Bryggerier i Vejle lokalafdelingens område

Bøgedal:

Bøgedal er navnet på en rigtig gammel gård i Høllund kun 10 km fra Vejle. Det er også navnet på et vaskeægte gårdbryggeri, som rummer al den rustikke charme og romantik man forbinder med et gårdbryggeri. Det er gårdens gamle kostald, der danner rammen om selve bryggeriet. Den er restaureret med blanding af ind-sigtsfuld respekt for den oprindelige bygning og nænsom kærlighed. Når Casper Vorting vi ser rundt i bryggeriet føler man sig umiddelbart hensat til en efterhånden sjælden stemning, som man ellers kun oplever, når vinkyperen stolt viser rundt i kældrene på en mindre syd europæisk vingård. Denne sælsomme stemning og ånd afspejler sig i alt på stedet; i bryggemetoden, i valg af flaske, etiket osv. Alt oser af kvalitet og moden respekt for øllets egne karaktertræk. ”Jeg følger min øl i stedet for at styre den! – selvom jeg farer rundt og måler temperaturer og alt det der…, jeg mener, jeg ved godt hvad det handler om, men jeg kan ikke styre det præcist med lavteknologi - hver gang jeg brygger, så er det noget nyt – selvom jeg bruger samme ingredienser, opskrifter og så videre, så smager to bryg aldrig ens,” forklarer Casper.

Bøgedal Bryghus er først for alvor kommet i gang med at brygge i slutningen af 2004, men Casper Vorting har været med i branchen fra starten. ”Jeg startede i 2001 sammen med Allan Poulsen i Brøckhouse og var med i den første pioneragtige stemning. Vi var de aller første kommercielle mikrobryggere, og det var før nogen troede på, at det for alvor var noget, der kunne blive så seriøst, som det senere har vist sig at blive,” fortæller den karismatiske brygger, ”og dengang var det egentlig meningen, at Brøckhouse, når det voksede ud af Allans kælder i Gadevang, skulle flyttes herover på gården Bøgedal.” Casper kørte dengang til Hillerød en gang om ugen i to år for at brygge, og han var med til at starte Allans første 500 liters anlæg op i kælderen i Gadevang. Planen var at det skulle være et deltidsbryggeri, men da markedet hen over sommeren 2002 ville noget mere, fik de lyst til at tage springet og blive fuldtidsbryggere. Derfor blev den geografiske afstand for stor og de splittede op. Brøckhouse flyttede herefter til Hillerød og Casper besluttede at gå i gang på sin gård Bøgedal ved Vejle. ”Jeg har sådan en helt anden side af mig, som er præget af meget gammel landkultur; jeg er vokset op med en hjemmegående mor som har slagtet, syltet og bagt, og vihar været fuldstændig selvforsynende med håndlavede fødevarer…, og microbranchen er jo domineret af hightech bryggerier med fuldt moderne teknologi.  Jeg fik lyst til at prøve at gå et par skridt baglæns til et nanobryggeri, og besluttede, at det skulle være lavteknologisk, i gamle egetræskar og med brændefyret gruekedel.”

Casper er lidt af en multikunstner. Han har tilbragt en del af barndommen på Bøgedal. Har boet en lang årrække i København, hvor han bl.a uddannede sig til civilingeniør. Han har desuden taget en sangeruddannelse, og har haft en række jobs som instruktør på musicals og danseteatre.  Han er udpræget perfektionist og har en stor svaghed for gammeldags teknologi. Denne cocktail har nok været medvirkende til, at han i 2002 tog skridtet fuldt ud og grundlagde Danmarks måske mest lavteknologiske håndværksbryggeri. Han er nu færdig med istandsættelsen af bryggeriet og har skabt et ”fritfalds-bryggeri”, hvor intet øl bliver pumpet. ”Det løber simpelthen fra kar til kar og fra kar til flaske ved hjælp af hejseværk og niveauforskelle - det skal væresådan og jeg vil have det sådan, selvom det måske er alt for dyrt og arbejdstungt. Hvor andre nok ville blive irriteret, fordi det bliver for besværligt,  har jeg det bare sådan, at det er der ikke noget at gøre ved det er det bedste for øllet.”

Visionen på længere sigt er, at Bøgedal skal være selvforsynende med råvarerne. Han ser det som det ultimative mål, at have indflydelse på kvaliteten i alle led. Alle Bøgedals bryg er forskellige og der brygges kun 100 eller 400 flasker ad gangen. Derfor får hvert bryg sit eget nummer. Det tappes på 75 cl. champagneflasker proppet med kork, snøret med ståltråd og etiketteret med en simpel nummereret label, der også fortæller lidt om øllet. Bøgedal Bryghus øl fås udelukkende på flaske i få specialforretninger fordelt i de større danske byer, samt naturligvis på bryggeriet.

Om øllet fortæller bryggeren Casper Vorting:

”Jeg koger knap 100 liter urt ad gangen, og jeg oplever ikke det er nogen kunst at brygge god øl. Hvis man ødsler med råvarerne, kan holde det hele pinligt rent og kan styre temperaturerne nogenlunde, så er det ikke så svært – vi bager jo også vores eget rugbrød. Det er surdejsrugbrød og surdejen skal holdes levende, men det er sgu da heller ikke svært at bage rugbrød - det er mere et spørgsmål om erfaring og så det at gide det. Inspirationen til øllet får jeg fra studiet af gammel dansk kultur. Jeg har ikke været på de store rundrejser i Europa, men jeg har købt en masse forskellige øl i de senere år. Det er i øjeblikket ales jeg brygger;  jeg har taget udgangspunkt i nogle forskellige aleopskrifter,  og nu kigger jeg i mine gamle brygjournaler og så prøver jeg med noget andet – det er overgæret øl alt sammen. Jeg inspireres også af årstiden. Sidste midsommer blomstrede hyldetræerne lige udenfor døren og citronmelissen stod grøn og frodig, så midsommerbrygget smagte vidunderligt friskt af sommer.”

