Bapa med lage

BABA

150 g hvedemel

2,5 g salt

8 g sukker

7,5 g gær

2 ½ æg

60 g saltet smør

Bland gær og æg. Bland mel med salt og sukker og rør det i æggemassen, som tilsættes smørret, der er rørt hvidt og skummende. Hæld dejen halvt op i portionsforme, smurt med smør og drysset med mel. Stil dem et lunt sted og lad dem hæve op til kanten, hvorefter de bages ca. 20 minutter, til de er gyldne, ved ca. 195 grader. Tag kagerne ud og lad dem gerne tørre natten over. Halvér kagerne og lad dem trække i lagen herunder (i lun tilstand) til de er fuldstændig gennemvædet.

LAGEN

3 del rørsukker

1 del vand

2 dele hvidvin

3 dele Imperial Barley Wine (eller mere!)

Krydderier: Hel kardemomme, hel kanel, hel stjerneanis, laurbær og vanilje samt appelsin- og citronskal.

/15-9-2016

 

Brown ale is

Ølreduktion
5 dl Brown Ale øl (Jacobsen)
75 g sukker

Iscreme
190 g sukker
12 æggeblommer
½ liter mælk
½ liter piskefløde

Sådan gør du:

Ølreduktion
I en gryde koger du brown ale og sukkeret ind (reducerer) indtil det fylder 2,5 dl og lad det køle af herefter.

Iscreme
Giv mælken og piskefløden et opkog. Pisk æggeblommer og sukker til en tyk og luftig blanding, 3-4 min. Tilsæt den varme mælkeblanding. Hæld is-cremen tilbage i gryden og varm forsigtigt op og rør konstant med en træske til is-cremen begynder at blive tykkere. Når man trækker en finger over skeen, skal den efterlade et tydeligt spor (cremen må ikke koge og højst komme op på 85°). Tag gryden af varmen og sigt is-cremen ned i en kold skål og rør med mellemrum rundt i is-cremen i de næste 5 minutter. Når øl-reduktion og is-cremen er kølet lidt af, blander du dem i en skål og sætter skålen i køleskabet. Når is-cremen er køleskabskold, kommer du den i ismaskinen og kører den til den har konsistens som softice. Kom den ud i en kold skål og sæt den i fryseren.

TIP Du kan skyde genvej ved at købe en kvalitetsvaniljeis og blande med øl-reduktionen fra opskriften (det bliver dog ikke helt så godt som at køre det i ismaskine). Du lægger vanilleisen i køleskabet, indtil den bliver blød som softice og blander den så med den indkogte kolde øl-reduktion og fryser det let ind.

Øl-reduktionsmængden i opskriften passer til 1,4 kg vaniljeis, så kan du selv tilpasse det efter, hvor meget du behøver.

Læg mærke til, at der står gram og ikke liter. Det er fordi, der kan være 'sprøjtet' meget luft ind i industri-is; så vægten er et bedre sammenligningsgrundlag.

/15-9-2016

 

 

Mask-brød

 

50 g gær...

1 kg mel

350 g mask (hentet på Næstved Bryghus)

50 g olie

3 dl vand

3 dl øl (Hvad der nu trænger til at blive brugt. Jeg brugte Raasted Imperial Stout)

2 tsk salt

2 tsk sukker

Gæren opløses i væsken, og resten af ingredienserne kommes i. Hæver ca 30 minutter, og der formes 3 brød, som igen hæver i 10 minutter. Pensles med øl, snittes på skrå og bages ved 200 grader i 25-30 minutter.

/26-2-2015

 

Ølkage

 

1 øl. Hvad der er i skabet og skal drikkes. 33cl - 45cl. Størrelsen ingen betydning.

 

500 g farin...

500 g mel

1 tsk. natron

1 tsk. kanel

1 tsk. ingefær

1 tsk. nellike

 

Bland øl og farin og tilsæt resten. Kom i 2 mindre forme og bag ved 175 ° på nederste rille i ca. 50 minutter.

/26-2-2015

 

Limfjords porter mandler

1 Limfjords porter og 1 dl soja koges ca 30min, så mængden er ca det halve.

1 kg mandler deles på 2 bageplader og varmes 10min i ovnen, 200 grader.

De varme mandler vendes i sovsen og kommes på pladerne igen.

Salt på, blandes lidt rundt og så igen 10min i ovnen.

Skal være afkølet inden serveringen, så smager de bedst. Held og lykke.

/4-1-2014

 

(Link i overskriften)

/10-11-2013

 

Chokoladekake (..) med Guinness

Denne kakeoppskriften ble utviklet til matsaken som stod på trykk i første nummer av Studio. Jeg ville lage en sjokoladekake med en voksen vri. Den skulle være mørk og syndig, og med en dypere smak en den klassiske langpannesjokoladekaken. Øl og sirup bidrar til en karamellisert og annerledes smak, og kaken kan minne om vørterbrød eller god, gammeldags honningkake. Kaken har en bitterhet ved seg og trenger derfor den søte glasuren etter min mening, men den kan også helt klart lages som en formkake uten glasur.

Syndig, mørk sjokoladekake med Guinness
•4,4 dl Guinness (1 stor boks)
•2 dl mørk sirup
•110 g bakekakao
•4 egg
•500 g hvitt sukker
•600 g hvetemel
•1 ts bakepulver
•200 g brunt sukker
•2 ts vaniljesukker
•2 ts salt

Kok opp Guinness og sirup. Rør inn kakao og avkjøl litt. Pisk egg og hvitt sukker til eggedosis. Ha i resten av alle de tørre ingrediensene og pisk godt mens væsken helles i. Rør til en glatt røre. Hell røren i en smurt springform, ca. 24 cm i diameter, og stek nederst i ovnen på 200 °C i ca. 1 time og 15 minutter. Avkjøl. Fordel sjokoladekrem over kaken* og server.

