Finalisterne i kategorien 4,0-7,0 procent. De tre øl blev valgt mellem 19 kandidater ved en blindsmagning i Fredericia.

Feltet til Årets Danske Ølnyhed 2017

Smagspanelerne har smags sig gennem 35 øl i tre kategorier, og ni finalistøl er klar. De ni øl kan smages ved finalistsmagninger i din lokalafdeling i løbet af februar. Ved smagningningerne kan du også stemme på din favorit.

Foreningen har i år ændret kåringen af Årets Danske Ølnyhed, så smagspaneler med medlemmer og øldommere, -sommelierer og -bloggere har blindsmagt de mange kandidater, inden det endelige finalistfelt er udvalgt.

Du kan, som medlem af Danske Ølentusiaster, smage alle ni øl og stemme på Årets Danske Ølnyhed 2017. Afstemning til prisen kan kun ske ved finalistsmagninger i lokalafdelingen, så hold øje med din lokalafdelings arrangementskalender.

Vinderne offentliggøres ved Danske Ølentusiasters generalforsamling lørdag den 24. marts i Odense. 

Kategorierne er "0,0-4,0 procent", "4,1–7,0 procent" og "over 7,1 procent".

De ni kandidater

0,0-4,0 procent 

Don’t Worry Pale Ale, Svaneke Bryghus (Pale ale – max 0,5% (alkoholfri)

Don’t Worry er en forfriskende, amerikanskinspireret økologisk Pale Ale, der forkæler ganen med masser af frugt og humle. En sagte struktur af malt og sødme sørger for balancen og giver lyst til én mere. Kom på markedet i april 2017, hvor den afløste Svaneke Bryghus’ Greenlight, som er alkoholfri.

Fur Påskefrokost, Fur Bryghus (Pale Ale – 2,7%)

En rolig og klar øl med en ravgylden farve. Småboblende med tæt cremefarvet skum, der giver fine blonder på glasset, og med humlenuancer og noter af citrus. Fur Påskefrokost er specielt velegnet til det danske frokostbord og udmærker sig med sin lave alkoholprocent på 2,7%.

Økologisk Julefrokost, Hornbeer (Northern English Brown Ale – 2,5%)

Hornbeer Økologisk Julefrokost er på kun 2,5% – men alligevel med masser af smag. Øllet er ravfarvet, noter af karamel og risten malt og der er smag fra karamelmalt, chokolademalt og humle. Går godt til Det store kolde bord, julemad og seriøse samtaler. IBU (bitterhed): 25 EBC (farve): 41.

4,1-7,0 procent

Kinky Cowboy IPA, Ugly Duck Brewing Co. (IPA – 6,5%)

Kinky Cowboy er en fusion af amerikansk West Coast IPA og New England IPA. Lys og kantet som en West Coast IPA og masser af frugtig bitterhed og uklar/hazy som en New England IPA. Kinky Cowboy tager sit navn fra den texanske sanger, politiker, forfatter Richard ”Kinky” Friedman. Den er humlet med Amarillo og El Dorado. Begge humletyper deler navn med byer i Texas, og ud af det sprang idéen om at opkalde den efter Richard “Kinky” Friedmann.

Mandarina Man, Amager Bryghus (Tropical IPA – 7,0%)

Et samarbejdsbryg med amerikanske Wicked Weed fra North Carolina, og er en fremragende fortolkning af de hyperpopulære hazy IPA’er i New England-stilen. Øllen har et flot, helt uigennemsigtigt gult/orange udseende, og en meget markant frugtighed i både duft og smag. Den er brygget med mango- og mandarinpuré, og humlet med Columbus, Centennial, Amarillo, Mosaic og Citra.

Pommière Calme Houblonée, Svaneke Bryghus (øl/cider – 4,8%)

Pommière er en fælles fermentering af ølurt og æblemost med efterfølgende malolaktisk eftergæring. Navnet stammer fra franske ord pomme (æble) og bière (øl). Pommière Calme Houblonée er en lys udgave med en grundig gang koldhumle efter afsluttet 1. og 2. gæring. Urten giver struktur og skum til et festfyrværkeri af æbler, humleharpiks og frisk syrlighed. La Calme Houblonée er på basis af Ingrid Marie æbler og koldhumlet med Nelson Sauvin-humle.

7,1-> procent 

Raw Power, Ebeltoft Gårdbryggeri (Dobbelt IPA 8,4%)

En single hop-tour de force ud i Citra-humlen og dennes eksplosive tropiske karakter, hvad angår både aroma og smag. Med sine 8,5% er det en stærk sag, men de meget massive mængder Citra-humle kamouflerer procenterne overvældende godt, og tilbage står man med ren humlejuice, der er faretruende dunkbart. Måske den til dato mest juicy dobbelt-IPA, der nogensinde er produceret i Danmark.

