Fr.sund Nyt December 2009
Kære Frederikssundske Ølentusiaster

Så lykkedes det os at få en hvid jul. Og for mit vedkommende uden alle de gode øl, som jeg sådan havde glædet mig til at smage – Pokkkers stå i den forkølelse... – Men som man har kunne høre fra de forskellige bryggerier rundt omkring i landet, har der været hurtigt udsolgt af juleøl i år. Glædelig jul.

  • Tak fra lokalformanden
  • Et spisested med specialøl i Frederikssund – Med ølarrangementer
  • Næste smagning – FØLS ølsmagning i Valhal
  • Sidste møde - Juleølsmagning
Tak fra lokalformanden.


Da jeg for en tre - fire års tid siden, satte mig ned for at høre om lidt godt øl på Restaurant Bi lidt – havde jeg aldrig drømt om at det skulle komme til at fylde så meget af min tid. Jeg kunne godt lide øl og havde allerede der fundet vejen mod special hylderne med øl. Men at det skulle ende med at jeg sad som lokalformand  i Frederikssund. Det havde jeg ikke forventet.


Vi er inde i en tid, hvor mange er desværre begyndt at tage ”special” øllene som en selvfølge og derfor ser vi et vigende medlemstal hos DØE.


I Frederikssund har tendensen desværre været det samme som på landsplan. En lidt trist melding som vi kom frem med til årsmødet.


Derfor har jeg ved de sidste møder kraftigt opfordret til at man kunne tage ølinteresserede venner og kolleger med til vores arrangementer og kan med glæde konstantere at I har været fantastiske til at gribe denne lejlighed til at berige jeres omgangskreds med en masse øl viden.


Siden da er der for første gang i lang tid, igen fremgang i antallet i Frederikssund. Vi har rundet de 200 medlemmer, men mangler stadig en del, før vi er oppe på de 226 medlemmer, som der var ved årsskiftet 2008/2009. Tak til alle dem som gør en indsats for at få ”hvervet” nye medlemmer.


Ved de sidste møder har vi kunne se en stor tilgang og det har givet os en masse ekstra arbejde med at hente øl af flere omgange, ekstra forberedelse til møderne, mere sovs til maden og så videre. Tak til alle dem som har givet en hånd med både før, under og efter møderne. Uden den hjælp, ville det ikke være muligt at holde møderne på denne måde.


Arne – som igennem mange år har været en stor og bærende del af Frederikssund afdelingen – har, som de fleste er bekendt med, ved årsmødet valgt at trække sig som bestyrelsesmedlem. Jeg skylder Arne et stort tak for at have ført os igennem adskillige spændende temaer om øl.


Et samarbejde mellem FØLS og Danske ølentusiaster har gentagende gange givet os Frederikssund Ølsmagning i Valhal. Som et alternativ til Den store Ølfestival i Valby, er der her mere lokale og hyggelige rammer omkring ølsmagningen i Valhal. Jeg takker de ølentusiast medlemmer som også giver en hånd hos FØLS for at få dette spændende arrangement op at stå år efter år.


Og til slut et stort tak til alle dem som igennem året har deltaget ved møderne og har været med til at give en hyggelig og venskablig atmosfære ved vores medlemsmøder.


Jeg ser frem til et 2010 med en masse spændende og hyggelige arrangementer.

 

Et spisested med specialøl i Frederikssund - Med ølarrangementer

Danske ølentusiaster kan stadig gøre en forskel.


Efter bestyrelsens besøg hos den genåbnede restaurant toldboden, fik vi et ganske glimrende indtryk af deres øl formåen. Udvalget var ikke stort, men godt.

Da vi viste en stor interesse for deres øl, var Pernille (Restauratøren) straks klar til at lade os smage en ny spændende juleøl, som hun havde fået på programmet. Stor var vores begejstring, da vi fik serveret Bills (Black Rooster) julebryg. De var virkelig til god special øl. Et par erfaringer og nogle øl senere, så var det tid til at afslutte besøget.

Senere var vi på tur hos bryggeriet Hornbeer, og der var det ganske naturligt at foreslå Gunhild at hun skulle tage en snak med Toldboden, om at få deres øl med på kortet. Som sagt så gjort, nu er der Hornbeer på menukortet. Vi håber at det med tiden kan udvikles, så der kommer et rigtigt ølkort..

