CHILI, MAD OG BOCK ØL

- EN DJÆVELSK GOD AFTEN!
 (eller mød op og få noget fremmed mad!)


De fleste forbinder chilien med noget satans stærkt – så stærkt, at man anbefaler brugen af handsker, når man håndterer de stærkeste chilityper, men kaster man et blik på det, der kaldes Scoville-skalaen, den der giver oplysning om chiliernes styrke (opstillet af Wilbur Scoville i 1912), er der også chilier, der er søde og milde.

Dette kan I stifte bekendtskab med:

Fredag den 6. november 2009 kl. 18.30 – 23.00 på adressen
Frejasvej 8, beboerlokalet i kælderen, 4600 Køge

Et af klubbens medlemmer, Lars Hansen, vil tage jer med på en spændende rejse ind i en verden af eksotiske krydderier.

Denne aften serveres en buffet med forskellige chili-retter og rodfrugter – uden at disse er for stærke. Til gengæld kan man selv dosere med de hjemmelavede chilisaucer, der står på bordene.

Som glimrende ledsagere til buffet’en vil Lars Hansen servere nogle af hans yndlingsøl – tyske bock-typer – et udvalg på 8 – 10 typer.

Pris: kr. 200,00 pr. person inkl. buffet og øl.

Tilmelding: Eftersom der er et begrænset deltagerantal (30 personer) tilrådes hurtig tilmelding, og tilmelding sker ved at sende en mail til el-la(at)remove-this.hansen.mail.dk , og når du har modtaget besked om ledige pladser, skal der ske indbetaling til Alm. Brand Bank reg. nr. 7681 og konto nr. 0001571678, og du er endelig tilmeldt.

Det er muligt at tilmelde ægtefælle, en god ven/veninde eller den ikke chilifrygtende nabo, og husk ”kun en tåbe frygter ikke chilien”.

Medbring godt humør, sult og tørst.

Højt skum

Lars Hansen
Solsortevej 29
4600 Køge
Tlf. 56 64 18 81

Hvor stærk er chili ?

Gennemgangen til de allermest almindelige og kendte.

Grøn/Rød/Gul peberfrugt (styrke = 0)
Kræver vist ingen nærmere introduktion. Findes løse eller i bakker i det foretrukne supermarked.

Ancho (Styrke = 2)
En mindre udgave af rød peber med en vis styrke og en meget delikat aroma. I frisk form spænder farverne fra grøn til dybviolet. Kan fås i rød pulverform i mange supermarkeder.

New Mexico (Styrke = 3)
5-10 cm lange, røde chilier, der med lidt held kan købes hele, tørrede. På hylden i supermarkedet findes de i poser med den sigende titel : "Hel chili, stor".

Jalapeño (Styrke = 5)
En klassiker med en krydderiagtig smag. Kan fås i grøn pulverform eller som syltede skiver i mange supermarkeder.

Chipotle (Styrke = 5)
Er egentlig ikke en separat chili, men har helt sin egen smag. Chipotle er røget jalapeño. Giver enhver gryderet eller salsa den ekstra dimension, der vil vække beundring blandt alle der smager produkterne heraf.

Serrano (Styrke = 6)
3-5 cm smalle, røde chilier. Har en god balance mellem styrke og aroma. Kan i smag og styrke sammenlignes med de 10-12 cm lange "Chili, Hollandske".

Tabasco (Styrke = 7)
Fås typisk på en lille flaske, der på grund af det høje indhold af vineddike ikke særlig velegnet som eneste chili-indhold i en chili-ret.

Cayenne (Styrke = 7)
Er mest kendt i den klassiske pulverform, men er oftest hovedbestanddelen i de røde chili-saucer man køber i små flasker á la tabasco-sauce. Disse røde chili-saucer er typisk ikke så eddikeagtige som tabasco-sauce og giver en renere chili-smag.

Thai (Styrke = 8)
1½-2 cm lange, røde chilier, der kan købes hele, tørrede næsten overalt. På hylden i supermarkedet findes de i poser med den sigende titel : "Hel chili, lille". Nogen gange kaldes de også Piri-Piri. En enkelt tørret thai i en gryderet kan give hele familien varmen på en råkold dag.

Habanero (Styrke = 10+)
Buttede, orange chilier med en længde på 3-4 cm. Kendes også under navnet "Scotch Bonnet". Er den ubestridte konge blandt chilier med en vidunderlig hyldeblomst-agtig aroma. Fås også i en rød udgave - det bliver den ikke mildere af... Har en styrke man ikke kan forestille sig uden selv at have prøvet.

Hvad er Chili

Chili er et stærkt krydderi og ordet kommer fra chilli på nahuatl-sproget. Chilifrugterne kommer fra planteslægten Capsicum, der hører under Natskyggefamilien. De indeholder stoffet capsaicin. Dette stof virker voldsomt stærkt på mennesker og andre pattedyr, men ikke fugle. Capsaicin stimulerer nerver i huden og tungen, som normalt reagerer på varme og smerte og hjernen narres til at tro, at man brænder. Ud fra Chilifrugten er udarbejdet en skala til at bedømme en capsaicinbaseret smags styrke: Scoville-skalaen. Capsaicin bruges i smerteforskning til at dræbe nerveender med.

Chilien stammer fra Mexico, hvor man har nydt chili de sidste 9000 år.

Mange krydderier, deriblandt chili, har den positive bieffekt at de er bakteriedræbende.

Ingen dyr udover fugle spiser Chili, det er Chiliplantens måde at sikre sig overlevelse på, fuglene spreder frøene så nye planter sås.

Mennesket spiser Chili, det kan give visse helbredsmæssige fordele, men kan også virke generende.

Chili benyttes i madlavning frisk, i olie eller tørrede som frø eller pulver. En kendt Chili-ret er Chili con carne (Chili med kød) og Chili er hovedbestanddelen i Harissa.