Referat fra årsmøde 19/10 2013

 

Så oprandt dagen, hvor Vejle lokalafdeling kunne fejre sit 10-årsjubilæum !

Og det blev det så med både årsmøde, ølsmagning med Jørgen Rasmussen fra Hornbeer og lækker mad.

Før selve fejringen skulle den formelle del dog være på plads.

Laurids Bloch Jensen blev valgt som dirigent.

Dernæst afgav lokalformand Astrid Olufsen beretning:

Året har budt på en masse meget spændende og afvekslende arrangementer.

Julefrokosten i januar var igen en stor succes.

Marts bød først på øl og chokolade med Frank Truelsen, og siden påskeøl præsenteret af Kenneth Pape på Restaurant Vedelborg.

I maj åbnede Caféen Den Gamle Arrest dørene for IPA smagning med Michael Barret Andersen.

Lokalafdelingen deltog med en fin stand en weekend i juni på Tirsbæk Gods, men det gav dog ikke det store afkast i form af nye medlemmer.

Til gengæld havde Laurids Bloch Jensen arrangeret et bryggeribesøg på Jelling Bryghus, samt rundvisning på museet, også i juni, og det var en fantastisk dag.

I august var vejret med os til et rigtig hyggeligt picnic arrangement med Coisbo Beer på Albuen.

Øllets Dag blev fejret med maner i september med åben ølsmagning, en overdådig ølbuffet og levende musik i Torvehallerne - flottere kan det vist ikke gøres.

Senere i september stod den så på belgisk øl med Brygshoppen, og det blev endnu en dejlig eftermiddag.

Efterdønningerne fra krisen har kunnet mærkes i DØE Vejle, som på trods af et fortsat meget stort arbejde fra bestyrelsens side både ved arrangementerne og medlemshvervningen ikke har kunnet holde den overvældende medlemstilgang fra det forrrige år.

Det har ganske enkelt været sværere at skaffe nye medlemmer i år.

Vi har dog kunnet glæde os over fint fremmøde, og til gengæld har det mistede antal medlemmer været meget lille, så Vejle er fortsat i fremgang samlet.

Efter beretningen var der valg til bestyrelsen.

Hele bestyrelsen på nær Tonny Kristensen var villige til genvalg, og følgende blev valgt:

Lokalformand:

Astrid Olufsen (genvalg)

Lokalnæstformand:

Jørgen Poulsen (genvalg)

Bestyrelsesmedlemmer:

Kjeld Jensen (genvalg)

Laurids Bloch Jensen (genvalg)

Peter Kristensen (genvalg) 

Torben Poulsen (genvalg)

Michael Barret Andersen (nyvalg)

Under evt. fortalte landsbestyrelsesmedlem Claus Mortensen om tiltag fra landsbestyrelsen, og der var mulighed for at stille spørgsmål.

Dernæst fremlagde Torben Poulsen et ønske fra hans side om afholdelse af hverdagsarrangementer, og resultatet af debatten blev, at han gerne ville stå for et sådant arrangement i det nye år.

Med den formelle del vel overstået, var det derefter Jørgen Rasmussens tur til at præsentere noget sit øl fra Hornbeer.

Og det gjorde han levende med mange underholdende indslag om sit virke som brygger.

Jørgen Rasmussen var presset tidmæssigt, og ølsmagningen blev derfor gennemført uden den sædvanlige spisepause i midten.

Og efter smagningen var der mulighed for at købe nogle af hans øl, hvilket mange benyttede lejligheden til.

Heldigvis havde Ulrik Kjær fra Bridgeklubben god tid, og der blev derfor alligevel fin mulighed for at sidde over maden bagefter.

Tak til Ulrik for hans altid velvillige hjælp til arrangementerne.

Så dagen sluttede med masser af mad til de nu efterhånden godt sultne deltagere.

Estragonkrydret paté med cornichons og tyttebærsyltetøj, rissalat med 2 slags dressing, baguettes med smør, og mandelkage med flødeskum og kirsebærsauce rundede jubilæet af på hyggeligste vis.

De smagte øl: 

Ras (Grisk Light) 3,2% 

Når du har lyst til en let øl til mad eller som tørstslukker, så er Ras et godt bud. 

Ras er en ale hvor aromahumlerne får lov at sætte præg. 

Den er brygget på pilsner- og karamelmalt. 

Vi har brugt den amerikanske humle Cascade, der bidrager med aroma i retning af citrus og fyrrenåle. 

Ras er let bitter, ret tør med relativt højt indhold af kulsyre. 

