Kære medlemmer!

Årets vigtigste kirkelige højtid holdt sit indtog. Påsken. Og var man i tvivl kunne man jo tage på rundtur til nogle af de lokale forretninger, hvor det store udvalg af påske eller forårsbryg ventede på at blive afhentet for at finde et nyt hjem, til glæde for de der ventede ved frokostbordet og påskens retter. Men i dette nyhedsbrev kan man i øvrigt orientere sig om følgende:

·       Hornbeer kom, så og sejrede,

·       Husk Olsens Bar den 23. april 2017,

·       Næste aktivitet – Forårsbryg den 9. maj 2017,

·       Specialbryg eller Craft beer,

·       WIKA – friske øl som aldrig før,

·       Frivillige søges til Køge Øldag 2017 og Ølfestivalen i Lokomotivværkstedet i København.

·       Sådan bliver man øldommer,

·       Skal du holde fest, så kan du leje lokalafdelingens dobbelte fadølsanlæg, 

·       Ugens øl

 

 

Hornbeer kom, så og sejrede!

At der var fuldt hus var ikke overraskende. Jørgen Fogh Rasmussen er en særdeles god og underholdende fortæller, og aftenens deltagere slap da heller ikke for de gode og sjove historier.

Man kan ikke sige om Hornbeer, at de ikke har en mening om det der sker i Danmark og i den store verden. Meningen kommer til udtryk på de meget sigende etiketter der pryder bryg fra Hornbeer. Mikrobryg med stor smagsvariation.

Men der var også tid og plads til smagning af 10 super spændende bryg og vi bringer her aftenens menu:

Weissbeer – økologisk – 4,8% alk.

Kong Henrik – økologisk – 5,0% alk.
Røgøl – 5,6% alk.
Spring – 7,0% alk.
1517 – ingen info.
Grisk – 6,4% alk.
DameBlanche – økologisk – 8,7% alk.
Happy  Hoppy VikinghHoppy Hooppy  - 9,3% alk.

The Fundamental Blackhorn – 10,0% alk.
Applehorn –økologisk  cider - 8,5% alk.

 

En super aften, hvor Hornbeer igen beviste hvorfor bryggeriet gang på gang henter priser for deres bryg i ind- og udland og flere gange er hædret med prisen Årets Bryggeri i Danmark.

 

 

Ølauktion med med mere – en søndag i Strøby!

Husk søndag den 23. april 2017. Auktion over nogle af Olsen’s gamle flasker, og fri bar i 2 timer for kr.100,00.

Arrangementet starter kl. 12 med gratis sild og ost.

Fra kl. 14 til 16 er der fri fadølsbar for 100 kr. 

Kl. 14 starter en øl auktion hvor Gert vil stå for løjerne.

Se også her:

http://www.ale.dk/index.php?id=18263

og husk så, at med virkning fra den 1. april 2017, er Olsen’s Bar blevet røgfrit. Det gælder dog ikke røgøl….

 

 

Næste aktivitet – Forårsbryg den 9. maj 2017

Tirsdag den 9. maj 2017 er der påskebryg/forårsbryg og maj bryg på bordet. Ikke nogle må kedelige kyllinger, men højpotente forårsbebudere. Gå ikke glip af denne forårssmagning – en aften i forårets tegn.

For tilmelding henvises der til følgende link:

https://koegeale.nemtilmeld.dk/48/

 

 

Specialbryg eller craft beer!

Opmærksomme læsere har sikkert bemærket debatten i ØlentusiasteN om hvorvidt man skal anvende betegnelsen specialbryg eller mikrobryg eller craftbeer eller bare betegnelsen øl. For det er jo det der er tale om øl. Øl.

Og måske er ordet specialbryg blevet udvandet, når forholdsvis almindelige bryg, jævnligt kaldes specialbryg. Og derfor er faktisk grund til at fremhæve WIKA – endnu engang, idet de har flyttet de almindelige konsumøl over i et særligt afsnit i butikken, og så fremhævet alle rigtige specialbryg (av, nu brugte denne signatur selv ordet) i en afdeling, hvor man guides til at finde lige den øl man har lyst til. Lyse eller mørke specialbryg. Og dette tiltag kan man som kunde kun hilse velkomment. 

