Kære medlemmer!

Der har været høj lokal ølaktivitet de sidste par uger, så denne gang bringer vi et mere fyldigt nyhedsbrev, og her kan man orientere sig om følgende:

·       Lokalafdelingens 15 års jubilæum,

·       Lokalafdelingens ordinære generalforsamling,

·       Køge Øldag 2017 – næsten 2000 gæstede Hugo’s gård,

·       Presse siden sidst,

·       Hæder til en lokal ildsjæl,

·       Ølrejserne 2017,

·       En særlig T-shirt,

·       Mindeord – en sidste hilsen til Arne Egaa,

·       ”Ugens øl”!

 

Lokalafdelingens 15 års jubilæum!

Søndag den 24. september 2017, er der mulighed for at hilse på, når Køge Lokalafdeling holder åbent hus i forbindelse med lokalafdelingens 15 års jubilæum fra kl. 18.00 - 20.00 i Hugo’s Kælder.

Fri fadølsbar i 2 timer – og vi opfordrer til at man i dagens anledning kigger forbi til en fadøl eller 2.

Der henvises i øvrigt til særskilt invitation som er udsendt.

Lokalafdelingens ordinære generalforsamling!

Husk at lokalafdelingen afholder ordinær generalforsamling søndag den 1. oktober 2017, kl. 13.00 på adressen Tangmosevej 5, Køge, samme sted som Køge og Omegns Automobilklub har til huse.

Det er gratis at deltage i lokalafdelingens generalforsamling, men såfremt man ønsker at deltage i den efterfølgende årsmødesmagning, opkræves der kr. 95,00, og man kan tilmelde sig smagningen ved at anvende følgende link:

https://koegeale.nemtilmeld.dk/52/

Det er lokalafdelingens tidligere formand emeritus, Thomas Ensbye, der forestår årsmødesmagningen, og mon ikke der er nogle overraskelser imellem?

 

Køge Øldag 2017 – næsten 2000 gæstede Hugo’s gård!

Flere og flere gik om ad Brogade!

Det var Daells Varehus i København, der var kendt for slagordet ”Flere og flere går om ad Nørregade”, og let omskrevet kan man konstatere, at flere og flere også gik om ad Brogade, lørdag den 26. august 2017, for at træde ind i ”humlens himmel”, da Køge Øldag slog portere op for den 7. ølfestival i rækken.

Og både baristaen, journalisten, diplomaten, nonnen, agenten, sekretæren, mekanikeren, spionen, håndlangeren, blegfisen, festaben og elskerinden havde alle fundet vej til Køge. Og de var så sandelig ikke alene. Gæsterne kommer langvejs fra!

Fra hele Sjælland, Fyn og Jylland var der dukket gæster op, og ved indgangene kunne man notere sig gæster fra bl.a. Rusland, Norge, Sverige, Tyskland og England.

I den nordiske mytologi var det til gudinden Freja, man ofrede det første bryg, og man kunne næsten forledes til at tro, at Freja havde indgået pagt med guden Thor, der rådede over vejret, for vejrguderne var i allerhøjeste grad med arrangørerne bag Køge Øldag, Danske Ølentusiaster Køge Lokalafdeling og Hugo’s.

Allerede ved middagstid var der fyldt godt op i de 2 gårde, og udstillerne have travlt med at fortælle om de øl, de havde bragt med til Køge.

Og interessen var stor. Dagen igennem var spørgelysten stor, og udstillerne gav sig tid til at vejlede og råde.

 

 

En ”ræve rød pilsner”!

De fleste øl rummer en historie, og en overraskende historie lå bag pilsneren fra Kongebryg i Næstved ”Ræve Rød Pilsner”, med et sort hvidt foto af en gardehusar, der senere blev kendt som statsminister Anker Jørgensen.  Og Anker var på vagt, den 23. august 1943, hvor kasernen i Næstved blev stor-met af de tyske tropper. Og sådan er ringen sluttet, for Kongebryg brygger sine bryg netop på det gamle kaserneområde.