Med den beskedne alkoholstyrke, er Ras den rigtige øl til “midt på dagen”.

Hornbeer Saison 5,3% 

Hornbeer Saison er inspireret af den belgiske øltype, der har en regional tilknytning fra det fransktalende Vallonien. 

I Belgien kaldes øltypen for Biere de Saison og brygges især i provinserne Hainaut og Namur, der grænser op til Frankrig og har slægtskab med den Nordfranske øltype Biere de Garde. 

Navnet Biere de Saison stammer fra tiden før køleteknikken gjorde sit indtog i brygningen af øl. 

Dengang bryggede man øllet i de sidste vintermåneder da øllet skulle være drikkeklart i sommermånederne, hvor det var svært at brygge. 

Det øl, der blev brygget til sommermånederne dvs. til sæsonen, blev følgelig lagret i lang tid, før det blev anvendt. 

Da øllet skulle anvendes om sommeren, skulle det være tørstslukkende dvs., det skulle være lyst og og let krydret og helt tør. 

Hornbeer Saison er brygget med umaltet hvede fra bryggeriets egne marker. 

Øllet er krydret let med korriander og enebær. 

Det er eftergæret på flasken - præcis som man gør i Belgien, når man brygger Biere de Saison. 

Den metode sikrer højt indhold af kulsyre og et flot skum. 

Hornbeer Saison er vores bidrag til en ølstil, som er døbt Nyt Nordisk Øl. 

Hæld øllet forsigtigt op og hold glasset på skrå. 

Tøm ikke flasken helt, da der vil være lidt bundfald. 

Øllet er ufiltreret og er ikke pasteuriseret.

Dame Blanche 8,7%

”Den hvide dame - her holder hun til: i sit værelse på Selsø Slot ud mod voldgraven.

Hun knivdræbte sin sovende mand, i den seng der stadig står i rummet.

I fortvivlelse forsøger hun at skjule sin misdåd, ved at skubbe liget ud af vinduet, ned i det plumrede vand.

Hun bakser med den tunge krop og han glider fra hende.

Hun får samlet ham op og puttet ud af vinduet.

Hun står bange og ulykkelig tilbage.

Ser forskrækket mandens blodige natskjorte har afsat en stor blodplet på gulvet.

Hun gør hvad hun kan for at vaske det af, men det lader sig ikke gøre.

Straffen for mord var skafottet - også selv om man var adelig, så hun beslutter sig for at følge sin husbond og springer den nat selv i graven.

Nogle siger de om natten har hørt plasket, og kvindens genfærd er set stå bekymret i værelset og knuge sine hænder”.

Sådan er den dramatiske fortælling om den hvide dame på Selsø.

Se mere på selsoe.dk

Denne adelige frue har givet navn til vores klassiske Trippel.

Det er øllet man drikker til fisk og fjerkræ, til asparges og skaldyr.

Det er en let øl trods sine 8,7%, pænt carboneret og med et pynteligt hvidt skum.

Svejk 5,2%

En pilsner efter Böhmisk forbillede - "Kellerpils" dvs. ufiltreret.

Denne øl er opstået som et ønske om at brygge en velhumlet lagerøl - eller pilsnerøl som de også kalder øltypen.

I Böhmen, der er en del af Tjekkiet, begyndte man allerede for 1000 år siden at anvende humle i øllet Vist nok som de første i verden.

Og man brugte rigeligt af den, den gode humle.

Og det gør man heldigvis den dag i dag på de kanter.

Så den Böhmiske pilsner har karakter og smag af god tjekkisk humle.

Det er den humle, de har brugt.

Tjekkisk Sazzhumle i rigt mål ad tre gange under kogningen og til sidst en sæk i lagertanken.

Så deres bud på en lagerøl, er jo noget anderledes end den sædvanlige pilsner.

De filtrerer ikke øllet.

Derfor er øllet en anelse uklart.

Undlad at hælde de sidste dråber ud af flasken - køb hellere en ny ! 

Motivet på etiketten, er den gode soldat Svejk fra romanen af samme navn.

Svejk drev officererne til vanvid med sin antiautoritære opførsel.

Grisk 6,4% 

En humlet type, IPA 6,4% - lige mellem bankernes indlånsrente på 0,0% og udlånsrenten på 11% - kaldet “rentemarginalen”. 

Een krone pr. flaske Grisk bliver doneret til kræftens bekæmpelse.

Happy Hoppy Viking 9,3% 

Det er vores hidtil mest humlede øl - en triple IPA med omkring 130 IBU. 