Trumputkim, Hornbeer (Russian Imperial Stout – 10,0%)

Brygget som en hyldest til verdens største ledere. Øltypen ”Russian Imperial Stout” blev oprindeligt brygget til Kejserinde Catherine den Store i Rusland tilbage i 1700-tallet. Hun var en meget streng kvinde. Lunefuld og uberegnelig. Men hvis hun bare fik sin daglige ration af Russian Imperial Stout – så blev hun til at holde ud. Ville verden blive et sikrere sted, hvis verdens allerstørste ledere fik adgang til Hornbeers Trumputkim? Kodeord er ristede og brændte noter fra malt, rom og kaffe. IBU (bitterhed): 75, EBC (farve): 75.

WILDERflower Batch 500, Ebeltoft Gårdbryggeri (American IPA – 7,1%)

Bryg nr. 500 og Ebeltoft Hårdbryggeri har lavet en specialudgave af deres Wildflower. Mere styrke, mere humle, mere juleglæde – mere af alting. ‘Wildflower’ er blevet en decideret kult-øl blandt øl-elskere, og er en perfekt eksekvering af New England-stilen. Meget frugtig, næsten juicy, karakter, med et sløret udssende og en blød mundfylde.

Kandidater til Årets Danske Ølnyhed 2017

UPDATE 15. januar: 13 øl er streget fra listen. Det skyldes, at bryggerierne ikke har bekræftet, om kandidaterne er en ølnyhed fra 2017, eller om kandidaten kan leveres til finalistsmagningerne i lokalafdelingerne. De stregede kandidater er markeret med "(intet svar fra bryggeriet)".

UPDATE 11. januar: En række af øllene er enten ikke en ølnyhed eller kan ikke leveres til finalistsmagningerne i lokalafdelingerne. De øl, der er gennemstreget, er derfor ikke med, når panelet udvælger øl til smagningerne. 

UPDATE 3. januar: “Don't Worry Julebryg” fra Svaneke Bryghus, “Hybenrose” fra Brøggeren, “Genevieve” fra Penyllan, “Holmén DIPA” fra Spybrew, “Overhovedet (2017)” fra Syndikatet og “Borebisse” fra Ølværket er alle efter indstilling fra medlemmerne tilføjet.  

UPDATE #2 30. december: “Lemon Half Moon Gose” fra Ugly Duck Brewing Co., “Bad Seed Sax & Violins” fra Bad Seed Brewing, “Wilder Flower” og "Ebeltoft Fall In Love With Me" fra Ebeltoft Gårdbryggeri, "Thisted Christmas Ale” fra Thisted Bryghus og “Ørbæk Julebryg Ingefær & Dadler" fra Ørbæk Bryggeri er tilføjet. Kandidaterne er fundet ved en gennemgang af logfilerne for medlemmernes indstillinger. Dermed er alle indstillinger med på listen. 

UPDATE #1 30. december: "Gose North" fra To Øl, "Nightjar" og "Crimson Queen" fra Dry & Bitter Brewing Company, "Christians(m)øllen" og "1001" fra Ø-Bryg, "Dr. Owl", "Malignant Narcissist", "Mango Mussolini" og "Imperial Barrel-Aged Whisky & Rye Porter" fra Fanø Bryghus, "Skunk Jam" og "WILDERflower Batch 500" fra Ebeltoft Gårdbryggeri, "Psychedelic Popcorn" fra Amager Bryghus, "Undertoad" fra Ugly Duck Brewing Co., "No. 500" fra Bøgedal Bryghus og "Sæson" fra Brøggeren er alle efter indstilling fra medlemmerne tilføjet. 

UPDATE 29. december: "Kinky Cowboy" fra Ugly Duck Brewing Co. er efter indstilling fra medlemmerne tilføjet. 

UPDATE 28. december: "Miss Moneypenny Mild", "Agent Putte", "Black Water Dry Stout" fra Spybrew, "Wildflower IPA" og "Raw Power" fra Ebeltoft Gårdbryggeri, "Saison" fra Virklund Bryghus og "Natalie" fra Penyllan" er efter indstilling fra medlemmerne tilføjet. 

Er der øl på listen, du ikke mener er nyheder? Skriv gerne en mail til udvalget på olnyhed(at)remove-this.ale.dk

Kandidater markeret med * er indstillet af medlemmer. 