Nu er Køge Øldag kendt som en rigtig stemningsfyldt ølfestival, hvor der er tid og plads til at smage, dufte og vurdere de mange ølstilarter, der havde fundet vej til Hugo’s Gård. Og øl var der nok af. Flere end 250 forskellige øl, fra såvel nogle af Danmarks og udlandets mest kreative bryggere, og flere nye nano bryggerier såsom Bang & Harbo fra Aalborg, PhenomenAle fra København, Røde Port fra Roskilde, havde sikret sig en plads i Køge, og fra udstillerside var der bred enighed om, at Køge Øldag er noget ganske særligt, og man kommer gerne igen.

Konkurrenter og kolleger!

Ikke bare gæsterne hyggede sig. Men på udstillerstandene hyggede bryggerne sig også – og med hinanden. Man er nemlig ikke bare konkurrenter men kolleger som udveksler idéer og anekdoter.

Med 1831 gæster var Køge Øldag igen en succés. Undervejs sendte Radio Køge levende ølradio ud i æteren – krydret med interviews med gæster, ølentusiaster og udstillere. Ingen tvivl om at Radio Køge’s faste tilstedeværelse også er med til at lokke endnu flere indenfor til Køge Øldag.

Vi vil både i dette nyhedsbrev og de kommende bringe en række stemningsfotos fra selve dagen, og nogle udtalelser fra nogle af udstillerne.

Mon ikke også der bliver en 8. ølfestival?  

 

 

Presse siden sidst!

Op til Køge Øldag 2017, var dette årets ølbegivenhed i Køge blevet flittigt omtalt, og efterfølgende er øldagen blevet dækket massivt af den lokale presse, som Lørdagsavisen, Køge Onsdag og Dagbladet. 

 

Hæder til en lokal ildsjæl!

Den regionale ølpris blev også i år overrakt i forbindelse med Køge Øldag.

 

Region Midtvestsjælland, der dækker lokalafdelingerne i Roskilde, Haslev, Køge, Holbæk, Slagelse og Ringsted havde i år besluttet at tildele den regionale ølpris til en humleildsjæl, som igennem flere år har arbejdet for og medvirket til at udbrede kendskabet til det gode øl og ikke mindst demonstreret øllets mangfoldighed.

 

Regionsformand Henning Palm ledsagede prisoverrækkelsen med følgende ord:

”Prismodtager i 2017 er Brian Hansen. Han er ansvarlig for udbygningen af Menu-WIKA (Køge)s ølafdeling og initiativtager til at opbygge et af regionens bedste og mest varierede øludvalg. WIKA sætter konstant space af til nye bryggerier, også lokale, så man får præsenteret de bryg de kreative bryggere sender på gaden”.

Når man kigger forbi bliver man altid mødt med godt humør og kompetent vejledning omkring øltyper og den seneste udvikling i det altid skiftende udvalg.

Menu-Wika (Køge) har desuden igennem de seneste 16 år afholdt velbesøgte ølsmagninger, med 250 gæster hver gang, og med mulighed for at smage over 100 forskellige øl kombineret med spændende og øjenåbnende oplevel-ser både for nye nysgerrige og garvede ølentusiaster.

Vi fangede Brian umiddelbart efter at han til sin store overraskelse, havde fået diplomet for den regionale ølpris overrakt. Brian var glad og stolt på forretningens vegne, og fortalte, at forretningens mest solgt IPA pt. er fra et dansk nanobryggeri, PhenomenAle og bærer navnet Fruity and the Beast.

”Overraskende og kun fordi man i forretningen fokuserer på øllets mangfoldighed, og så lytter man i forretningen til kunderne, og hvad de ønsker og efterspørger”, fortæller Brian. 

Og fremgangen stopper ikke her. WIKA arbejder fortsat på at udbygge forretningens ølsortiment, til glæde for de mange kunder som søger nye og skummende øloplevelser. 

Den regionale ølpris blev ledsaget af kr. 2500,00, og også herfra ønsker vi Brian tillykke med prisen. Den er bare så velfortjent.

 

 

Ølrejserne 2017!

Klokken havde netop passeret 6.30 mandag den 28. august 2017, da 105 forventningsfulde ølentusiaster begav sig ud på en 7-dages ølrejse. 2 busser – 2 ruter – for traditionen tro at slutte i Žatec med den 60. humlefestival.

En super tur – lød det samstemmende fra deltagerne ved hjemkomsten, og vi vil i næste nyhedsbrev berette mere fra dette års ølrejser, og så sandelig også bringe nogle stemmingsfotos fra turen. 

 

En særlig T-shirt!

