Årets danske Ølpris 2011

Landsformandens tale ved uddelingen af prisen:

Hvert år uddeler Danske Ølentusiaster Den Danske Ølpris til en person, organisation eller virksomhed, der har gjort en stor og engageret indsats for at vise mangfoldigheden og spændvidden i øllets verden. Prisen for uden et flot diplom et kontant beløb på 10.000 kroner.

Årets prismodtager er uddannet på Den Skandinaviske Bryggerhøjskole, på samme årgang som f.eks. Peter Klemensen, der i øvrigt modtog vores første Danske Ølpris i 2002.

Efter sin uddannelse på Thor og Carlsberg har prismodtageren være daglig leder på Ceres og bryggerichef på Sandwalls Bryggeri i Sverige. De sidste mange år har han været ansat ved DHI – Institut for Vand og Miljø – som rådgiver for fødevareindustrien – og sidst men ikke mindst – sammen med konen – ejer han et mikrobryggeri i hjertet af Jylland, som de åbnede i 2002.

Det med konen er i øvrigt alvorligt, hun har lige meget at skulle have sagt i det lille bryghus, som vandt publikumsafstemningen på ølfestivalen i 2004 om det bedste bryllupsbryg til kronprinsparret.

Ikke nok med det, deres Triple, som er brygget af tre bryggere, gæret i tre omgange og består af tre malte og tre humler blev kåret som Danmarks bedste pilsner ved ølfestivalen i 2005. – Den tredje brygger var i øvrigt Peter Klemensen, som årets prismodtager dyrker korrespondanceskak med.

Men det er ikke kun midtjyske bryghus det handler om. Det er også
prismodtagerens utrættelige kamp for bedre øl i Danmark og ikke mindst ærlig markedsføring af øl, som både han og bryghuset er bannerfører for. For et leve op til en reel markedsføring har bryghuset defineret en klar ølfilosofi.

Den forpligter bryghuset til at fortælle om øllet, dets indhold og hvad den enkelte øl egner sig bedst til. Nogle oplysninger kan står på flaske-etiketterne, andre kan læses på bryghuset hjemmeside. Ligeledes deklareres alle ingredienser fuldt ud, så forbrugeren ved hvilke ingredienser, der indgår. Derudover fortæller etiketten hvor øllet er brygget og tappet.

Men det årets prismodtager især skal fremhæves for, er hans
utrættelige arbejde for at højne kvaliteten af øl blandt mikro-bryggerierne, og har derfor står i spidsen for to projekter, som netop har det formål.

I 2007 var han i front som projektleder for projektet
”Kvalitetsordning for mikrobryggerier”. Det var Foreningen af Danske Bryghuse som i samarbejde med 18 mikrobryggerier og DHI etablerede et projekt med støtte fra Fødevareministeriet. Kvalitetsordningen omfatter en database med tekniske beskrivelser af blandt andet miljø- og arbejdsmiljøhensyn og prøvetagning, en risikoanalyse samt et besøgs- og kontrolsystem efter hjælp-til-selvhjælp princippet. De meget detaljerede og lavpraktiske vejledninger er tilgængelige for alle via nettet, og er et godt værktøj for mikrobryggere, så undgår tekniske fejl i deres øl.

Netop nu står årets prismodtager i spidsen for nnovationskonsortiet
”Dansk mikrobryg – produktinnovation og kvalitet”, i daglig tale
kaldet ”Kvalitetsbryg”. ”Kvalitetsbryg” fokuserer på udvikling af
førsteklasses råvarer, teknologier og produktionsmetoder, der kan
styrke de danske mikrobryggeriers markedsposition og ikke mindst sikre forbrugerne gode øloplevelser. "Kvalitetsbryg" er unik sammensætning af videns institutioner og virksomheder, der tilsammen dækker hele værdikæden. Projektet kører frem til slutningen af 2012.

Som om det ikke var nok, så har årets prismodtager også været fødselshjælper på flere danske mikrobryggerier.

Årets prismodtager er, som flere sikkert har gættet,

brygmester William Frank fra Grauballe Bryghus.