0,0-4,0 procent 

 • Bad Seed Sax & Violins, Bad Seed Brewing (Session IPA, 4 procent)* (intet svar fra bryggeriet)
 • Christmas Light, Det Lille Bryggeri (Brown Ale, 4 procent) (intet svar fra bryggeriet)
 • Nightjar, Dry & Bitter Brewing Company (Irish Dry Stout, 4 procent)*
 • Ebeltoft Fall In Love With Me, Ebeltoft Gaardbryggeri (Belgian Ale, 3,5 procent)* (kan ikke leveres)
 • Dr. Owl, Fanø Bryghus (Saison/Farmhouse Ale, 4 procent)* (ikke ølnyhed)
 • FUR Påskefrokost, Fur Bryghus (Pale Ale, 2,7 procent)
 • Økologisk Julefrokost, Hornbeer (11C Northern English Brown Ale, 2,5 procent)
 • Miss Moneypenny Mild, Spybrew (British Mild, 3,3 procent)* (kan ikke leveres)
 • Don't Worry Julebryg, Svaneke Bryghus (Ale, 0,5 procent)* (kan ikke leveres)
 • Don't Worry Pale Ale, Svaneke Bryghus (Pale Ale <0,5 procent)
 • Gose North, To Øl (Gose, 4 procent)* (ikke ølnyhed)
 • Lemon Half Moon Gose, Ugly Duck Brewing Co. (Gose, 4 procent)* (kan ikke leveres)

4,1-7,0 procent

 • Blåtunge, Aarhus Bryghus (Vikingeøl med frugter og bær, 7,0 procent)
 • Psychedelic Popcorn, Amager Bryghus (Grisette, 4,2 procent)* (ikke ølnyhed)
 • SigteBroad, Amager Bryghus (NEIPA, 6,8 procent)
 • Mandarina Man, Amager Bryghus (Tropical IPA 7,0 procent)
 • Hybenrose, Brøggeren (Sour Ale, 6,3 procent)* (ikke ølnyhed)
 • Sæson, Brøggeren (Fadlagret saison, 6,4 procent)* (ikke ølnyhed)
 • Fat & Fruity, Dry & Bitter Brewing Company (IPA, 6,5 procent)
 • UW, Dry & Bitter Brewing Company (IPA, 6,3 procent)
 • Skunk Jam, Ebeltoft Gårdbryggeri (American IPA, 7 procent)* (kan ikke leveres)
 • Wildflower IPA, Ebeltoft Gårdbryggeri (IPA, 6,9 procent)* (kan ikke leveres)
 • Wilder Flower, Ebeltoft Gårdbryggeri (IPA, 6,5 procent)* (ikke ølnyhed)
 • Mango Mussolini, Fanø Bryghus (IPA, 5,4 procent)*
 • Black Pineapple, Frederikssund Bryghus (Porter med ananas, 7,0 procent)
 • Bønnemosegård Ale, Holbæk Bryghus (Ale med umaltet byg og tilsat enzym, 6,5 procent)
 • Hop Men's IPA, Hop Bottle Brewery (Amerikansk IPA, 5,5 procent)
 • Hoppy Ambear, Hop Bottle Brewery (Red Ale, 6,3 procent)
 • Funky All Day, Hornbeer (Belgian Specialty Ale, 6,2 procent)
 • Jacobsen Yakima IPA, Husbryggeriet Jacobsen (Westcoast IPA, 6,5 procent)
 • Jacobsen Vinterbryg 2017, Husbryggeriet Jacobsen (Amber Ale, 6,0 procent)
 • Chili Klaus Session IPA, Midtfyns Bryghus (Session IPA, 4,7 procent)
 • Luther Lys, Næstved Bryghus (Ur-Bock, 6,5 procent)* (kan ikke leveres)
 • Luther Mørk, Næstved Bryghus (Trappist Dubbel, 6,5 procent)*
 • Genevieve, Penyllan (Sour Ale, 5 procent)* (intet svar fra bryggeriet)
 • Humlebryg økologisk, Skovlyst Production (Birkerød) (IPA, 7,0 procent)
 • Agent Putte, Spybrew (Session IPA, 4,5 procent)* (kan ikke leveres)
 • Black Water Dry Stout, Spybrew (Dry Stout, 6,6 procent)* (kan ikke leveres)
 • SolskinsAle, Svaneke Bryghus (Ale, 4,8 procent) 
 • Pommiére La Calme Houblonée, Svaneke Bryghus (Hybrid af øl og cider med malolaktisk eftergæring, 4,8 procent) 
 • Schiøtz Dybsort Porter, Theodor Schiøtz Brewing Co./Kissmeyer (Porter, 6,2 procent) (ikke ølnyhed)
 • Albani Citra Witbier, Theodor Schiøtz Brewing Co./Kissmeyer (Witbier, 5,2 procent) 
 • Corpus, Thisted Bryghus (Lager, 5,5 procent)
 • Gent Økologisk, Thisted Bryghus (Mørk Saison, 6,5 procent)
 • Thisted Christmas Ale, Thisted Bryghus (Brown Ale, 5,5 procent)* (ikke ølnyhed)
 • Kinky Cowboy, Ugly Duck Brewing Co. (IPA, 6,5 procent)*
 • Undertoad, Ugly Duck Brewing Co. (New England IPA, 7 procent)* (kan ikke leveres)
 • The Sound of Mosaic, Viborg Bryghus (SMaSH IPA, 6,2 procent) 
 • Saison, Virklund Bryghus (Saison, 7,0 procent)* 
 • Christians(m)øllen, Ø-Bryg (Belgian Dubbel, 6.3 procent)* (intet svar fra bryggeriet)
 • Håndlager, Ølsnedkeren (Lager, 5,0 procent) (intet svar fra bryggeriet)
 • Bryg 61 - India Pale Ale, Åben (NEIPA, 5,5 procent) 