Men ikke nok med det. Restaurant Toldboden, har nu sat et ølsmagningsevent på programmet. Så for dem der ikke havde mulighed for at komme ud at besøge Hornbeer, er her endnu en mulighed for at smage deres spændende bryg og få en god historie.  Arrangementet afholdes torsdag d. 21. Januar kl. 17.30.

Se mere på www.toldboden.info

 

Næste smagning - FØLS ølsmagning i Valhal

Lørdag den 30. Januar slår FØLS for syvende gang dørene op til Frederikssund Ølsmagning i Valhal.

Dørene åbner kl. 11.00 og sædvanen tro vil der nok allerede være en god kø, for at få en af de få siddepladser som der er.

Arrangementet støtter især op om de lokal bryghuse og der kan smages en masse spændende øl, fra de indbudte bryggerier, som gerne vil fortælle en masse om deres bryg.
Sidste år nåede 433 gæster at runde ølsmagningen og lad os se, om vi ikke også i år bliver over firehundrede gæster.

Hvis du vil se hvordan det løb af stablen sidste år, eller bare genopfriske den gode stemning, kan du gå ind på videoklippet på

http://pola-dk.qbrick.com/index.aspx?mid=1690&cid=34

Der er ikke noget møde i elværket i januar måned.

 

Sidste ølsmagning - Juleøl

Vi afholdte vores årlige juleølsmagning onsdag den 2. December. I løbet af aftenen, var der store diskutioner om hvorvidt dette julemøde var det mest besøgte møde i Frederikssund eller om det var dengang Anders Kissmeyer kom og fortalte om Nørrebro bryghus. Men uanset hvad, så kom der over 50 medlemmer og gæster, som hyggede sig med både mad og drikke. Af samme årsag var mødet også flyttet ind i den store sal.

Traditionen tro, så stod menuen på Flæskesteg med sovs og kartofler samt en god Ris a la mande til dessert. Et par heldige medlemmer fandt en hel mandel og det blev kvitteret med en god juleøl.

Black Rooster (Bill Endersen og Jacob Munks nye bryggeri) leverede The Pros and Cons of Christmas til maden, som var en super oplevelse og faktisk stod og skyggede lidt for den øvrige ølsmagning. Stor ros til vores lokale bryggeri, og vi håber at de kommende øl lever op til denne fantastiske debut.

Ølsmagningen, som var den sidste i en fantastisk lang række af smagninger af - og fortællinger om - en masse spændende øl blev på den sædvanlige hyggelig vis klaret af Arne. Heldigvis har han lovet at optræde en gang imellem når vi skulle få brug for hans øl ekspertise.

Jeg trådte dog lidt til i starten og startede med at præsentere den nok mest kendte juleøl i Danmark, nemlig Tuborgs ”Snebajer”

Derefter var vi igennem en lang og spændende tur igennem alt lige fra discount julebryg, til Østrigske Samichlaus (Vintage fra 2004), som igennem lang tid har brystet sig over at være verdens stærkeste på omkring 14%.

Vi prøvede at slutte kl. 22.00 som er vores normale opbrudstid, men på grund af den gode julestemning, så var de sidste først ude efter kl. 23.00

Nedenfor er listet det vi fik at drikke:

Turborg Julebryg

Købt i Netto

5,6%

Hariboe Julebryg

Købt i Netto

 5,7%

Ølfabrikken - Juleale 2008Købt i Irma

5,5%

Ølfabrikken - Juleale 2009Købt i Kvickly

5,5%

Søbogaard Juleøl
Skovlyst Julebryg
Brøckhouse Julebryg 2008
Jacobsen - Golden Naked Chrismas Ale

Købt hos Fru Bonde
Købt i Bjergtrolden
Købt lokalt
Købt lokalt

6,0%
6,5%
9,0%
7,5%

St. Feullienen - Cuvée NoëlKøbt lokalt

9,0%

Schloss Eggenberg - SamiChlaus 2004

Købt privat

 14%

 

 

 

Højt Skum

På bestyrelsens vegne

Bo Bjørholm

 

Tilmeldingsfrister:

Der er ingen tilmelding til ølsmagning I Valhal. Husk medlemskort for at få rabat på indgangen.

Arrangement hos Toldboden: Tilmelding ifølge deres hjemmeside.