Det gjør ikke noe om kaken ”sprekker” litt opp under steking. Det er også helt fint om den er litt rå i midten. Da smaker den bare ekstra godt. Hvis den blir for mørk på toppen, kan du dekke over med aluminiumsfolie den siste delen av steketiden.

*På bildet delte jeg en litt godt stekt kake i to og la et lag sjokoladekrem mellom lagene. Det ser fint ut på bildet, men ble i overkant mye glasur. Var jeg deg ville jeg holdt meg til den originale ideen om å bare ha sjokoladekrem på toppen!

Sjokoladekrem
•300 g melis
•150 g smør, romtemperert
•4 egg
•250 g mørk sjokolade, 70%, smeltet

Pisk melis, smør og egg til en luftig blanding. Smelt sjokoladen i vannbad, og pisk den inn i blandingen til en glatt krem. Denne glasuren kan selvfølgelig også brukes til andre kaker og cupcakes.

/19-10-2013

 

Opskrift på ølkage:

500 g. mørk farin
1 mørk øl (eller hvad du gerne vil af med)
500 g. mel
1 tsk. kanel m. top...
1 tsk. nellike m. top
1 tsk. ingefær m. top
1. tsk natron
Farin og øl røres godt. Resten blandes sammen og hældes i. Rør sammen og hæld i en franskbrødsform/ springform, som først er smurt og drysset med rasp.
Bag nederst/næst nederst ved 175-185 grader i 1 time og 15 minutter.
Server med smør og højt skum

/29-9-2013

 

Guinness and Baileys chocolate cupcakes

(Bemærk engelske mål..)

lb (ca. ½ kg)   cream flour
8oz (ca. 300 g)   sultanas
1/2   teaspoon of bicarbonate of soda or bread soda
8oz of   sugar
8 oz   Irish butter
3   eggs
4 oz (ca. 150 g)  mixed peel
1 lbs (ca. ½ kg)  mixed dried fruit
1/2 tsp   mixed spice
1/2 tsp   cinnamon
2oz (ca. 60 g)   almonds
1/2 pint (ca. 1/4 l) of Guinness


Sieve the flour, bread soda & spices into a bowl.

Beat butter and sugar together for 5 to 10 minutes to a cream.

Add eggs one at a time and continue to beat.

Finely Chop almonds

Fold in Flour Mixture, Sultanas, Mixed peel, Almonds and Mixed Fruit.

Add Guinness. Mix well.

Turn in to a greased and lined 8 inch tin

Bake in the center of oven ( 300°F) for 120 minutes.

Check cake at intervals after 90 minutes.

Let cake cool a little in tin then stand on a wire tray. Cover with tea towel

/24-6-2012

 

BEERAMISU (Dessert with Craftsman Chocolate Stout)

It's so hard to find the right dessert wine to match - believe it or not - good beer and dessert works!
6 eggs, separated
1/4 cup castor sugar
500 gm marscapone
1 cup Renaissance Chocolate Stout
1/2 cup brewed coffee
24 sponge fingers
Cocoa for dusting


1. Beat the egg yolks with the castor sugar until they are pale and thick. Then mix in the marscapone cheese.

2. Beat the egg whites until soft peaks form then carefully fold into the marscapone mix.

3. Mix the coffee and beer together and dunk the biscuits, one at a time into the liquid.

4. Layer the biscuits in your serving dish (you will need a large deep casserole or lasagne dish) followed by a thick layer of marscarpone, continue layering up the dish until you have useed all the ingredients.

5. Sieve the cocoa over the top and refrigerate for a least 2 - 3 hours before serving.

/27. apr. 2011 15.10

 

MJØDGRAVET KALVEINDERLÅR

Serveres som forret - 4 pers.

500 g kalveinderlår
4-5 stk. stjerneanis
200 g brun farin
3 laurbærblade
1 tsk groft salt
lidt sort peberkorn
ca.1dl Gl. dansk Mjød
evt. lidt chili

Kalvekødet afpudses og skæres i passende størrelse.
Alle ingredienser på nær mjød blendes og blandes med mjød. Læg det hen
over kødet og lad det marinere i ca. 2 dage.
Vend kødet rundt nogle gange i løbet af de dage.
Serveres på rucolasalat vendt med en god olivenolie eller pesto. Pyntes med flager af parmasanost.

Stevnsk Laksefilét

Til 4 personer

Laksen

Laksefilét
1½ dl. Stevnsk Vinter øl
Salt og peber
½ citron
Salater
20 gr. kapers evt. kapersbær

  1. Drys laksefiléten med salt og peber
  2. Pres saften af en ½ citron hen over og hæld 1½ dl. Stevnsk Vinter øl, sæt laksefiléten på køl i 48 timer.

Ølcremen

1 dl. Mayonaise
1 dl. creme fraiche
¼ citron
2½ dl. Stevnsk Vinter øl
Salt og peber

  1. Kog øl og citronsaft ind til ½ dl. Køl af.
  2. Pisk mayonaise og creme fraiche ned i den indkogte øl og smag til med salt og peber

Anretningen

  1. Tag lidt vaskede salater og skyl dem med øl og lad dryppe af. Læg salaten på midten af tallerkenen.
  2. Skær laksefiléten i tynde skiver og læg ved salaten.
  3. Træk ølcremen udenom salat og laks og pynt med kapers.

Kokketips: Hvis man selv bager brød til denne ret, kunne vandet erstattes med øl med godt resultat.

Rettigheder

Mad-Martin garanterer at han har indhentet alle tilladelser til at måtte publicere opskrifterne.

De fleste kommer fra fish & beer

Mad-Martin garanterer ikke for kokkererings-resultatet