Vi har brugt bygmalte, hvoraf nogle har karamelkarakter. 

Farven er derfor gylden. 

Vi har tørhumlet øllet ved at lade det trække med humle under lagringen. 

Det er derfor man fornemmer en tydelig blomsterduft, når man hælder øllet i glasset. 

Der kan være en smule bundfald fra humlen. 

Hæld derfor forsigtigt, hvis du vil undgå det. 

IPA er perfekt til de stærke oste. 

Humlens bitterhed passer rigtigt godt med ostens skarphed. 

Brygget på 5 bygmalte, hvedemalt, masser af humle, gær og vand.

Julehumle 6%

Vinder som bedste udenlandske juleøl i Norge 2012.

En ny humlet juleøl.

Hvis du på et tidspunkt synes, at du har fået tilstrækkeligt af den søde juleøl, julegodterne og de andre  ting, vi går og nyder i julen, så skal du prøve en Hornbeer Julehumle.

Det er ikke en voldsomt humlet øl men en mild IPA, der er godt tørhumlet.

Det er derfor en meget forfriskende øl, der gør rigtigt godt som en afveksling til den mere traditionelle juleøl.

Humle er det gode modspil til den kraftige mad, og du kunne jo prøve med et glas Julehumle juleaften til anden eller flæskestegen.

Hvis du er typen, der traver omkring juletræet og afsynger 10 julesange - herunder alle vers i “Et barn er født i Betlehem”, - så vil en kold Julehumle være en lise for sjælen efter alle strabadserne.

Stjernenat 8,7% (premiere)

Er en øl af typen belgisk tripel.

Hornbeer Stjernenat er brygget på bygmalt og hvedemalt og nænsomt krydret med korriander og enebær.

Det er den helt rigtige øl til en stille stund, til eftertænksomhed i det gode selskab.

Nyd den afkølet ved 6-8 grader.

Øllet ikke pasteuriseret og ikke filtreret, og den er eftergæret på flasken, hvorfor der kan være lidt bundfald.

Juleøl 9%

Juleøllet har sin sikre plads blandt de danske juletraditioner. 

Juleøllet har alle dage været kraftigere øl end hverdagsøllet - Hornbeer Juleøl er ingen undtagelse.

Den holder lige knapt sine 9 pct alkohol.

De har i år valgt at brygge deres juleøl efter belgisk forbillede.

Der er anvendt gær fra belgisk trappistøl og lyse og mørke malte, så øllet fremstår med en let karamelsmag og lidt brændte noter.

Målet har været at gøre deres juleøl rigtigt velegnet til den danske julemad.

Og så har de lige krydret den med lidt med enebær, en smule anis og andet godt - det er jo jul !

De tillader sig at citere Carsten Bertelsen fra bogen 24 juleøl.

"Juleøl skal tages alvorligt, ellers ka’ det være det samme.

For så kan vi lige så godt drikke den øl, som vi plejer i hverdagen.

Vore forfædre indviede det godt indbryggede og krydrede juleøl med højtid, så derfor må velsmag og godt håndværk – i det mindste – være vor tids offer til guderne".

Hornbeer er helt enige i synspunktet: stå vagt om en god tradition, nemlig den gode juleøl.

The Fundamental Blackhorn 11% 

Nu synes vi, at tiden er inde til denne øl. 

Her er tale om er kraftig stout på 11% med coffeemalt, choclatemalt, black malt og honning. 

Vi har humlet til 120 IBU, vi har tørhumlet og lagret den med egetræ og valnød. 

Nu synes vi, at den har lagret tilstrækkeligt, så nu skal den på flasker. 

Hvad den smager af ? 

Dem der har smagt den, siger kaffe, lakrids, honning, eg og valnød. 

Men døm selv. 

Valgt som  den bedste øl til ølfestival i Valhal i Frederiksund 2011. 

Blackhorn bør drikkes ved en temperatur på 12-15 grader. 

Prøv den til stærk ost, skimmelost eller mørk chokolade. 

Har lige vundet sølv ved European Beerstar i München.

Viking Chili Stout 10% 

En stout brygget med chokolade, kaffe, lakrids, vanilje og chili. 

Vores intension har været at brygge en kompleks øl – ikke for ekstrem, men alligevel med ”kant”. 

Chilien virker lidt som ”efterbrænder” – kildrer lidt på tungen uden at være aggressiv. 

Viking Chili Stout blev første gang brygget som jubilæumsøl til Frederikssund Ølsmagning 2013 i Valhal, hvor den blev kåret som bedste øl.

Højt Skum Vejle