Og lokket blev denne signatur. For nylig. Var i et Tesco-supermarked, og blikket faldt på Tesco Crafted Beer – en porter – på 5,3%. Den røg ned i vognen, og den var undskyld, mere end ligegyldig. Crafted beer – etiketten lokkede. Med sådan en ”oplevelse” er debatten mere end forståelig.

 

 

WIKA – friske øl som aldrig før!

Man taler i fødevaresektoren om den ubrudte kølekæde. Det har WIKA gjort noget ved. Centralt i ølafdelingen er der placeret et køleskab, hvor friskhumlede IPA’er hygger sig. Det giver en langt bedre holdbarhed på disse og en mere markant friskhed. Øllet kommer nedkølet til WIKA, hvorefter der med det samme placeres i køleskabet. Så kig efter skabet næste gang du er på Gymnasievej. 

 

 

Frivillige

Frivillige søges til Køge Øldag 2017 og Ølfestivalen i Lokomotivværkstedet i København.

I sidste nyhedsbrev efterlyste vi frivillige til Køge Øldag, og efterlysningen resulterede da også i, at der kom lidt flere frivillige. Men vi kan godt bruge nogle stykker endnu, så hvis du/I har lyst til at tage arbejdstøjet på nogle timer, så send en mail til Hanne Larsen på Hanne_L(at)remove-this.mail.tele.dk

Og der mangler også frivillige til den lidt større ølfestival i København i maj, og hvis man har lyst kan denne lille film https://youtu.be/nj_LBNd3mNg, måske lokke flere til at tage den røde vest på i Lokomotivværkstedet.

 

 

Sådan bliver man øldommer!

Vi kunne i sidste nyhedsbrev fortælle, at vi havde fået 2 øldommere i vor medlemskreds, Carsten Holløse og Jan Schmidt. Men hvordan får man sådan et embede og hvad skal der til. Vi har spurgt de to, og her bringer vi Carstens egen beretning i uredigeret stand:

Hej Thomas,

Ja, det har været en meget lærerig rejse, at studere til øldommer. Jeg gjorde det, fordi jeg dels gerne vil dykke endnu dybere ned i smagsoplevelsen med det fantastiske øl. Og ikke mindst fordi at den indsigt og viden man får koblet på, gør en til en meget bedre håndbrygger, man kan nemmere selv finde ud af, hvordan man kan forbedre sine egne bryg, ved at bedømme dem struktureret.

En anden facet er, at jeg er meget glad for alle de klassiske stilarter og i en verden med ekstremt mange nye (og spændende) øl, hvor der blandes ting sammen, tilsættes vanvittige ingredienser, den nyhed skal være mere ekstrem end den anden, så mangler vi lidt at dyrke og hylde de klassiske stilarter og det er jo et fundament i øldommergerningen og netop konkurrencerne, hvor dommerne skal bedømme ud fra hvor godt man rammer definitionen på stilarten, og det synes jeg er spændende. En fantastisk god og teknisk veludført klassisk øl, som er lavet hjemme i køkkenet (eller bryggers, selvfølgelig) er mindst ligeså meget værd og en lige så stor oplevelse som den nyeste ekstrem humlede, frugt og kaffe-tilsatte, dobbeltmæskede, fadlagrede og koldpressede samarbejdsbryg mellem to kommercielle bryggerier.

Det har krævet en hel del læsning og øvning på ølbedømmelser i en studiegruppe, hvor vi mødtes en gang hver uge i flere måneder, for at gå alle stilarten og referenceøl igennem. Hårdt hårdt arbejde… Eksamen var intens, 3 timer til teori og praksis med 4 ølbedømmelser, to kendte og to ukendte stilarter.

