Kære medlemmer!

Vi lovede at vende tilbage med en beretning fra Ølrejserne 2016, så i dette nyhedsbrev kan man orientere sig om følgende:

  • Køge skænkede op -  Køge Øldag brug i reklameøjemed,

  • Næste smagning – tirsdag den 4. oktober 2016 – Ladager og Hoppe rykker ind,

  • Ølrejserne 2016 – Bus 1 og Bus 2,

  • Køge Hjemmebryg,

  • Pantberetning fra vor aktivist i Herfølge,

  • ”Ugens øl”,

Køge skænkede op

 -  Køge Øldag brug i reklameøjemed!

Dagbladet er på jagt efter flere abonnenter, og i denne jagt indgår der en ældre forside, hvor der er foto og tekst fra en tidligere Køge Øldag. Vi takker – gratis reklame siger man ikke nej tak til.

 

 

Næste smagning

 – tirsdag den 4. oktober 2016, kl. 18.30 – Ladager Bryghus og Hoppe Beer rykker ind!

 

De færreste er måske klar over at vi i vort medlemsområde faktisk har andre bryggerier end Braustein og Stevns Bryghus. Vi har også Ladager Bryghus og Hoppe Beer.

Ladager Bryghus fik aktuelt nok en del omtale i sidste uge i Dagbladet, da de rykker ud til nye og større lokaler, og Hoppe Beer, der brygger i et gammelt ismejeri i Sol-rød, har vi tidligere omtalt i et nyhedsbrev,

Vi trækker denne aften begge ind i rampelyset , og så kan vi lytte til de rigtige historier fra de dampende brygkedler.  

Tilmelding til dette arrangement sker via koegeale.nemtilmeld.dk

 

 

Ølrejserne 2016!

Ølrejsen 2016

Der er ikke længere tale om ølrejser – snarere kultrejser, som man bare skal med på. Og vi ved at flere allerede har pakket kufferten til næste år.

De var der alle. De syngende i Bus 1. Gode glade danske hits fra Kim Larsen og John Mogensen – og i Bus 2 dem der mener at ”hun sku sæl ha kølle”, Ski’ med Polen”, og ”hvis dit sexliv er blevet lidt trist, så kør din kone gennem vridemaskinen”, for endelig at ende som ”folde-ud-mand i Ugens Rapport”. Stemningen var høj, og den blev ikke mindre efterhånden som bussen åd kilometer efter kilometer før end Hotel Faust i Děčín dukkede op.

Her havde arragørerne i forvejen fået overtalt hotellet til at hjemtage en Master Tmavý 18° - en baltisk porter på 7,0% og så skrotte en Gambrinus på ”tappen”. Og Bus 2 – der kom en dag før Bus 1 gjorde det godt. Der blev kun nydt Master over hele linjen, hvorimod Bus 1 var mere til Urquell!!!

Master Tmavý 18° lanceres af Urquell og er brygget hos Kozel i Velké Popovice – syd for Prag.

2 busser – 2 rejseruter. Bus 1 brugte Děčín som udgangspunkt, hvorimod Bus 2 kørte videre til Pardubice i Østbøhmen, og så stod den for begge busser ellers på bryggeribesøg og smagninger.

Bus 1 besøgte 4 bryggerier – Kocour i Varnsdorf, Falkenštejn i Krasna Lipa, Pivovar Centrum i Děčín og endelig Monopol i Teplice, og Bus 2 Pivovar Pernštejn i Pardubice, Pivovar Primator i Nachod, minipivovar Clock i Potštejn, Pivovar Rychnov og endelig Zichovecký pivovar, hvor bussen samtidig kom til globryllup på bryggeriet.  

I Louny, hvor der vanen tro var booket 6 hoteller til rejsens deltagere, var der et glædeligt gensyn med ”dem fra den anden bus”, og så var der dømt hyggeaften, før end den 59. humlefestival i  Žatec ventede.

Hidtil var man afholdt denne hyggeaften på et lokalt sted med bowlingbaner, men fra næste år, er det lykkedes arrangørerne at booke det lokale bryggeri – og bedre bliver det så ikke.

Det var 59. gang at der afholdtes humlefestival i Žatec, og der er altid noget ganske særligt over stemningen i Žatec. Masser af tjekkiske bryggerier, små som store, regionale som meget lokale, og så området hvor de mange up-coming bryggerier fører sig frem. Masser af gæster i Žatec, hvor hele byen er omdannet til en stor fest, hvor det er humlen der er i højsædet.

Vi bringer her på siden en række stemningsfotos fra rejsen, og vil ellers henvise til en kommende artikel i ØLentusiasteN.