7,1 procent og over

 • Black Monster Kilimanjaro Imperial Coffee Stout, Aarhus Bryghus (Fadlagret Imperial Stout med single estate kaffe, 10,0 procent) 
 • Dario The Dark Don, Amager Bryghus (Imperial Stout, 11,0 procent) (kan ikke leveres)
 • Going Old School, Amager Bryghus (West Coast IPA, 7,5 procent) (kan ikke leveres)
 • Frejdahl Brynhild, Bryggeriet Frejdahl (Dessert-øl, 12,0 procent)
 • Willemoes Jul 2017, Bryggeriet Vestfyen (Dansk Juleøl, 8,0 procent)
 • No. 500, Bøgedal Bryghus (Imperial Stout, 8,3 procent)* (ikke ølnyhed)
 • Crimson Queen, Dry & Bitter Brewing Company (Sour Flanders Red Ale, 10,2 procent)*
 • Raw Power, Ebeltoft Gårdbryggeri (IPA, 8,4%)*
 • WILDERflower Batch 500, Ebeltoft Gårdbryggeri (American IPA, 7,1 procent)*
 • Imperial Barrel-Aged Whisky & Rye Porter, Fanø Bryghus (Imperial Porter, 12 procent)* (kan ikke leveres)
 • Malignant Narcissist, Fanø Bryghus (Imperial IPA, 8,7 procent)*
 • BLR 14%, Frederikssund Bryghus (Porter, 14,0 procent)
 • Trumputkim, Hornbeer (Russian Imperial Stout, 10,0 procent)
 • The Grim R.I.P.A. Midtfyns Bryghus (Rug IPA, 9,0 procent)
 • Natalie, Penyllan (Old Ale, 11 procent)* (intet svar fra bryggeriet)
 • Holmén DIPA, Spybrew (Imperial IPA, 7,5 procent)* (kan ikke leveres)
 • Grizzly, Skovlyst Production (Birkerød) (Stout, 12,0 procent) 
 • Baristaen - Cappuccino Stout, Syndikatet (Imperial Stout med espressokaffe og mælkesukker, 8,0 procent) (intet svar fra bryggeriet)
 • Overhovedet (2017), Syndikatet (Belgian Quad, 10,2 procent)* (intet svar fra bryggeriet)
 • Brügge, Thisted Bryghus (Belgian Blonde, 7,5 procent)
 • Kissmeyer - Stockholm Syndrome, Theodor Schiøtz Brewing Co./Kissmeyer (Double IPA/Imperial IPA, 9,5 procent) (ikke ølnyhed)
 • Kissmeyer - Strange Fruit, Theodor Schiøtz Brewing Co./Kissmeyer Tripel (US Belgo Tripel, 9,5 procent) (ikke ølnyhed)
 • Sweet Chai O’Mine, To Øl (Sweet Stout, 8,5 procent) (kan ikke leveres)
 • November Stout, Ølsnedkeren (Imperial Stout, 9,0 procent) (intet svar fra bryggeriet)
 • 1001, Ø-Bryg (Imperial Stout med valnød, 10 procent)* (intet svar fra bryggeriet)
 • Borebisse, Ølværket (Porter, 8,5 procent)* (intet svar fra bryggeriet)
 • Ørbæk Julebryg Ingefær & Dadler, Ørbæk Bryggeri (Imperial Porter, 8 procent)* (ikke ølnyhed)
 • Bryg 62 - D-IPA, Åben (Double IPA) (kan ikke leveres)

(Kandidaterne er sorteret efter bryggeriets navn)