Man behøver ikke at have en speciel næse eller smagesans for at kunne bestå eksamen, det er vigtigere at man er god til at beskrive, det man dufter, smager og oplever og til at gøre det struktureret i forhold til metoden og stilartens definition. Teorien er meget baseret på bryggemetoder og viden, det vil være overordentlig svært at bestå, hvis man ikke har en del erfaring med brygning selv.

Jan og jeg skal allerede i ilden til DM i Håndbryg 2017, hvor vi skal være med til at bedømme øl. Vi kommer på som “føl” i en erfaren gruppe. Glæder mig til at prøve det.

Med venlig hilsen

Carsten Holløse

I næste nyhedsbrev bringer vi ordene fra den 2. øldommer, Jan Schmidt. I mens må vi andre bare optræde som smagsdommere…..

 

 

Skal du holde fest, så kan du leje lokalafdelingens dobbelte fadølsanlæg!

Står du/I og skal holde fest, men mangler et fadølsanlæg, kan du med forde leje lokalafdelingens dobbeltfadølsanlæg – 2 haner der kører i stereo, så man kan glæde festens deltagere med 2 forskellige øl. Pris for en weekend er kr. 350,00 inkl. kulsyre.

For booking og afhentning kontakt Gert Højer Petersen på mobil 40 87 95 18, eller mail ghp(at)remove-this.danskemedier.dk

 

 

Ugens øl!

Ugens øl kan jo både være i ental og flertal. Og denne gang er det flertal.

Svært at vælge, næh, nej, men der sker lige nu rigtig meget på den ungarske brygfront, hvilket denne signatur tidligere har underholdt med i ØLentusiasteN.

Og det var netop i en Tesco i Eger, at mikrobryg var flyttet ind på hylderne.

Hev nogle ned i indkøbsvognen. En Monachista fra Szent András - en imperial pilsner på 32 IBU og 7,0 pct. Brygget på pilsner malt og med Saazer og Magnum humle. En super dejlig pilsner, og noget andet end den Borsodi pilsner, der blev skænket op dagen efter, da cykelturen endte i Bükkzserc.

Næste bryg var en flyvende kanin. Flying Rabbit fra mikrobyggeriet Monyo Brewing Co. i Budapest. En APA på 6,5 pct. Magnum og Citra. En fin humlet fætter. Jo, Monyo' bryg er sgu værd at køre efter.

Den sidste var også fra Szent András. Denne ventede på at blive knappet op på terrassen. Første gang den der skriver disse linjer blev præsenteret for denne bryg, var af Torben. Athens. Hans firma YNWA importerede denne usædvanlige blåbær doppelbock. Eller på ungarsk Áfonyas duplabak. En skøn duft af blåbær rammer næseborene, og her er det en voldsom frugtrig friskhed, og med den tyske hallertau perle humle når vi op på hele 16 IBU.

Nu er doppelbock jo ikke kendt for være voldsom humlede. Men som mange kvinder. Bløde, runde og sødmefulde. 9,0 pct. Men alkoholen kammer ikke over. Friskheden dominerer - faktisk en super terrasse vin.

Bryggeret Szent András Sörförzde er hjemmehørende i Békésszentandrás – lidt sydøst for Budapest og i retning mod byen Szolnok.

De fleste har jo nydt E. Belgisk Kirke, men Szent András brygger faktisk en kirsebær, der langt overgår den belgiske ditto. Meggyes sör på 3,7% alk., og en  blommeøl, SzilvaS Såor på ligeledes 3,7% alk. kan varmt anbefales. Fantastiske sommerbryg. På ungarsk hedder øl i øvrigt sör.

Og dermed slut på denne lille smagning af ungarske mikrobryg. Men tag selv derned, og opsøg de super gode steder.

 

 

Sluttelig ønsker vi alle et godt forår, og på gensyn til et af de kommende aktiviteter.

 

De bedste hilsner

DØE – Køge Lokalafdeling

Bestyrelsen

 

 

Hornbeer