Jelling Bryghus og Jelling Bryggeri:

To bryghuse på vej i Jelling.
Derudover er der et bryggerlaug med 85 medlemmer.

Det gærer lystigt i den gamle kongeby Jelling.

Hele to bryggerier er på vej. Jelling Bryghus satser på at åbne inden udgangen af 2007 i byens gamle posthus. Jelling Bryggeri, som først har planer om at åbne i 2008, har til gengæld sendt første øl på markedet, Bryg no. 1 Gorm, som er brygget på Raasted Bryghus. Oprindelig var der kun ét bryggeri på vej i vikingebyen. Men tilsyneladende kunne det ikke gå stærkt nok med at etablere et bryghus, så der opstod to grupper, som gik i hver sin retning.

Brygmand i Jelling.

Jelling Bryghus arbejder med et budget på under en million kr. og skal etableres klods op af et pizzeria. Brygmester skal være Torsten”Brygmand” Reffstrup, som også brygger på Sdr. Bjert Kro. Den årlige kapacitet bliver på 50.000 liter, og det er planen at øllet, 1000 års historie på flasker, skal afsættes lokalt.

Jelling bryggeri er inspireret af Ølgod Bryghus og opererer med et budget på godt 2 mill. kr. Det kommende bryghus læner sig op ad fremtidens byudvikling i Jelling.

Kulturhus.

”Der skal gang i midtbyen” er parolen. Bryggeriet skal etableres i det kommende kulturhus med udsigt til Gorms Torv. Bryggeriet skal være en del af cafe-miljøet i huset, idet det er planen, at øllet skal brygges i kobberbeklædte brygkedler, et 250 liter anlæg fra Kaspar Schulz, som bliver placeret i cafeen i kulturhuset.

Der skal brygges 2–3 øltyper, samt specielle øl til højtider og til særlige lejligheder.

Jelling Bryggeri bliver et selvstændigt aktieselskab, som lejer ca.

40 m2 i det nye kulturhus, der i øvrigt kommer til at indeholde: Musikcafe, biograf, galleri, bibliotek. og borgerservice. Endvidere er det planen at kulturhuset skal lægge lokaler til det lokale bryggerlaug. Det forventes, at kulturhuset, bliver taget i brug ved årsskiftet 2008-2009. 

Samarbejde.

Jelling Bryggerlaug som har 85 medlemmer, som begge bryghuse bejler til, har netop ændret i sine vedtægter fra ”samarbejde med Jelling Bryghus” til ”samarbejde med bryggerier og bryghuse i Jelling.”

Spørgsmålet er, om der er plads til to mikrobryggerier i Jelling på sigt. Der bor blot 5.600 indbyggere i det, der tidligere hed Jelling kommune. Jelling er i dag en del af Vejle kommune, hvor der indtil videre er udsigt til seks bryggerier.

Se mere på: http://www.jellingbryghus.dk/ og http://www.jellingbryggeri.dk/

Bryggeriet Kvajj:

Det usædvanlige navn afspejler ånden i

det spritnye bryggeri, som så dagens lys
for første gang på Ølfestivalen i Valby.
Det besynderlige bryggerinavn Kvajj er
forbogstaverne på de fem personer, som
står bag familievirksomheden. Nemlig
Klaus, Viktor, Anja, Jonna og Jesper.
Klaus og Anja Egebjerg er søskende,
Jesper Bak bor sammen med Anja, Jonna
Kyed er gift med Viktor, og hun er mor
til Anja og Klaus.

Egentlig skulle det nye bryggeri have
heddet Havnebryg, da det ligger på
havnen i Vejle. Men nogle håndbryggere
havde været lidt hurtigere, og regi-
streret domænet for snuden af dem.

Anja, Klaus og Jesper står også bag hånd-
bryggerforretningen Brygladen som Kvajj
deler lokaler med.

Brygladen:

Brygladen, som  åbnede i 2000 som landets første specialbutik og internetforretning for ølbryggere udvidede deres lokale på havnen til det dobbelte, hvorved der også blev plads til et bryggeri.

– Oprindelig var det faktisk en del af drømmen med Brygladen, at vi skulle
have et bryggeri, men af forskellige årsager sker det først nu, fortæller Klaus
Egebjerg, som på det bestemteste afviser, at åbningen af Kvajj har noget at gøre med at konkurrencen på leverandørmarkedet tilspidses.

– Vi har lavet bryggeriet uden et eneste lån, så vi skal nok klare os, fortæller Klaus som også bliver brygmester i hverdagen. Der kan brygges op til 1000 liter øl af gangen på anlægget på Ibæk Strandvej.

Guld.
Det ligger allerede fast hvilke øl, som skal brygges. I det faste sortiment kan man finde en brown ale, Styrmandens Trøst, en hidsig IPA med navnet Fruentimmer og Bastians Chokoladedrøm, som i øvrigt vandt guld i DM i håndbryg sidste år.

Udover sit eget øl, så vil og har Kvajj også lagt kedler til kontraktbryg, uden at Klaus vil afsløre noget konkret. Men ”Udfaldet fra Fredericia 6. juli 1849” er måske kodeord.

Klaus Egebjerg, som tidligere har arbejdet med regnskaber i Torvehallerne i Vejle, er manden som skal brygge Kvajjs øl, samtidig med at han passer håndbryggerforretningen Brygladen. Det nye mikrobryggeri Kvajj har ikke deres egen hjemmeside endnu, men det ligger på Ibæk Strandvej og man kan se mere om Brygladen på: http://www.brygladen.dk/