 

 

Køge Hjemmebryg!

Hjemmebryg

Under en jagt i det gamle etikette arkiv fandt vi denne. At vi har hjemmebryggere i lokalafdelingens område, ved vi jo godt. Men det er nok de færreste der husker, at Østsjællands Bryggeri i Køge for mange år siden lancerede deres ”prima hjemmebryg”. Desværre fortæller etiketten ikke noget om øltype og procent, så hvis der blandt vore medlemmer måtte være nogle der har denne viden så kontakt os!

 

 

”Ugens pantfortælling – denne gang fra Herfølge!

Hej Thomas.

Så var det lige ved at være galt i SuperBrugsen Herfølge igen.

Afleverede i alt pantflasker fra ikke mindre end 14 forskellige øl, og som – næsten – sædvanlig var der 6 stk. hvor der ikke blev udbetalt returpant.

Nå – men fat i den ansvarlige, der begyndte med, at det var for at de ikke var købt i butikken, hvorefter jeg forklarede ham, at ”den ville ikke holde i byretten”.

Efter lidt snakken i al almindelighed, endte det med at han ville ringe til DRP (Dansk Retur Pant – red.), for at forhøre sig om hvordan og hvorledes.

Ventetiden ville være omkring 20 minutter, så han lavede aftale med DRP, om at de skulle ringe tilbage, og han ville så ringe til mig.

Efter ca. 30 minutter blev der ringet tilbage, og jeg fik fortalt, at jeg havde ret, og at der i butikken lå DKK 6,00 og ventede på mig til næste gang jeg kom forbi, og så kunne vi gå ned og finde en Speciel Øl som kompensation for ulejligheden.

Det viser, at man selvfølgelig bare skal holde fast på sin ret.

Med Venlig Hilsen

Jørgen Clemmensen

 

Herfra kan vi kun opfordre til at man som Jørgen står fast – selvom det ofte er op ad bakke. Vi hører gerne fra andre – der oplever sjove søforklaringer o.l. – for at undslå at give den pant forbrugerne rent faktisk har krav på, når de møder op med pant med gyldige pantmærker. Godt gået – Jørgen!

 

 

”Ugens øl”!

Ugens øl
Ugens øl

Denne gang tester vi et par øl fra et land kun de færreste har besøgt. Bilerne kører rundt med kendingsbogstavet AL – Albanien. Albanien har ikke de store kendte bryghuse, selvom man i Tirana ser flere tyske og tjekkiske øl på hanerne. Albansk øl, ja, tja, sidste år havde denne signatur mange muligheder for at smage en del albanske øl, men  bragte ikke nogen med hjem. Heldigvis skulle signaturens datter til det sydlige Albanien i år, og hjemtog forskellige albanske øl, og denne gang smager vi to – Korça fra byen Korçë i det østlige Albanien og så den meget udbredte pilsner Tirana fra bryggeriet Birra Malto i Tirana.  

Korca en mørk undergæret pilsner på 4,5% og Tirana en lys pilsner på 4,0%. Ikke de mest imponerende lagerøl denne signatur har nydt, men i heden og når man får serveret en øl i et isafkølet glas, går det såmænd. Pilsneren er dog let humlet – en gennemsnitlig pilsner, men på en eller anden måde, glemmer man det, når man er placeret i et land med en meget anderledes kultur. Dåsen er faktisk pyntet med et rigtig fint motiv – Skenderbeg pladsen – Tirana’s centrale pulserende plads med rytterstatuen af Albaniens nationalhelt, Gjergi Kastrioti Skanderbeg, der holdt tyrkerne stangen til sin død.

Albanien var i mange år et lukket land – men i dag kan man frit besøge landet, og oplevelserne står i kø. Et spændende land som måske er mest kendt for de 700.000 mini bunkers der ligger spredt rundt i landet, et resultat af den tidligere leder Enver Halil Hoxha’s paranoia, men landets ubestidt mest kendte person er Mother Teresa, som ganske vist var født i Makedonien af albanske forældre, og som for nylig blev kåret som helgen i den katolske kirke.

 

 

Sluttelig på gensyn til næste smageaften, hvor det er de lokale bryghuse der er aftenens hovedperson.

 

De bedste hilsner

DØE – Køge Lokalafdeling  - Danmarks bedste lokalafdeling

Bestyrelsen

ØLREJSEN 2016

Ølrejsen 2016
Ølrejsen 2016
Ølrejsen 2016
Ølrejsen 2016
Ølrejsen 2016
Ølrejsen 2016
Ølrejsen 2016
Ølrejsen 2016