Dansk Ølmærke

Kriterierne

For at få tildelt Dansk Ølmærke, skal der overordnet være et godt udvalg af øl, der behandles ordentligt og serveres i et godt miljø.

Der lægges bl.a vægt på:

  • Ølstedet anbefales af Lokalafdelingen
  • Et antal lokale/regionale øl og/eller et antal internationale øl
  • God bredde i øltyperne og/eller specielle øltyper som f.eks. cask/trappist/gueuze
  • Brew pub med rimelig bredde og udskiftning af kvalitetsøl
  • Dedikation og tæft for det gode øl
  • Et egentligt og opdateret ølkort
  • Personale med ølviden
  • Øl serveret ved rette temperatur
  • Gæstehaner
  • Udskiftning af øllet f.eks.. i forhold til årstiden, lokale nyheder o.l.
  • Øl serveret i korrekte glas
  • Mad og øl
  • Miljøet og de geografiske hensyn

Geografiske hensyn betyder, at en særlig øloplevelse også må vurderes ud fra ølstedets beliggenhed og kundegrundlag.

Historien om Dansk Ølmærke

Dansk Ølmærke uddeltes tidligere i tre kategorier: Guld, sølv og bronze.

Dansk Ølmærke i Guld uddeltes til helt unikke ølsteder, der havde et stort udvalg, herunder øl, der var meget sjældne i Danmark. Der serveredes med respekt, dvs. ved rigtig temperatur i det rigtige glas. Endvidere ville stedet have en stor ølviden, således at også begyndere indenfor øl kunne få gode råd og vejledning.

Et ølsted, der modtog Danske Ølmærke i Sølv var tæt på Dansk Ølmærke i Guld, men der manglede små detaljer i en enkelt kategori eller to. Det ville stadig være en stor, kvalitetsmæssig oplevelse at få en øl på et sted, der havde modtaget Dansk Ølmærke i Sølv.

Et ølsted, der modtog Dansk Ølmærke i Bronze serverede godt øl, men havde måske mindre viden eller forkerte glas. Det er i den forbindelse vigtigt, at gøre opmærksom på, at det var et fåtal af danske ølsteder, der kom i betragtning til et Dansk Ølmærke, hvorfor et mærke i enten Guld, Sølv eller Bronze under alle omstændigheder var et udtryk for en god øloplevelse.

Første uddeling fandt sted i 2003, hvor der blev uddelt 20 mærker, heraf 4 i Guld. Herefter fulgte uddelinger i 2004 - 45 mærker, heraf 5 i Guld og 2007 - 57 mærker, heraf 7 i Guld.

Fra og med Dansk Ølmærke 2010 blev det ét mærke og alle modtagere af Ølmærket, modtager samme diplom. I alt 57 ølsteder modtog et Dansk Ølmærke 2010.