øl, og af dem er de seks beliggende i Belgien, mens et enkelt ligger i Holland.

 

Klosterbryg bliver ikke, som man kunne forledes til at tro af navnet, brygget på klostre.

Betegnelsen 'klosterbryg' har en historisk begrundelse og henviser idag først og fremmest til, at det pågældende bryggeri mener at have gjort sig ekstra umage med opskrift og råvarer og således skabt et ekstra godt produkt - som det før i tiden ofte var tilfældet med klostrenes øl.

 

Barleywine brygges bl.a. med pale malt og lagres gerne 18 måneder eller to år. 

Smagen er vinøs og fyldig som sherry eller portvin.

 

Saison øl er typisk blevet brygget på gårdene for at fejre høsten med et bedre bryg end det, som man har drukket til daglig.

De smagte øl var: 

 

Lindemans Faro  (Kandissødet Lambik, 4,5%) 

Faro er kandissødet Gueuze, og var førhen en af de mest populære øltyper i Belgien i særdeleshed omkring Bruxelles, hvor man jo var ene om at brygge lambik, og den har derfor fået tilnavnet 'lambikkens hvedeøl'.

Lindemans Faro er en blid og frisk repræsentant for denne populære lambik variant.

En dyb kastanje-gylden farve, et kraftigt skum og en forførende frisk duft med toner af træ og læder.

Smagen er spundet af to strenge i fin harmoni: en lambik-syrlig frisk karaktér - og en kandissød karamelagtig sødme - som tilsammen giver denne bryg en forførende frisk rundhed.

Oplagt som velkomstdrink, apéritif eller til deserter med kandiserede frugter.

   

Saison Dupont  (Saison Ale, 6,5%) 

En lys, gylden bryg med en flot hvid skumhat.

Duften er frisk og delikat med toner af kiwi, citrus, æbler og en svag ferskensødme.

Smagen er frisk og let humlet med strejf af søde æbler, ananas og banan.

I eftersmagen rejser humlen sig og klinger af i bittert-friske nuancer. 

Saison Dupont bør serveres afkølet og er en dejlig forfriskende bryg, der vil passe forrygende til en let anretning eller en god frokost.

   

La Trappe Double  (Double Ale, 6,5%)

En hollandsk øl brygget efter belgiske traditioner.

Dyb maconrød farve, en cremet beigefarvet skum og en mild duft med svage toner af rosiner, brombær, orangechokolade og tørrede frugter.

Smagen er en smule tør med pust af engelsk lakrids bagest i munden, chokolade og mørk kandis på tungen, og citrus i næsen.

I eftersmagen fremhæves indtrykkene af lakrids, chokolade og den humletørre grundtone.

   

Vicaris Triple  (Triple Ale, 7,5%)

Et cremet hvidt hoved bølger over en honning-guldfarvet øl.

Duften har noter af malt, vanilje og krydderier, mens en fuld krop og lang frugtagtig eftersmag er perfekt afbalanceret.

   

Gulden Draak 9000 Quadrupel  (Quadrupel Ale, 10,5%)

Dyb kastanjebrun farve, et opblussende porøst skum og en duft af karamel og rosiner med strejf af citrus og passionsfrugt.

Smagen er kraftig og domineres af søde druer, rosiner og passionsfrugt imens alkoholen varmer bagest i munden.

I eftersmagen fortrænges sødmen gradvist af humlebitterhed, der rejser sig sammen med alkoholen og lægger sig i hele mundhulen.

En kraftig, velsmagende bryg, der gør sig bedre efter en god middag end til et veldækket bord, da alkoholen og bitterheden i eftersmagen vil kæmpe med smagsindtrykkene fra maden.

 

Kasteelbier Cuvee du Chateau  (Dark Ale, 11%)

Er en mørk, kastanjefarvet bryg med en flygtig skum og en betagende duft af rosiner,blommer, kandis og karamel.

Smagen er fyldig og forførende – en charmerende buket af karamel, rosiner, farin, kandis og en snert af marcipan på en bund af brændte nuancer med strejf af sød lakrids, tobak og træ. 

Kulsyren er underspillet, hvilket giver øllet en velour-blød karaktér.

I eftersmagen træder den søde lakrids i forgrunden med et følge af karamelsøde nuancer i lette tjæreagtige gevandter. 

En kraftig bryg til at godt stykke rødt kød, men smagsmæssigt overvældende til de fleste andre retter.

   

Rulles Grand 10  (Barleywine, 10%)

Brygget med meget blødt vand, trappistgær og pilsnermalt.

Farven er diset, bleg gylden orange med et massivt tre fingre bredt godt vedvarende skum.

Duften er frugtagtig, tropisk med masser af belgisk gær og krydderier.

Smagen rummer en masse sød malt og honning og er overraskende humlet.

   

Malheur 12  (Dark Ale, 12%) 

En dyb, mørk, kastanjefarvet lød, et let beigefarvet skum og en duft af lakrids, rørsukker og chokolade. 

Smagen er fyldig og fyrstelig med toner af sød lakrids med en svag salmiak-kant, blommer, mørk karamel, chokoladekage og en frisk frugtig duft med strejf af karambole og netmelon. 

Eftersmagen er fyldig og henter svagt nøddeagtige klange frem i baggrunden.

 

Højt Skum Vejle