På ølrejsens tredje dag, viste 3 herrer sig frem med en ganske særlig T-shirt, som der kun er produceret 3 af. Flere var misundelige. Vi bringer her et foto af den særlige T-shirt med Køge logo og flag.

Mindeord - En sidste hilsen til Arne Egaa!

Denne signatur sad i en bus på vej mod Plzeň, da der indløb en SMS med meddelelsen om, at den lokale Mr. News og mangeårige redaktør på Køge Onsdag, Arne Egaa var stille sovet ind.

En meget trist SMS. Havde et par dage forinden talt med Arne i forbindelse med Køge Øldag 2017. Smilende og glad for at komme forbi og hilse på, så budskabet var svært at forstå.

DØE Køge Lokalafdeling har meget at takke Arne for. Altid var der spalteplads til de aktiviteter lokalafdelingen stod bag, og fra begyndelsen fandt Arne, at idéen med Køge Øldag var strålende. Aktiviteten kunne sætte Køge på landkortet, og gøre byen endnu mere tiltrækkende.

Det var også Arne der i kulissen arbejdede for at Køge lokalafdeling i 2013 modtog Køgeprisen på kr. 25.000 og lokalafdelingens navn pryder i dag den statuette der ledsager Køgeprisen.

Flere gange var Køge Lokalafdeling ugen gæst i den vel nok længst levende faste spalte i dansk presse. Arne stillede altid de gode spørgsmål og med den uundværlige pibe ved sin side.

Nogle af os husker Arne's 25 års jubilæum som redaktør for Køge Onsdag, på Odd Fellow Palæet. Bestyrelsen deltog og den helt særlige gave til Arne, fik så megen opmærksomhed, at den dagen efter prydede omtalen af Arne's jubilæum – i Dagbladet og Køge Onsdag. 

Vi har meget at takke Arne for. Men vi sidder tilbage med gode minder og anekdoter. Og dem glemmer vi ikke.

Æret været Arne's minde.

 

Ugens øl!

Først bringer vi de 2 fotos, som af uransagelige årsager ikke kom med i sidste nyhedsbrev. Kriek fra Mort Subite med badets bedste bag i baggrunden og så de ”radlers” der får mere og mere medvind, når det er varmt – i bl. a. Ungarn.

Ugens øl. Et svært valg, for hvor fik den der skriver disse linjer rigtig mange spændende øl i uge 36. Men lad os lægge ud med en øl fra dengang hvor bedstefar var ung, og hvor der stadig blev brygget øl i Århus og hos Ceres, der var den romerske korngud. Under et besøg i Fjordbyens kulturcenter i Aalborg, Aalborgs ”WildWest”, faldbød man Havskum, eller Bering Bryg, som den også kaldes.

Denne øl er ikke nydt i mange år, så tidspunktet var inde sammen med den unge datter. Et nostalgisk trip. 20 kr. og serveret i røg og damp, mens der blev meldt ”3 6’ere og 4 af en slags” ved de små borde.

Husker den var stærk, men ikke 5,5% alk. Og dommen. En mørk vammel meget sødlig øl med ringe skumdække. Næh, den røg ned, før end det intermistiske herretoilet blev aflagt besøg. Se foto.

Tilbage til nutiden. Sad på Beer Factory i Plzen. En mikrobryggeri hvor der også er fremmede øl på "tappen". Fik en IPA på 90 IBU og på 6,2 pct. Flot farve og skum. Men her havde bryggeren anvendt ikke mindre end 19 slags humle. Ved ikke om det er rekord, men resultatet var strålende.

Citat, Summit, Columbus, Eldorado, Sorachi Ace, SImcoe, Jaryllo, Chinook, Apollo, Centenial, Fugles, Challenger, Bravo, Cascade, Lemon Drop, Amarillo, Equinox, Memon og Tomahawk. Sikken en liste - man bliver helt stakåndet.

Men et spændende indslag i IPAen's verden, og her var der i hvert fad ikke tale om en single hop.

Sluttelig på gensyn til lokalafdelingens 15-års jubilæum og ordinære årsmøde den 1. oktober 2017, hvor man kan forvente at aktiviteterne 2017/2018 afsløres.

  

De bedste hilsner

DØE Køge Lokalafdeling - bestyrelsen

 

Køge Øldag